Címlap

Hogyan juthatnak új bevételi forráshoz a nonprofitok? 14 szervezet most megtalálhatja a választ!

A Scale Impact a Visa együttműködésével indított programot a hazai nonprofit szervezetek fenntartható működésének megerősítéséért. A kezdeményezés célja, hogy segítséget nyújtson a finanszírozási gondokkal küzdő hazai nonprofit szervezeteknek abban, hogy saját bevételtermelő tevékenységeket – piacképes termékeket és szolgáltatásokat – fejlesszenek ki és vezessenek be.

A hazai non-profit szervezetek döntő többsége forráshiányban szenved,  bevételeik jelentős része egyetlen bevételtípusból (például állami normatívából, 1%-ból, magánadományból, vagy pályázati forrásból) származik. A Scale Impact reziliencia-modellje szerint a fenntartható működés egyik feltétele a változatos bevételszerkezet:  a bevétel minél nagyobb része származik saját bevételtermelő tevékenységből (pl: termék-értékesítés, szolgáltatás nyújtás), annál fenntarthatóbb a szervezet.

A most induló Social Business 2024 empowewred by Visa programba 14 hazai nonprofit szervezet került be:

Alba Mentor Humán Szolgáltató Alapítvány, Egyenlítő Alapítvány, Egyenlő Esélyekért! Alapítvány, “Egy Másik Út” Alapítvány, Gyökerek és Szárnyak Alapítvány, HiSchool Alapítvány, Humusz Szövetség, Közösségfejlesztők Egyesülete, Miénk A Pálya Alapítvány, Nemzetközi Cseperedő Alapítvány, Önkéntes Központ Alapítvány, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, TÁP Színház Alapítvány, Világszép Alapítvány

A 14 szervezet együtt már most is több, mint 1.000 munkatárssal és önkéntessel dolgozik, és az ő közreműködésükkel évente legalább 200.000 ember életére vannak pozitív hatással.

A következő 5 hónapban a programban résztvevő szervezetek piacképes termék vagy szolgáltatás kifejlesztésén fognak dolgozni. A cél az, hogy a  szervezetek

1. azonosítsák a küldetésükhöz és alaptevékenységükhöz illeszkedő társadalmi vállalkozási lehetőségeket,
2. ezek közül priorizálva dolgozzák ki a leginkább életképes vállalkozási ötlet üzleti modelljét
3. egyéni mentor segítségével készítsék el a vállalkozási ötletük pénzügyi tervét és bemutatkozó anyagát
4. életképes üzleti terv esetén kezdő finanszírozáshoz jussanak a vállalkozási ötlet megvalósításához
5. a program során megismerjék és elsajátítsák a service design módszertan elemeit

“A legtöbb társadalmi vagy környezeti probléma csökkentésére fejleszthető a szokásos adományozástól, vagy állami / pályázati finanszírozástól eltérő üzleti modell, de ehhez másfajta ismeretek is szükségesek, mint amivel a nonprofit szervezetek rendelkeznek.
A programunk egyik legfontosabb célja az üzleti modell és service design alapú megközelítés meghonosítása a hazai nonprofit szektorban”
 – mondta Lévai Gábor, a Scale Impact társalapítója.

Social Business 2024 empowered by Visa program keretében a Scale Impact és a Visa képzéssel, mentorálással és független, illetve vállalati szakértők közreműködésével zajló egyedi fejlesztéssel, valamint anyagi támogatással is segíti a programban résztvevő nonprofitokat. A kezdeményezéshez vállalati partnerként csatlakozott a DPD, az Erla Film, a Klippe Learning, az OTP Mobil, a Shoprenter, a Greenstic és a Diego is.

„Arra törekszünk, hogy innovatív megoldásokat alkalmazó partnereket és olyan kezdeményezéseket támogassunk, amelyek hozzájárulnak egy igazságosabb társadalomhoz, és segítik a helyi közösségeket. Célunk, hogy a gyakorlatban könnyen hasznosítható tudásanyagok megosztásával is segítsük a nonprofit szervezetek fejlődését, különös tekintettel az e-kereskedelemi tevékenyég kiépítésére, amely gyors növekedést és akár nemzetközi terjeszkedést is lehetővé tehet számukra” – nyilatkozta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős vezető.

Social Business 2024 empowered by Visa programban résztvevő vállalati partnerek már azonosítottak a saját üzletvitelükhöz kapcsolódó és társadalmi/környezeti szempontból is releváns kihívásokat. A program során pedig nem csak saját ötleten dolgozhatnak a nonprofitok, hanem ezen kihívások valamelyikére is fejleszthetnek megoldást. Ez azért nagyon izgalmas lehetőség a szervezetek számára, mert ha a vállalati partner életképesnek ítéli a kidolgozott ötletet, akkor a program második szakaszában nem csak szaktudásával és/vagy pénzügyi támogatásával segít annak megvalósításában, hanem akár az első ügyfélként, viszonteladóként, vagy stratégiai partnerként is szerepet vállalhat.

