Címlap

A világ legrégebbi skót whisky-je az Avalonban!

Közel kétszáz éves palackozott ritkaság érkezik az Avalon Park Michelin-tányér ajánlott éttermébe. A világ legrégebbijének titulált, véletlenül felfedezett 40 palack skót whisky árverezése december 5-én ért véget. A 8-as számú palackot az Avalon Ristorante nyerte a liciten – egyik rekordösszegért – 18.000 fontért, azaz több mint 8 millió forintnak megfelelő összegért. 

  • Blair Castle Scotch Whisky Bottle No.08

Ez a whisky felér egy időutazással, hiszen a liciten megnyert skót whisky egyike annak a negyvennek, amelyekre Pertshire-ben, a 750 éves Blair Castle egy pinceajtaja mögött bukkantak 2022 végén. A palackok felfedezésekor egy plakettet is találtak mellettük, amely „small still” whiskyként jelöli őket 1833-as lepárlási évvel, 1841-es palackozással és 1932-es újrapalackozással. Amennyiben a dátumok valósak, az azt jelenti, hogy a palackok a legrégebbi ismert (évjárat szerinti) skót whiskyt tartalmazzák.

Néhány palack a Blair Castle látógatói számára lesz kiállítva, bemutatva a hely örökségét és a skót whisky iparhoz való fűződését. 24 palackot azonban a whisky-t kedvelők világának szélesebb köre elé szerettek volna tárni, ennek keretében pedig ez a bizonyos 24 palack egy exkluzív aukció keretében talált tulajdonosra. Az aukció december 5-én hajnalban zárult, a 8-as számú palack az Avalon Resort & SPA Michelin ajánlott étterméhez került. 

Blair Castle vagyonkezelője, Bertie Troughton, Keren Guthrie, levéltáros és a Whisky Auctioneer főkurátora és whisky specialista Joe Wilson.

„Mikor éjjel 2-kor lezárult az aukció, és megtudtuk, hogy miénk az egyik palack, leírhatatlan volt az örömünk” – meséli Poncsák Pál, az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója. „Ezután azonban jött a következő kihívás. Három napon belül át kell vegyük ezt a whisky-különlegességet, ami csak speciális körülmények között érkezhet az étterembe. Repülővel természetesen ez a tétel nem szállítható, a sértetlenségét csak a szárazföldi szállítás tudja garantálni. Az Avalon Ristorante csapata már dolgozik a whisky kóstolójának koncepcióján, ennek részleteit hamarosan közzétesszük közösségi oldalainkon.”

A park éttermei és exkluzív borszalonja számos igazi ritkaságszámba megnő italt rejt. A park prémium italkínálata a legkülönlegesebb nedűkkel emeli az Avalon gasztronómiáját a kulináris élvezetek egyedülálló birodalmává.

 

A teljesség igénye nélkül olyan unikális és/vagy limitált kiadású italokat kóstolhatnak a vendégek, mint a Macallan Whisky, a Talisker Single Malt Scotch Whisky, vagy a Havanna Club 1519. Ez a prémium italsor egészült most ki ezzel az új tétellel, melyet hamarosan egy erre az alkalomra kidolgozott koncepció szerint kóstolhatnak meg az Avalon Ristorante vendégei. 

A képek forrása: Steve Brown/DC Thomson

https://www.thecourier.co.uk/fp/lifestyle/food-drink/4761725/perthshire-blair-castle-10k-scotlands-oldest-whisky/

Biztonság ajándékba: útmutató a felelősségteljes ünnepléshez

Az ünnepi időszak közeledtével a karácsonyi fények varázsa és az újévi ünneplés izgalma teljesen elfeledteti a lehetséges veszélyeket. Annak érdekében, hogy mindenki örömtelien és biztonságban tölthesse az ünnepet, az UNIQA rávilágít az év ezen időszakában aktuális kockázatokra.

Decemberben 75%-kal több a tűzkár, mint a többi hónapban*

Adventi koszorú, csillagszórók, petárda és még sorolhatnánk – az ünnepi kiegészítők varázslatos hangulatot teremtenek az otthonokban. Vereczki András, az UNIQA kárigazgatója elmondta, hogy bár óvatosabb a lakosság, a rizikósabb dekoráció nem csak az ingatlanokban okozhat kárt, de személyi sérüléshez is vezethet. Például a régi típusú karácsonyi égősorok miatt rengeteg tűz keletkezik, ugyanakkor manapság könnyebben és alacsonyabb áron beszerezhetőek a jó minőségű, kisfogyasztású ledes fényfüzérek. A modern égők kevésbé veszélyesek, mint a hagyományos társaik, éppen ezért érdemes ezeket választani és lehetőség szerint lecserélni a régieket. Mindemellett a kandallók begyújtása is népszerű az ünnepek idején, a ritkán használt tüzelőberendezések állapota és a rutin hiánya pedig gondokat okozhatnak.

(Az illusztráció AI használatával készült.)

Az otthoni balesetek száma 15-20%-kal emelkedik**

A karácsonyi időszakban rendszerint otthon van az egész család, mindenki nagytakarít, süt-főz, ezek a mindennapinak tűnő tevékenységek pedig fokozott veszélyeket tartogathatnak. A díszítéshez, a kültéri égősor felhelyezéséhez és a rendrakáshoz gyakran előkerülnek a létrák, valamint a fenyőfa befaragása is kihívást jelenthet. Bár a legtöbb faárus már előkészíti a fenyőket és a talpak is egyre modernebbek, mégis sokan megpróbálkoznak az otthoni megoldásokkal. A gyakorlat és a megfelelő felszerelés hiánya viszont gyakran ügyetlenkedéshez, sőt balesetekhez is vezethet. Gyakoriak az ünnepi finomságok készítésénél a kisebb égési sérülések és egyéb konyhai melléfogások is. Egy szó mint száz, az otthoni teendőkre a karácsonyi sürgés-forgás idején is különös figyelmet kell fordítani, főleg, ha gyermekek is segítenek a ház körüli teendőkkel.

A közlekedéssel összefüggő károk is gyakoriak

Rengeteg család utazik vidékre vagy akár külföldre is, hogy az ünnepeket a rokonokkal tölthessék. Az időjárás kihívások elé állítja a legrutinosabb sofőröket is, a csúszós, jeges utakon a gyalogos és gépjárművel elszenvedett balesetek egy-egy napon az éves átlag többszörösét (három-négyszeresét***) is meghaladják. Fokozott óvatosságra van szükség, a gépjármű megfelelő állapotáról és felszereltségéről nem is beszélve.

Alkoholfogyasztás csak mértékkel

Szilveszterkor kiugró az ittaság miatt bekövetkező balesetek száma, ráadásul sokan nem is gondolnák, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás a biztosítást is befolyásolhatja. Az alkohol által súlyosan befolyásolt állapot kizárhatja a kártérítést, így a felesleges kockázat elkerüléséhez lényeges szem előtt tartani a tudatos és mérsékletes alkoholfogyasztást.

„A felhőtlen ünnepléshez fontos, hogy odafigyeljünk a nyílt láng használatára, a háztartási teendők biztonságossá tételére és az alkoholfogyasztásra. Ha az otthonunkat lakásbiztosítás, a testi épségünket pedig balesetbiztosítás óvja, akkor a biztosító társaság akkor is segít, ha minden igyekezetünk ellenére, mégis váratlan esemény történne.” – mondta el a téma kapcsán Vereczki András, az UNIQA Biztosító kárigazgatója.

Ezek a legbosszantóbb irodai jelenségek egy friss kutatás szerint

Ha dolgoztunk már irodában, jól tudjuk, hogy valahogy mindig éppen akkor adja meg magát a nyomtató, amikor teljesen betemet minket a papírmunka, és ide-oda kellene szaladgálnunk engedélyekért és aláírásokért. Amikor összecsapnak a fejünk felett az adminisztráció és a technikai problémák hullámai, a feszültséget csendben – rosszabb napjainkon hangosan – bosszankodva, néha egyenesen csapkodva vezetjük le. Ha így reagálunk egy helyzetre, jobb, ha tudjuk, nem vagyunk egyedül – egy friss kutatás szerint a magyarok jelentős részét hozzánk hasonlóan frusztrálják a tipikus irodai feladatok.