A kihívások között található például egyszer használatos éttermi műanyag csomagolás kiváltása újrahasználható csomagolással, tisztítási szolgáltatással összekötve; éttermi mosogatás kiváltása környezetileg fenntartható és társadalmilag felelős bérmosogatás szolgáltatással; vagy komposztálás, gilisztafarm működtetése, fenntartása és gondozása, a szállított hulladék válogatása és feldolgozása. Függönyök és szőnyegek maradék anyagai is felhasználásra kerülhetnek, ebből pedig értékesíthető termékek készülhetnek.

Az 5 hónapos képzés során a résztvevők a service design módszertanra alapozva 9 modulon keresztül, kéthetes ütemekre osztva kapnak e-learning tananyagokat és ezekre épülő feladatokat, amelyek segítségével azonosítják és kidolgozzák az alap tevékenységükhöz illeszkedő, saját bevételtermelő tevékenységüket. A tananyagok feldolgozását és beépülését, valamint a feladatok kiértékelését a service design módszertanban jártas mentorok segítik. Az 5 hónapos képzés utolsó részében az Impact Training szakemberei készítik fel a csapatokat a társadalmi vállalkozási ötlet bemutatására.

Az ötletek közül vállalatok képviselői és egy szakmai zsűri választja ki azt a 3-5 szervezetet, akik számára a program további 1 éves egyéni fejlesztés keretén belül biztosít lehetőséget az ötlet megvalósítására és piaci bevezetésére.

Jogi nyilatkozat
Minden márkanév, logó és/vagy védjegy a megfelelő tulajdonosok tulajdonát képezi, kizárólag azonosítási célokat szolgál, és nem feltétlenül jelenti a termék ajánlását vagy a Visa-val való kapcsolatát.

Kiderül kik leszek A Fort Boyard – Az erőd játékosai

2024-ben érkezik az RTL-re A Fort Boyard – Az erőd, és már az is kiderült, kik azok a hírességek, akik vállalkoznak arra, hogy részt vegyenek egy igazán különleges kihívásban.

A Fort Boyard – Az erőd nem ismeretlen a nézők számára, hiszen egy elismert és izgalmas nemzetközi formátumról van szó. A műsor idén az RTL-en lesz látható és az egész családnak garantált szórakozást nyújt majd.  A játékosok a Fort Boyard nevű erődben berendezett “vidámparkban” logikai, ügyességi, erőnléti és egyéb extrém játékokban küzdenek egymással.

Hamarosan Franciaországban elkezdődik a kalandos és mesés Fort Boyard – Az erőd forgatása. A játékosok már tűkön ülve várják, hogy elutazzanak a különleges építményhez és próbára téve a bátorságukat, ügyességüket megküzdjenek egymással és az erőd védelmezőivel. A megmérettetés előtt pedig már az is kiderült, hogy Istenes Bence lesz Fort Boyard – Az erőd műsorvezetője, mellette pedig Janklovics Péter lesz, aki az erőd kincsének védelmezőjeként nehezíti meg a játékosok dolgát.

A hírességek az erődben csapatokra osztva fogják próbára tenni az ügyességüket:
Dobos Evelin, Janicsák Veca, Kocsis Tibor, Varga Ádám,
Schumacher Vanda, Smaltig Dalma Molnár Zsolt, Henry Kettner,
Gyenesei Leila, Fluor, Diaz, Járai Máté,
Molnár Nini, Szorcsik Viki, Szécsi Zoltán, Varga Viktor,
Bódi Sylvi, Németh Kristóf, Frohner Fecó, Noé Viktor,
Nagy Alex, Szőke Rebi, Boráros Gábor, Solti Ádám,
Fésüs Nelly, Horváth Csenge, Eckü, Mentha,
Kocsis Alexandra, Hunyadi Donatella, Kozma Dominik, Szalay Bence.

A csapatok sorsának alakulásában pedig a következő játékosoknak is szerepük lesz: Járai Kíra Balázs Merci, Bogdányi Titanilla, Sápi Vivi, Singh Viki, Szegedi Fecsó, LilFrakk, Vásáry André.

A hírességek komoly, mégis szórakoztató és egyben felejthetetlen kihívás elé néznek. Az pedig, hogy pontosan miként mérik össze az erejüket a kincsért, hamarosan kiderül A Fort Boyard- Az erőd műsorából.

forrás: rtl

képek forrása: index.hu

A magyar bankok csökkentik a valutaváltási felárakat

 de a díjak teljes átláthatóságáig még hosszú az út

 • A nemzetközi fizetések rejtett díjai továbbra is jelentős problémát jelentenek az EU-ban – magánszemélyek, illetve kis- és középvállalkozások csak 2023-ban 30 milliárd eurót veszítettek emiatt
 • Az euróövezeten kívüli országok – köztük Magyarország is – ebből 21 milliárd eurót veszített
 • A tavalyi évhez képest csökkentették a magyar bankok a devizaárfolyamokat felfújó felárakat
 • A felárakat azonban továbbra is elrejtik az árfolyamokban, így az ügyfelek még mindig nem látják tisztán ezeket a többletköltségeket és a nemzetközi tranzakciók valós árát

A Capital Economics független kutatása szerint, amelyet a Wise, a világ pénzforgalmának és pénzkezelésének legjobb módjára törekvő globális technológiai vállalat megbízásából készített, az európai fogyasztók, valamint a kis- és középvállalkozások 2023-ban 30 milliárd eurót veszítettek a rejtett díjak miatt, amikor nemzetközi pénzküldésre és pénzköltésre került sor. A kutatás adatai szerint az EU-ban a magánszemélyek és a vállalkozások által fizetett nemzetközi fizetési díjak 66%-a árfolyamrés, más szóval: a felduzzasztott árfolyamokban elrejtett díjak. Ezeket a díjakat általában nehéz megtalálni, vagy egyáltalán nem közlik az ügyfelekkel. 