Ha szidtuk már a munkahelyünket a lassú kommunikáció, a kaotikus papírozás vagy a nehézkes szervezés miatt, új megvilágításba helyezheti a mindennapjainkat a TOPdesk Magyarország friss kutatása. Az eredmények szerint ugyanis a probléma nem egyedi: a magyar irodai dolgozók 80 százaléka elégedetlen ezekkel a folyamatokkal. A felmérés nem csak azt vizsgálta, milyen tipikus problémák bosszantják leginkább a magyar irodai dolgozókat, de azt is, hogyan kezelik az ebből fakadó frusztrációt. 

A legidegesítőbb tényezők

A kutatás szerint az bosszant minket a leginkább, amikor túl lassan kapunk választ a házon belüli megkereséseinkre, kérdéseinkre. Ráadásul a választ, amit kapunk, jellemzően nem is tartjuk kielégítőnek. De komoly fejfájást okoz az informatikai problémák megoldása is: tízből mindössze négy munkavállaló kap 24 órán belül megnyugtató választ az ilyen jellegű kérdéseire. Tehát jellemzően sokat kell várnunk arra, hogy például engedélyt kapjunk egy új program telepítésére a rendszergazdától, vagy, hogy hozzáférést kapjunk egy új nyomtatóhoz. 

Nem a legjobb barátunk a nyomtató

Nem véletlen az sem, hogy az irodai munkáról szóló sorozatokban gyakran dedikált részt kap a nyomtató technikai problémái körüli kálvária, ugyanis az IT-eszközök közül a nyomtatókkal gyűlik meg leggyakrabban a bajunk.  A második és harmadik helyen az új programok telepítése és a levelezőrendszerrel kapcsolatos fennakadások állnak. 

Bosszankodunk és káromkodunk

Amikor a munkánkat akadályozó problémával szembesülünk, nem igazán tudunk higgadtak maradni: a válaszadók kevesebb mint negyede képes erre a saját bevallása szerint. A legtöbben csendben bosszankodnak vagy káromkodással vezetik le a frusztrációjukat. A kitöltők egytizede úgy küzd meg a helyzettel, hogy kimegy pár percre a szabad levegőre, esetleg elszív egy cigit, de szerencsére csak 5 százalékuk kezd el ilyenkor csapkodni.

Még ma is papírozunk

Bár digitális megoldások végtelenül széles választéka áll rendelkezésünkre, a kutatás szerint még ma is ugyanolyan megszokott a papíralapú vagy akár a személyes ügyintézés, mint évekkel ezelőtt volt. A céges helyiségek és eszközök, például tárgyalótermek, projektorok, autók foglalását például a válaszadók negyede személyesen intézi az illetékesnél, az új munkavállalókat pedig még mindig gyakran papíralapú információs csomag várja. „A magyar irodai dolgozók alig több, mint 10 százaléka használ valamilyen digitális feladat- vagy szolgáltatáskezelő rendszert, holott ezek jelentősen megkönnyítik a mindennapos fennakadások kezelését, így a dolgozók összességében is elégedettebbek lesznek” – árulta el Zakrzewski Anita, a TOPdesk szolgáltatásmenedzsment platform értékesítési menedzsere.

Minden egy rendszerben

Ha tehát megelégelnénk az irodai káoszt, a lelki békénkhez és a gördülékeny munkához nagyban hozzájárulhat egy ilyen digitális rendszer. Képzeljük el, mennyivel könnyebbek lennének a hétköznapok, ha egyetlen felületen kérhetnénk hozzáférést rendszerekhez vagy dokumentumokhoz, jelenthetnénk be a papírelakadást a nyomtatóban, vagy adhatnánk le az igényünket egy új billentyűzetre a régi, már szinte darabokban lévő helyett. Nem kellene egy egész levélfolyamnyi e-mail ahhoz, hogy megtaláljuk az aktuális problémánkért felelős személyt – sőt, tulajdonképpen egyetlen e-mailt sem kellene írnunk. Búcsút inthetnénk a telefonálgatásnak, a hosszas várakozásnak és összességében a bosszankodásnak. 