Ennek fényében a Wise azt elemezte, hogy a főbb magyarországi bankok hogyan változtatták meg a devizaárfolyam-felárakat a tavalyi évhez képest, és hogy történt-e változás abban, hogy a felárakról hogyan tájékoztatják az ügyfeleket. Bár a felárak csökkentek, azokat még mindig nem díjként tüntetik fel, ami megnehezíti azt, hogy az emberek és a vállalkozások világos képet kapjanak a tranzakció teljes költségéről, amikor külföldre küldenek vagy külföldön költenek pénzt. 

A probléma különösen az eurózónán kívül jelentkezik, amely az inflált árfolyamok miatt elvesztett 21 milliárd euróval az összes veszteség több mint kétharmadához járul hozzá. Ezek olyan pénzeszközök, amelyek sok magyar számára jelentős hatással lehettek volna, mivel a családok további támogatására, a gyermekek taníttatására vagy megtakarításokra és befektetésekre fordíthatták volna a pénzt. A probléma a mai inflációs környezetben még aggasztóbbá válik. 

A díjak teljes átláthatósága megvalósítható lenne, ha a bankok a Google-on is található piaci középárfolyamot használnák. Átláthatóság nélkül az ügyfelek nem tudják megmondani egy tranzakció valós árát, és nem tudnak megalapozott döntést hozni.  

 

Pápai Attila, a Wise mérnöki vezetője: „Az uniós szintű előrelépés ellenére a rejtett díjak továbbra is óriási problémát jelentenek a régióban, és az eurón kívüli országok szenvednek a leginkább. A nyaralók, a külföldön tanulmányaikat folytató diákok, az otthoni szeretteik támogatására pénzt küldő emberek és a külföldi beszállítókkal együttműködő kisvállalkozások mind érintettek. A nemzetközi fizetések fontos részét képezik a magyarok életének, és az emberek megérdemlik az átláthatóságot. Joguk van ahhoz, hogy pontosan tudják, mennyi díjat fizetnek, hogy össze tudják hasonlítani a szolgáltatókat és megalapozott döntéseket tudjanak hozni.  A Wise-nál elkötelezettek vagyunk az átláthatóságért folytatott küzdelem mellett minden olyan magánszemély és vállalkozás számára, akinek nemzetközi pénzszükségletei vannak. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy ezeket a kezdeményezéseket itt, Magyarországon mozdítjuk elő, hiszen Budapest ad otthont egyik legfontosabb irodánknak, ahol több mint 700 ember építi globális vállalatunkat.”  

490 oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre

 • Minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendett az oktatási intézményeknek kiírt állatvédelmi pályázat

Negyedik alkalommal, kibővített tartalommal és további kategóriákkal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központja és az „Állatvédelem gyerekeknek” FB oldal szerkesztőbizottsága az oktatási intézmények számára. A címre bölcsődék, óvodák, általános iskolák, gyógypedagógiai intézmények, középiskolák és gyermekotthonok pályázhattak. 

Az előző pályázatok sikerét mutatja, hogy a korábbi évhez képest ismét jelentősen emelkedett a versenyző intézmények száma.

Az április 30-i határidőig összesen 490 érvényes pályázat érkezett (30 bölcsőde, 300 óvoda, 126 általános iskola, 16 gyógypedagógiai intézmény, 15 középiskola és 3 gyermekotthon). Az elmúlt évek tapasztalata alapján a pályázók közel 100%-a jogosult lehet az Állatbarát cím használatára.

A pályázatra olyan oktatási és gyermekvédelmi intézmények jelentkezését várták, amelyek kiemelkedően sokat tesznek az állatvédelemért, és törekednek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe, változatos és kreatív programok segítségével. 

A 2024-es pályázatban elnyert címek:

 • „Állatbarát Bölcsőde” és „Év Állatvédő Bölcsődéje 2024”
 • „Állatbarát Óvoda” és „Év Állatvédő Óvodája 2024”
 • „Állatbarát Általános Iskola” és „Év Állatvédő Általános Iskolája 2024”
 • „Állatbarát Gyógypedagógiai Intézmény” és „Év Állatvédő Gyógypedagógiai Intézménye 2024”
 • „Állatbarát Középiskola” és „Év Állatvédő Középiskolája 2024”
 • „Állatbarát Gyermekotthon” és „Év Állatvédő Gyermekotthona 2024”

A beérkezett munkákat egy állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálja el. A pályázatok nyertesei a díjakat és okleveleket – immár hagyományosan – az Állatorvostudományi Egyetemen, június 18. és 19. között megrendezendő ünnepségen vehetik át Prof. Dr. Sótonyi Péter rektortól. Minden kategóriában három helyezettet díjaznak, így összesen 18 nyertes intézményt hirdetnek majd a júniusi díjátadón. Az ünnepélyes eseményen sor kerül az Állatbarát Nagykövet címek átadására is.

Az oklevelek, tárgyi ajándékok és élménymeglepetések mellett az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is tart egy állatvédelmi képzést valamennyi állatbarát oktatási intézmény számára, az összegyűjtött jó gyakorlatokra alapozva.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: „Korunkban az állatvédelmi oktatás nem csupán etikai imperatívusz, hanem kulcsfontosságú eleme a környezettudatos nevelésnek. Az állatvédelem kiemelten fontos téma, amely mélyrehatóan befolyásolja mind társadalmi, mind ökológiai rendszereink fenntarthatóságát. Ezen meggyőződés alapján az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja és az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága elindította a köznevelési programját, amely célja, hogy már fiatal korban megalapozza az állatokkal szembeni felelősségteljes és tudatos hozzáállást. Óriási eredménynek tartom, hogy évről évre több oktatási és gyermekvédelmi intézmény áll mellénk ebben a munkában. Meggyőződésem, hogy csak így együtt érhetünk el valódi, hosszú távra szóló eredményeket.

Az Állatorvostudományi Egyetemen belül is folyamatosan hangsúlyozzuk az állatvédelmi oktatás jelentőségét. Nem csupán a hallgatók szakmai kompetenciáit fejlesztjük, hanem társadalmi felelősségvállalásukat is formáljuk, elősegítve ezzel egy tudatosabb és fenntarthatóbb jövő kialakítását.”

Koska Hedvig, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának tanszéki állatorvosa, az Állatvédelem gyerekeknek főszerkesztője kiemelte: „Az állatvédelmi tudatosság nem csupán egy adott korszak kihívásaira adott válasz, hanem egy olyan alapvető érték, amelyet minél korábban kell megalapozni a jövő generációi számára. Ebből kifolyólag az Állatbarát pályázat segítségével szorgalmazzuk az állatvédelmi oktatás bevezetését már bölcsődés kortól, hiszen a korai nevelés döntő hatással bír a gyermek későbbi értékrendjére és viselkedésére. A jövő generációinak tudatosítása az állatok iránti felelősségről alapvetően fontos a globális kihívásokra adott válaszaink hatékonyságának növelése érdekében.

A pedagógusok, akik nap mint nap elkötelezetten dolgoznak azon, hogy diákjaikban tudatos és etikus magatartást alakítsanak ki, díjazásra méltó erőfeszítéseket tesznek. Éppen ennek okán hoztuk létre az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány és az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának együttműködésében az Állatbarát Nagykövet Programot. A cím adományozásával igyekszünk elismerni és motiválni azokat a pedagógusokat, akik kiemelten sokat tesznek az állatvédelem-pedagógiáért. Az elismerés és díjazás nemcsak a pedagógusok motivációját növeli, hanem azt is jelzi a társadalom számára, hogy elengedhetetlenek ezek az erőfeszítések.”

Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ

E-mail: allatvedelmikozpont@univet.hu 

Internet: https://univet.hu/hu/egyetem/szervezeti-egysegek/allatvedelmi-jogi-elemzo-es-modszertani-kozpont/ 

Facebook: https://www.facebook.com/AllatvedelmiKozpont/ 

Állatvédelem gyerekeknek

Internet: www.allatvedelemgyerekeknek.hu 

Facebook: www.facebook.com/allatvedelemgyerekeknek 

Instagram: www.instagram.com/allatvedelemgyerekeknek 

TikTok: www.tiktok.com/@allatvedelemgyerekeknek 

„A legnagyobb uniós vívmányokat már észre sem vesszük” 

Jó, hogy jogilag és lelkileg is európaiak lettünk. A szabad mozgás egyike a legnagyobb uniós vívmányoknak, amelyek észrevétlenül az életünk részévé váltak. Maradt hiányérzetünk, például az euró bevezetésében vagy a bérszínvonalban. Ez három olyan szakértői vélemény, amely az uniós csatlakozás 20 éves évfordulójáról szóló konferencián hangzott el a Corvinuson. Belgium nagykövete is felszólalt.

Konferenciával tisztelgett a Budapesti Corvinus Egyetem a 20 éves magyar uniós tagság előtt május elején. A nyitóelőadást Jeroen Vergeylen, Belgium magyarországi nagykövete tartotta, aki elmondta, a 2004-ben belépő tagállamok számára a teljes jogú uniós csatlakozás nem a visszatérést jelentette Európába, hiszen mindig is európaiak voltak, azok is maradnak, hanem lehorgonyzást a szabadságban, a demokráciában és a jogállamiságban, ami új lapot nyitott a jövőre. Szerinte ezek az országok a vasfüggöny nélkül az integráció korábbi fejezeteinek is részesei lettek volna.

„Hagyni, hogy az EU működjön” 

A nagykövet hangsúlyozta, 2024 Belgium és Magyarország számára is kiemelkedő év, hiszen a két állam a soros elnökséget egymás után tölti be a két félévben. Megjegyezte, Belgium már 13-adjára fogja betölteni ezt a pozíciót, és ezek egyik tanulsága, hogy egyetlen elnökség sem egyforma, és hogy minden elnökség válságokkal jár. Csak úgy tudtunk úrrá lenni a kihívásokon, ha a többi tagállammal, az uniós intézményekkel és a globális partnereinkkel együttműködünk. „Az a fő elvünk, hogy hagyjuk, hogy az EU működjön. Mi, belgák tudjuk, hogy mindig van mód a kompromisszumra, mert nincs más választásunk” – közölte Vergeylen.