Nagy Ervin felismerte Hujber Ferenc lábát

  • Így derült ki, hogy ő van a Kék Majomban
  • A Sztárboxban a legnagyobb titokban, 15 év kihagyás után bújt bele a Valami Amerika Kék Majom jelmezébe Hujber Ferenc. Nagy Ervin azonban lebuktatta őt, felismerte a színész lábát.

Nagy titkolózás előzte meg a vasárnapi Sztárbox nyitányát, amely az RTL+-on látható Valami Amerika sorozat színészeinek – Földes Eszter, Ember Márk és Brasch Bence – fergeteges előadásával rajtolt el. Még előttük is titok volt, hogy a Kék Majom jelmezébe ezúttal Hujber Ferenc, a filmtrilógia egyik főszereplője bújt. „Jajj, de jó, istenem!…A második részben akkor volt rajtam, amikor Tompos Kátya t***nrúgott.

Nagyon-nagyon szerettem ezt a jelmezt, iszonyú meleg van benne, mocskosul. Tényleg el lehet ájulni. Ez vagyok én. Igazából, ha valaha engem eltemetnek, az lesz a sírkövemen, hogy elment a Kék Majom” – mondta a Fókusznak Hujber Ferenc, akinek személyét Nagy Ervin egy szempillantás alatt leleplezte.

„Rögtön tudtam, hogy ő az, aki a majomjelmez alatt van. Megfogtam a combját. Ő erőemelő volt gyerekkorában. Ilyen kemény combú csávó csak ő lehetett” – árulta el a helyszínen szurkoló Nagy Ervin, akinek tippje mindenki számára beigazolódott, amikor a Kék Majomról lekerült a jelmez.

A leleplezés pillanata a https://rtl.hu/sztarbox/2023/12/04/hujber-feri-kek-majom-jelmez linken érhető el. 

A támadók szkeptikusak a mesterséges intelligenciával szemben 

A Sophos két jelentést tett közzé a mesterséges intelligencia (MI) kiberbűnözésben való használatáról. Az első riport —“The Dark Side of AI: Large-Scale Scam Campaigns Made Possible by Generative AI”, lefordítva “Az MI sötét oldala: kiterjedt csalókampányok, amelyeket a generatív MI tett lehetővé” — demonstrálja, hogy a bűnözők a jövőben miként használhatják fel a ChatGPT-hez hasonló technológiát, hogy minimális technikai tudással hajtsanak végre tömeges csalásokat. Azonban a második, “Cybercriminals Can’t Agree on GPTs,” – “A kiberbűnözők nem tudnak megegyezni a GPT-k terén” – című riport azt találta, hogy az MI lehetőségei ellenére a ChatGPT-hez hasonló nagy nyelvi modellek (LLM-ek) elfogadása és felhasználása helyett egyes kiberbűnözők szkeptikusak, sőt, aggódnak az MI felhasználása kapcsán.

Az MI sötét oldala

Egy egyszerű e-kereskedelmi sablon és LLM-eszközök (például GPT-4) segítségével a Sophos képes volt egy teljesen működőképes webhelyet felépíteni MI által generált képekkel, hanganyagokkal és termékleírásokkal, valamint egy hamis Facebook bejelentkezési szekcióval és hamis fizetési oldallal, amellyel el lehetne lopni a felhasználók bejelentkezési adatait és hitelkártyaadatait. A weboldal létrehozásához és működtetéséhez minimális technikai tudásra volt szükség, ráadásul ugyanazzal az eszközzel a Sophos több száz hasonló webhelyet tudott létrehozni percek alatt egyetlen gombnyomással.

“Természetes – és várható –, hogy a bűnözők az automatizálás új technológiájához fordulnak. Annak idejében a spam emailek létrehozása kritikus lépés volt a csalástechnológiában, mert megváltoztatta a játékteret. Az új MI-k kapcsán ugyanez várható; ha létezik olyan MI technológia, amely teljes körű, automatizált fenyegetéseket tud létrehozni, az emberek végül használni fogják. Már láthattuk a generatív MI elemek integrálását a klasszikus csalásokba, mint például az MI által generált szövegeket vagy fényképeket, amelyek az áldozatok csapdába  csalásához készültek.