A diplomata a magyar elnökséggel kapcsolatos öt uniós elvárásról is beszélt belga szemszögből. Mivel a magyar diplomaták és tisztviselők jól felkészültek, zökkenőmentes váltásra és jól szervezett elnökségre számítanak. Azt várják, a magyar elnökség továbbviszi a versenyképességgel és a védelmi ipari stratégiával kapcsolatos munkát. Emellett véleményük szerint az uniós elnökség közreműködésével meg kell alkotni a migrációs és menekültügyi paktum végrehajtási szabályait, szoros figyelemmel kell kísérni Ukrajna támogatását, tovább kell folytatni a bővítési tárgyalásokat és az unió belső reformjait is.

„A tagállamok eleinte úgy dolgoztak, mintha ott se lettünk volna” 

„Pártállástól függetlenül a magyar kormányok teljes folytonosságot képviseltek a tárgyalásokon. Amikor sikerült a fő cél, a csatlakozás, nagy lelkesedéssel, sok reménnyel indult az ország, de aztán elvesztette a stratégiai irányt, nem volt kitalálva, merre tovább, Magyarország. A hangulat is más lett, a 15 taggal még megbeszélésszerű volt, 25-tel már közgyűlésnek tűnt” – ezt már Balázs Péter korábbi külügyminiszter jelentette ki a konferencia szakértői kerekasztal-beszélgetésén. Ezt olyan diplomatákkal rendezték meg, akik aktívan részt vettek Magyarország uniós csatlakozási folyamatában, és egyben a Corvinus (illetve elődintézményének) alumnijai. Balázs szerint azok lettek a legnagyobb vívmányok, amelyek észre sem veszünk, mert az életünk részévé váltak, pl. a szabad mozgás az unióban.

Becsey Zsolt, az EU melletti magyar misszió helyettes vezetője felidézte, a csatlakozás után a régi tagállamok eleinte úgy dolgoztak, mintha az új tagok ott se lettek volna. „Az első egy–másfél évben be kellett bizonyítanunk, hogy készen állunk a munkára, és értünk hozzá”. Úgy látta, a politikusok a kormányban mindkét oldalról 2004 óta csak arra koncentráltak, hogy valahogy elköltsék a pénzt, és nem arra, hogy figyeljék, hogyan költik el a pénzt, mi jön utána, gazdaságilag kifizetődő-e a beruházás működtetése.  A szakember számára az a csatlakozás legnagyobb eredménye, hogy a magyarok jogilag és félig-meddig lelkileg is európaiak lettek az európaiak számára; “nem másodosztályú tagságot kaptunk, a mély vízben úszhatunk”.

Andor László korábbi EU-biztos arról beszélt, az egységes piac elve nagyon érzékeny tárgyalási téma volt, a bevezetése a sokkok elkerülése érdekében egyfajta fokozatosságot igényelt. Az egységes piac megnyitása után az ebből eredő egyensúlytalanságok a tőkében és a munkaerőben sokkal nagyobbak voltak az egyes országokban. Ebből is eredhet az érzés, hogy az integrációs folyamatban tőke- és munkaerő-deficitessé váló országok nem értek el annyit, mint a társaik. Úgy látja, sok terület fejlődött, de hiányérzet is tapasztalható, például nincs még bevezetve az euró. Emellett a bérekben, a szociális párbeszédben még mindig szakadék van Kelet és Nyugat között. Ami szerinte nagyon pozitív mindenki számára, az a szomszédokkal való kapcsolatok és az integrációs együttműködés, ami egy sajátos magyar perspektíva az uniós integráció jelentőségére.

A konferenciáról bővebb beszámoló is olvasható a Corvinus honlapján.

K&H: a fenntarthatóság több embert érdekel, mint gondolnád

 • A politikusok is alábecsülik a klímaváltozás ellen aktívan fellépők számát
Az emberek többsége a világ minden táján támogatja a klímaváltozás elleni harcot, de a közvélemény és a politikusok rendre alábecsülik az ezzel aktívan foglalkozók számát.
Hatalmas eltérés mutatkozik abban, hogy valójában hányan támogatják a klímaváltozás elleni mihamarabbi fellépést, és abban, hogy a közvélemény, a politikusok és az átlagemberek szerint mennyien foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel – derül ki a Science Advances tudományos szakportálon nemrég publikált kutatás eredményeiből.

63 országban összesen 59 000 ember töltötte ki a kérdőívet, 86 százalékukról kiderült, hogy meg van győződve a klímaváltozásról. A kutatók arra keresték a választ, hogy a válaszadók szerint szükség van-e azonnali cselekvésre a globális katasztrófa elkerülése érdekében; hogy a klímaváltozást emberi beavatkozások okozzák-e; vagy hogy komoly veszélyt jelent-e a klímaváltozás az emberiségre; egyben mondhatjuk-e, hogy globális vészhelyzet alakult ki.