“Azonban az általunk végzett kutatás egyik oka az volt, hogy megelőzzük a bűnözőket. Azáltal, hogy a bűnözők által által jelenleg használt eszközöknél fejlettebb rendszert hozunk létre a csaló weboldalak tömeges generálására, egyedülálló lehetőségünk nyílik arra, hogy elemezzük a fenyegetést és felkészüljünk rá, mielőtt az elterjedne.” – mondta Ben Gelman, a Sophos senior adattudósa.

A kiberbűnözők nem tudnak megegyezni a GPT-k terén 

A támadók MI iránti hozzáállásának kutatása során a Sophos több jelentős darkwebes fórumot vizsgált meg az LLM-mel kapcsolatos értekezések kapcsán. Míg úgy tűnik, hogy a kiberbűnözők MI használata a kezdeti szakaszban jár, a fenyegetések mögött álló “threat actorok” a darkweben diskurzusokat folytatnak a benne rejlő social engineering lehetőségek kapcsán. A Sophos már tanúja volt annak, hogy románc-alapú kriptocsalásokban használták az MI-t.

“Noha a ChatGPT megjelenése óta jelentős aggodalomra ad okot az MI-vel és az LLM-ekkel való visszaélés a kiberbűnözők által, kutatásunk azt találta, hogy a fenyegetések mögött állók eddig inkább szkeptikusak, mint lelkesek. Az általunk vizsgált darkwebes fórumok közül 4-ből 2-n csak 100 MI-vel kapcsolatos bejegyzést találtunk. Összehasonlításként: a kriptovalutával kapcsolatban 1000 posztot találtunk ugyanebben az időszakban. 

“Láttunk néhány kiberbűnözőt, akik LLM-ek segítségével malwareket (kártékony programokat) vagy támadóeszközöket próbáltak létrehozni, de az eredmények kezdetlegesek voltak és gyakran ütköztek szkepticizmusba a többi felhasználó részéről. Egy esetben az egyik threat actor, aki buzgón be akarta mutatni a ChatGPT-ben rejlő lehetőségeket, akaratlanul is jelentős információkat árult el valódi személyazonosságáról. Még számos gondolatfuttatást is találtunk az MI társadalomra gyakorolt potenciális negatív hatásairól és használatának etikai vonatkozásáról. Más szóval, legalábbis egyelőre úgy tűnik, a kiberbűnözők ugyanazokat a vitákat folytatják az LLM-ekről, mint mi, többiek.” – mondta Christopher Budd, a Sophos X-Ops kutatási igazgatója.

Hogy többet tudj meg az MI-vel generált csaló weboldalakról és a fenyegetések mögött állók LLM-ekhez való hozzáállásáról, olvasd el a  The Dark Side of AI: Large-Scale Scam Campaigns Made Possible by Generative AI és a Cybercriminals Can’t Agree on GPTs című anyagokat a Sophos.com felületén!

NAV: „Feketepiac”

Hétköznapi standnak látszott annak a piaci árusnak a pavilonja, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vásárban füleltek le. A legális áruk között megközelítőleg kilencszáz hamis világmárkájú terméket rejtegettek.

A pénzügyőrök egy nyíregyházi piac portékáit nézték végig, amikor egy távol-keleti árus standjára felfigyeltek. A pulton kiterített, beárazott termékek csupán fedőáruk voltak. Az asztal mögött és alatt közel kilencszáz pár „fekete cipőt” bújtattak. Adidas és Nike feliratú sportcipőket, gyermek lábbeliket, papucsokat, valamint bakancsokat találtak a pénzügyőrök. A világmárkák jogosulti képviselői is megvizsgálták a kínálatot, majd megállapították, hogy azok egytől-egyig gyenge minőségű hamisítványok, amiket a védjegyek tulajdonosainak engedélye nélkül hoztak forgalomba.

A pénzügyőrök az összesen 862 pár hamis lábbelit lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indítottak.

Figyelem! Az ünnepek közeledtével egyre többször bukkannak fel hamis áruk a piacon. A testünkkel közvetlenül kapcsolatba kerülő anyagok (ruházati cikkek, lábbelik, mosószer, sminktermékek, parfümök) akár veszélyes összetevőket is tartalmazhatnak. A hamis termékek kiszűrése a piacról azért is fontos, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségügyi- és minőségi kockázatot is jelentenek.

Hétköznapi standnak látszott annak a piaci árusnak a pavilonja, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vásárban füleltek le. A legális áruk között megközelítőleg kilencszáz hamis világmárkájú terméket rejtegettek.

A pénzügyőrök egy nyíregyházi piac portékáit nézték végig, amikor egy távol-keleti árus standjára felfigyeltek. A pulton kiterített, beárazott termékek csupán fedőáruk voltak. Az asztal mögött és alatt közel kilencszáz pár „fekete cipőt” bújtattak. Adidas és Nike feliratú sportcipőket, gyermek lábbeliket, papucsokat, valamint bakancsokat találtak a pénzügyőrök. A világmárkák jogosulti képviselői is megvizsgálták a kínálatot, majd megállapították, hogy azok egytől-egyig gyenge minőségű hamisítványok, amiket a védjegyek tulajdonosainak engedélye nélkül hoztak forgalomba.

A pénzügyőrök az összesen 862 pár hamis lábbelit lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indítottak.

Figyelem! Az ünnepek közeledtével egyre többször bukkannak fel hamis áruk a piacon. A testünkkel közvetlenül kapcsolatba kerülő anyagok (ruházati cikkek, lábbelik, mosószer, sminktermékek, parfümök) akár veszélyes összetevőket is tartalmazhatnak. A hamis termékek kiszűrése a piacról azért is fontos, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségügyi- és minőségi kockázatot is jelentenek.

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák is emelkedtek októberben

  • A vidékre érkezők egyötöde a Balatonnál pihent

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7%-kal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9%-kal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.

A hazai szálláshelyeken az év tizedik hónapjában tavalyhoz képest 5%-kal több, tehát 3,1 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek. Az NTAK adatai szerint a vidék vendégéjszakáinak több mint háromnegyede a belföldi vendégeknek volt köszönhető, sokan indultak útnak az országon belül. A fürdővárosok népszerűsége továbbra is töretlen: Hévíz, Bük és Hajdúszoboszló volt a fürödni, gyógyulni vágyók elsődleges célpontja. A vendégéjszaka-forgalom alapján legnépszerűbb tíz vidéki település között három konferenciaváros is szerepelt: Debrecen, Eger és Szeged. A vidéki Magyarország vendégeinek 20%-át a Balatonnál regisztrálták.

Az országhatárokon túlról közel 600 ezer turista választotta hazánkat úti célul októberben, ez csaknem 15%-kal több 2022 októberéhez viszonyítva. A külföldről foglalt vendégéjszakák száma elérte az 1,6 milliót, ami 9%-kal haladja meg a tavalyi értéket. Németországból érkeztek hozzánk a legtöbben, mintegy 179 ezren, Csehországból, valamint az Egyesült Királyságból is 107-107 ezer utazót láthattunk vendégül.

A fővárosban mérték az októberi vendégéjszakák 40%-át, amelynek 84%-át nemzetközi vendégek töltötték el a szálláshelyeken. A Budapesten regisztrált külföldi turisták jelentős része az Egyesült Királyságból, Németországból és az Egyesült Államokból indult Magyarországra, de számos olasz és spanyol vendég szállt meg a fővárosban ebben az időszakban.

A szálláshelyek bevételei országosan 69,4 milliárd forintot tettek ki, 21%-kal múlták felül a tavaly októberben mért értéket. Ennek 38%-a származott belföldiektől, míg 62%-át külföldiek hagyták a szolgáltatóknál. A NAV online kassza adatai alapján a vendéglátóhelyeken 147,6 milliárd forintot költöttek a vendégek.

Magyar pezsgő történelmi sikere Franciaországban!