A válaszadók világszerte úgy gondolják, hogy az éghajlatváltozás komoly veszélyt jelent, amiért nagy részben maga az ember a felelős. A többség az erős klímapolitikát is támogatja, beleértve a fosszilis tüzelőanyagokra kivetett adót, a tömegközlekedés fejlesztését, az elektromos autók töltőállomás-hálózatának a kibővítését, az erdők védelmét, vagy a légitársaságokra kivetett adók emelését.

Egy másik 2024-es kutatásból – amely a Nature Climate Change folyóiratban jelent meg – szintén az derül ki, hogy erőteljesebb politikai fellépésre lenne szükség. 125 országban 130 000 személyt kérdeztek meg, akiknek a 89 százaléka nagyobb politikai szerepvállalást szeretne látni a kérdésben. 86 százalékuk úgy gondolja, hogy honfitársaiknak az egyén szintjén is küzdeniük kell a klímaváltozás ellen, a válaszadók 69 százaléka még az adója 1 százalékát is hajlandó lenne az éghajlatváltozás elleni harcra felajánlani.

A pesszimizmus azt az aggodalmat tükrözi, hogy a társadalom hanyatlóban van, és rossz irányba halad. Az emberek jelentős része úgy gondolja, hogy országa nem áll jól a klímaváltozás elleni harcban, miközben nagy általánosságban meglehetősen elégedett és bizakodó a saját életével kapcsolatban. Ezt nevezzük észlelési résnek vagy érzékelési különbségnek.

„Egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani a klímaváltozást” – vallja Suba Levente, a K&H Csoport fenntarthatósági vezetője. – „Ha úgy gondoljuk, hogy máshol az emberek nem törődnek vele, és nem cselekednek, akkor mi is nagyobb valószínűséggel dőlünk hátra, mert reménytelennek tartjuk az erőfeszítéseinket” – tette hozzá. Suba Levente hangsúlyozta, hogy a K&H Csoport már hosszú évek óta igyekszik a klímaváltozás elleni harc élére állni és számos „zöld” konstrukciót kínál ügyfeleinek, partnereinek. „A pénzügyi döntések a természeti környezetre is hatással vannak. Mindenkinek megvan a személyes felelőssége a természeti környezet egyensúlyának megóvása terén is” – tette hozzá a fenntarthatósági szakember.

A játékok és a játékplatformok jövője

Az elmúlt évtizedekben a videojátékok világa hatalmas átalakulásokon ment keresztül. A kezdeti egyszerű játékoktól, mint a Pong vagy a Space Invaders, eljutottunk a hihetetlenül összetett és részletgazdag játékokig, mint a Cyberpunk 2077 vagy a Red Dead Redemption 2. Emellett az online sportfogadás is jelentős fejlődésen ment keresztül, amely szorosan összekapcsolódik a játékplatformok evolúciójával. A sportfogadás online platformjai ma már szinte minden eszközön elérhetők, és lehetőséget kínálnak arra, hogy a játékosok kedvenc sportágaikra fogadjanak, miközben a legújabb játékokkal is játszanak. Nézzük meg, milyen irányokba fejlődhetnek a játékplatformok a következő években.

Felhőalapú játékok

Az egyik legjelentősebb változás, amit a jövőben várhatunk, a felhőalapú játékok terjedése. A felhőalapú játékok lényege, hogy a játékokat nem a helyi hardveren, hanem távoli szervereken futtatják, és az interneten keresztül streamelik a játékosok eszközeire. Ez azt jelenti, hogy a játékosoknak nem lesz szükségük erős, drága konzolokra vagy PC-kre, hogy élvezhessék a legújabb és legjobb játékokat.

A jelenleg működő felhőalapú játékplatformok közül néhány a következő:

 1. Google Stadia: Különféle eszközökön volt elérhető, de a Google 2023 januárjától megszüntette a Stadia szolgáltatását.
 2. Microsoft xCloud: Xbox Game Pass Ultimate előfizetéssel érhető el, és számos Xbox játékot kínál.
 3. NVIDIA GeForce Now: Steam játékokra specializálódott, és kiváló grafikai élményt nyújt.
 4. Amazon Luna: Amazon Prime Gaming tagok számára különösen kedvező árú, széles játékkönyvtárral.
 5. Shadow: Teljes távoli hozzáférést biztosít a felhasználók számára, lehetővé téve a kreatív munkát is, mint például a videószerkesztés.
 6. Boosteroid: Európában népszerű, alacsony késleltetésű szolgáltatás, amely támogatja a 1080p@60FPS minőséget.
 7. Vortex: Alacsony késleltetést és sima játékélményt nyújt, bár a játékkönyvtára korlátozottabb​.

Virtuális és kiterjesztett valóság

A virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) már ma is léteznek, de a technológia fejlődésével ezek a platformok is egyre nagyobb szerepet kapnak majd a jövőben. A VR-élmények lehetővé teszik a játékosok számára, hogy teljesen elmerüljenek a játék világában, míg az AR a valós világot egészíti ki digitális elemekkel.

A jövőben várhatóan egyre több fejlesztő fogja kihasználni a VR és AR nyújtotta lehetőségeket, hogy még izgalmasabb és magával ragadóbb játékokat készítsenek. Az olyan eszközök, mint az Oculus Rift, a HTC Vive, és a PlayStation VR már most is népszerűek, és az új generációs készülékek még jobb felbontást, kényelmet és interakciós lehetőségeket kínálnak majd.