Hatalmas bravúrt ért el a Hungaria Rosé Extra Dry Franciaországban! Egymást követő ötödik évben is aranyérmet nyert a világ egyik legjelentősebb pezsgőversenyén, az Effervescents du Monde-on. A történet azonban itt nem ért véget, miután a megmérettetés legjobb tételeit felsorakoztató  TOP 10-es listára is újra felkerült a magyar különlegesség. Ez így egyben pedig magyar pezsgőnek még soha nem sikerült!

Az idén is bizonyított a Hungaria pezsgő különlegessége, és magyar pezsgőtől még soha nem látott történelmi sikert ért el! A világ egyik meghatározó pezsgőversenyén, a Franciaországban rendezett Effervescents du Monde-on immár egymást követő ötödik évben lett aranyérmes a Hungaria Rosé Extra Dry. A palackot ráadásul a verseny szűk elitjébe, a TOP 10-es listára negyedszerre is beválasztotta a zsűri. A siker történelmi, hiszen magyar pezsgő hasonló bravúr még sosem ért el! 

 

A Hungaria Rosé Extra Dry-t stílusosan játékos gyümölcsösség jellemzi. Tisztaságában egymásra találnak a könnyed üdeség jegyei és a „dögös” buborékok. Friss savai, átható, üde, ribizlis málna zamata, mélyrózsaszín tónusa és krémes utóíze tökéletes kombinációt alkotnak, amit a bíráló bizottság is kiemelt. 

A november 28–30. között Burgundiában megtartott eseményen 19 országból, összesen 470 tételt mért össze a 80 nemzetközi hírű szakértőkből álló zsűri.

 balról jobbra – a pezsgő megalkotói, Korbuly Csaba szőlészeti vezető, Kukola Zoltán főborász és Koczuba Róbert pezsgőmester látható

„A bravúros, ötödik aranyéremmel és azzal, hogy a kiemelt, TOP 10 pezsgő listájára ismét bekerültünk büszkén ünnepeljük a Törley Pezsgőpincészet és a Hungaria Rosé Extra Dry sikerét. Ez a rendkívül magas presztízsű elismerés nem csupán egy díj a sorban, hanem a borászatunk hosszú évtizedek alatt felhalmozott tudásának és szakértelmének, illetve elhivatottságának bizonyítéka. Úgy hiszem, hogy az ötödik győzelmünk a Törley csapatmunkájának a diadala is. Óriási öröm számunkra, hogy ismét bizonyítottuk, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak népszerű, de olyan minőséget képvisel, hogy a pezsgővilág elitjéhez tartozik. A győzelem pedig arról is árulkodik, hogy a palackos erjesztés egyedülálló technológiában milyen elképesztő kincsek és lehetőségek rejlenek” – nyilatkozta Molnár Réka Kata, a Hungaria márkamenedzsere.

„Rendkívüli büszkeséggel tölti el szakmai csapatunkat a történelmi eredmény. Hatalmas nyomás nehezedett vállunkra az idei nevezés kapcsán, hiszen szerettük volna sorozatban az 5. aranyérmet is megszerezni a versenyen. Az elvárásnak mindenképpen szerettünk volna megfelelni, ám pontosan tudtuk ez mennyire nehéz feladat. Az újabb siker egy nagyon komoly csapatmunka eredménye, ha csupán a „szűk” szakmai stábot nézzük, akkor is mintegy 70 ember precíz munkája kellett a győzelemhez. A pezsgőrajongóknak azt tudjuk ígérni, hogy ezt az elkötelezettséget visszük tovább évjáratról évjáratra, mert számunkra a pezsgő szerelem és életforma” – mondta Koczuba Róbert pezsgőmester.