Mobil játékok

A mobil játékok piaca robbanásszerűen növekszik, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Az okostelefonok és tabletek egyre erősebbek és képesek komplex, grafikailag igényes játékokat futtatni. Emellett az 5G hálózatok terjedése is hozzájárul majd a mobil játékok népszerűségének növekedéséhez, hiszen a gyors és stabil internetkapcsolat lehetővé teszi az online játékok zökkenőmentes élvezetét.

A játékfejlesztők is egyre inkább felismerik a mobil platformokban rejlő lehetőségeket, és egyre több AAA kategóriás játék jelenik meg mobil eszközökre is. Az olyan sikeres játékok, mint a PUBG Mobile, a Fortnite (igaz, ezutóbbi már nem érhető el iPhone-ra például) és a Genshin Impact, csak a kezdetet jelentik, és a jövőben várhatóan még több nagy költségvetésű játék érkezik majd mobilra.

Közösségi és multiplayer élmények

A jövő játékplatformjai várhatóan még inkább a közösségi és multiplayer élményekre fognak koncentrálni. A játékosok egyre inkább keresik azokat a játékokat, amelyek lehetőséget biztosítanak a barátaikkal és más játékosokkal való interakcióra. A közösségi játékok, mint az Among Us vagy a Fall Guys, hatalmas népszerűségre tettek szert az utóbbi években, és ez a trend várhatóan folytatódni fog.

A játékplatformok is egyre inkább integrálják a közösségi funkciókat, mint például a játékosok közötti csevegést, a közös játékélmények megosztását és a versenyek szervezését. A jövőben ezek a funkciók még fejlettebbé és elérhetőbbé válnak majd, ami tovább növeli a közösségi játékélmény vonzerejét.

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás (ML) egyre nagyobb szerepet játszanak a videojátékok fejlesztésében és működtetésében. Az MI és az ML lehetővé teszik a játékfejlesztők számára, hogy intelligensebb, valósághűbb és dinamikusabb játékélményeket hozzanak létre.

Például az MI-t használhatják a játékbeli NPC-k (nem játékos karakterek) intelligenciájának növelésére, így ezek a karakterek képesek lesznek alkalmazkodni a játékosok viselkedéséhez és döntéseihez. Emellett az ML-t használhatják a játékok optimalizálására és a játékosok szokásainak elemzésére, hogy személyre szabott élményeket nyújtsanak.

Új hardverek és perifériák

A jövő játékplatformjaihoz új hardverek és perifériák is társulnak majd, amelyek tovább fokozzák a játékélményt. Az új generációs konzolok, mint a PlayStation 5 és az Xbox Series X már most is lenyűgöző teljesítményt nyújtanak, és a jövőben várhatóan még erősebb és fejlettebb eszközök jelennek meg.

Emellett az olyan perifériák, mint a haptikus visszajelzést nyújtó vezérlők, a mozgásérzékelők és a biometrikus érzékelők is egyre elterjedtebbek lesznek. Ezek az eszközök lehetővé teszik a játékosok számára, hogy még valósághűbb és magával ragadóbb élményekben részesüljenek.

Összefoglalónk

A jövő játékplatformjai számos izgalmas irányba fejlődhetnek. A felhőalapú játékok, a virtuális és kiterjesztett valóság, a mobil játékok, a közösségi és multiplayer élmények, a mesterséges intelligencia és gépi tanulás, valamint az új hardverek és perifériák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a játékosok egyre lenyűgözőbb és magával ragadóbb élményekben részesüljenek. Az elkövetkező években ezek a technológiák és irányok tovább fejlődnek majd, és új lehetőségeket nyitnak meg a videojátékok világában.

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány ’Art Wall Café’ alkotói pályázatának….

 • nyertes művei díszítik mostantól a Hungarian Art & Business központi falát 

Megnyílt az MBH Bank Művészeti Alapítvány pályázatán nyertes művészek első kamarakiállítása, amelynek keretében a Hungarian Art & Business (HAB) földszintjén lévő központi térben bemutatkozási lehetőséget biztosít meglévő vagy kifejezetten a helyszínre tervezett művészeti projekteknek. Az ’Art Wall Café’ elnevezésű pályázatra képzőművészek és művészeti társulások is jelentkezhettek, végül a szakmai zsűri döntése alapján 8 egyéni művész és egy alkotópáros is lehetőséget kapott művének megvalósítására. A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületébe lépve, elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők. 

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business egy egyedülálló kulturális platformot képvisel, amelynek középpontjában a magyar kortárs művészet áll: egy változatos és élénk szcéna, tele tehetséges művészekkel, akik nap mint nap feszegetik és újragondolják a művészet határait. Ezen elv mentén indított a közelmúltban pályázati felhívást az Alapítvány, amely ezúttal lehetőséget biztosít a központban meglévő vagy akár speciálisan a helyszínre tervezett képzőművészeti projektek kiállítására. 

A pályázatra bármilyen technikával megálmodott munkaterv benyújtható volt, de akár több alkotásból összeállított projekttel is lehetett jelentkezni. A pályázatra művészeti tanulmányokkal vagy azzal egyenértékű szakmai háttérrel rendelkező képzőművészek, illetve művészeti társulások nevezését egyaránt várták. 

A nyertes projektek a HAB épületének központi eleme, a szivárványos csigalépcső melletti, nagy területű falfelületen kapnak helyet május közepétől, hathetente pedig más és más alkotás kerül ki a kiválasztottak sorából. Az Alapítvány a pályázat nyerteseinek a kiállítási lehetőségen túl installációs segítséget is biztosít, továbbá aktívan támogatja majd a műalkotások népszerűsítését. 

„A pályázat nem csupán egy helyszínt kínál a HAB-ban a művészeknek, hanem lehetőséget is arra, hogy a közönség megismerje és átélje a kortárs művészet sokszínűségét. Támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a művészeti tér még inkább nyitottá és elérhetővé váljon a művészek számára. Célunk, hogy megteremtsük azokat a platformokat, amelyek nem csak az alkotások bemutatásra, de valódi párbeszédre is lehetőséget adnak a művészek és a látogatók között.” – emelte ki Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója.  

A szakmai zsűri döntése alapján a pályázat nyertes egyéni és páros alkotói: Cseke Szilárd, Dékán-Deák Csenge és Gazsó Márta, Hajgató Terézia, Kala Bence, Kusnyár Eveline, Nagy Dániel, Takács Anett, Tóth Lea, illetve Závorszky-Simon Márton. 

Május 15-től Hajgató Terézia Kipukkadt álmok? című kamarakiállítása tekinthető meg a HAB-ban, amely a korai években elszenvedett rejtett sérülésekre hívja fel a figyelmet, valamint segít feldolgozni a szertefoszlott gyermekkori álmokat. Hajgató leginkább a személyes emlékek, traumák feldolgozásával foglalkozik, amelyek intimitásukon túl gyakran társadalmi vonatkozásúak is. A pályázat első kiállítását Boros Lilla muzeológus, történész nyitotta meg, amelyet követően maga a művész mutatta be az egyes darabokat. Az első, több alkotásból összeállított projekt június 26-ig látogatható a HAB-ban. 

arthab.hu

Sikerülhet főszerepben megőrizni az embert?

Az új technológiák lehetőségeket, de kockázatokat is hordoznak: hogy mégis az ember maradhasson a középpontban, fontos megérteni hatásaikat. Ehhez számos tudományágnak kell folyamatosan sokszínű párbeszédet folytatni – hangzott el egy tudományos eszmecserén az egyetemen.

További részletek ITT.

Graboplast: stabil eredmény után újabb fejlesztések a fókuszban

A fokozódó árverseny és a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére stabil eredményt ért el a Graboplast 2023-ban, miután 20,3 milliárd forintos árbevétellel zárta a tavalyi évet. A speciális padlógyártás területén meghatározó vállalat idén már növekedést tervez, amit további fejlesztésekkel és a hatékonyság javításával kíván elérni.

20,3 milliárd forintos árbevétel mellett 191 millió forintos üzemi eredménnyel zárta a 2023-as évet a magyar tulajdonú Graboplast a fokozódó árverseny miatt szűkülő árréseknek köszönhetően. A három magyar városban, Győrben, Kecskeméten és Tatabányán termelő társaság stabil működés mellett tudta ellensúlyozni a tavalyi évben jelentkező kihívásokat: adózott eredménye -904 millió forint volt, ami elsősorban egyszeri nyereségcsökkentő (magas kamatok és energiaárak) tételeknek volt köszönhető. A Graboplast Zrt. padlóit közel 100 országban használják, tavalyi árbevételének 86 százaléka az exportpiacokról származott, így a főbb célországokban, illetve régiókban – Oroszország, Ukrajna, Közel-Kelet – dúló konfliktusok kedvezőtlenül érintették a vállalat értékesítését, és a forint erősödése is negatívan hatott az eredményre. A kihívásokkal teli világgazdasági helyzet ellenére az értékesítés volumene (értékesített négyzetméter) tavaly a 2022-es év értékével megegyező szinten alakult, így a korábbi évivel közel azonos árbevételt (21,7 milliárd forint) sikerült elérnie a Graboplastnak. Mindezek mellett a hazai piacon a kormányzati ösztönzők 2023 eleji kivezetése is csökkentette a lakossági termékek iránti keresletet. A kedvezőtlen hatásokat a járműipari, közületi és kereskedelmi termék szegmens értékesítésének bővülése, valamint a dél- és kelet-európai régióban elért jelentős növekedés kompenzált.

Ivan László, a Graboplast vezérigazgatója a 2024-es kilátásokról elmondta: elsősorban a tavalyi válságból gyorsabban kilábaló nyugat-európai és amerikai piacokra fókuszálnak, a vállalat keleti (volt FÁK-országok) piacain pozícióik fenntartására és értékesítési rendszereik, csatornáik fejlesztésére törekednek. A vezérigazgató hozzátette, hogy az idei évben is folytatják a korábban megkezdett szervezetfejlesztést, valamint a terveik között szerepel a gyártási technológia korszerűsítése, a minőségbiztosítás automatizálása, valamint a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyök kihasználása. Emellett napelemparkok telepítésével közel ötödével tervezik csökkenteni a változékony energiaáraknak történő kitettségüket.