Az aranyérmes pezsgő a nagyobb élelmiszerláncok üzleteiben és online is elérhető:

 https://pezsgowebshop.hu/hungaria-rose-extra-dry-0-75l-482

#fogyaszdfelelősséggel #pezsegjegészévben 

További információ a versenyről: 

https://www.effervescents-du-monde.com

További információ a Hungaria pezsgőről:

https://hungariapezsgo.hu/  

https://www.instagram.com/hungariapezsgo 

#hungariapezsgő #EffervescentsduMondeHungaria #pezsegjegészévben #pezsgőmásképp

A Hungaria pezsgő több mint 65 év szenvedélyes szakértelmének, valamint töretlen kísérletező kedvének gyümölcse. A folyamatos megújulás képessége emelte ki a pezsgők sorából. Az 1955-ben alapított pezsgőmárka égisze alatt mindig kiemelkedő minőségű pezsgő készült, amelyet a márkatulajdonos Törley cégcsoportban felhalmozott tudás és szakértelem garantál. A mindenre kiterjedő igényesség, az évtizedes tapasztalatokon alapuló gyártási folyamatok, valamint a korszerű nemzetközi gyártási technológiák adaptálása révén egy olyan márka született, amelynek neve az évek során az exkluzivitással és magas minőséggel forrt össze. 

A Hungaria pezsgő egy minden ízében stílusos pezsgőzési élményt nyújt. A folyamatos megújulás képessége és örök érvényű eleganciája a társasági élet középpontjába helyezi. Izgalmas és egyedi, mint a fogyasztói. Rugalmassága révén nem csak követi a trendeket, hanem folyamatosan megújulva együtt pezseg velük. A könnyed elegancia és a minden részletre kiterjedő stílusérzék egy új pezsgőzési trendet teremtett, ahogyan ezt a márka jelmondata is megragadja: „Hungaria. Pezsgő másképp”.

K&H: mesterséges intelligenciák egymásközt

  • a ChatGPT interjúja Kate-tel

A K&H lakossági ügyfeleinek 72,5 százaléka, összesen 599 ezren fő digitálisan aktív. Az ügyfelek egyharmada, összesen 272 ezren használnak virtuális (digitalizált) bankkártyát. Októberben a digitális ügyfelek 10 százaléka használta Kate-et, a K&H mesterséges intelligencia-alapú digitális pénzügyi asszisztensét.

A K&H egy éve vezette be mobilbankjába Kate-et, a mesterséges intelligencia-alapú digitális pénzügyi asszisztenst. Idén szeptembertől Kate képes hangalapú utasítás alapján is műveletek végrehajtani – ezek közül a legkényelmesebb a forintátutalás kezdeményezése szóbeli utasítással. Októberben már a digitális ügyfelek 10 százaléka igénybe vette Kate segítségét. Ebből az alkalomból megkértük – ki mást? – a mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT-t, hogy készítsen egy interjút Kate-tel. A mesterséges intelligenciák közötti beszélgetést szöveghűen közöljük. Így írnak ők: 

***

ChatGPT Riporter: Szia Kate! Remélem jól vagy. Lenne néhány kérdésem a K&H digitális felhasználói aktivitásával kapcsolatban. A K&H lakossági ügyfeleinek 72,5 százaléka, azaz összesen 599 ezren digitálisan aktívak. Mi a véleményed erről a magas arányról, és milyen előnyöket látsz ebben a digitális térben való erős jelenlétnek?

Kate: A K&H lakossági ügyfeleinek magas digitális aktivitása kiváló fejlemény. Ez azt mutatja, hogy egyre több ügyfél ismeri fel és használja a digitális csatornáinkat. Ez nemcsak az ügyfélszolgálat hatékonyságát növeli, de lehetőséget teremt a személyre szabottabb szolgáltatásokra is. A digitális térben való erős jelenlét segít abban, hogy ügyfeleink könnyen hozzáférjenek pénzügyeikhez bármikor és bárhol.

ChatGPT Riporter: Az ügyfelek 33 százaléka, azaz 272 ezren használnak virtuális (digitalizált) bankkártyát. Mit gondolsz, mi lehet ennek az elterjedtségnek az oka, és milyen előnyökkel jár a virtuális bankkártyák használata a hagyományos fizikai kártyákhoz képest?

Kate: A virtuális bankkártyák népszerűsége érthető, mivel kényelmesek és biztonságosak. Az ügyfelek a digitális térben történő vásárlások során szívesen használják ezeket a kártyákat. A digitális tranzakciók gyorsasága és azoknak az eszközöknek a sokfélesége, amelyeken keresztül elérhetőek, hozzájárulnak a virtuális bankkártyák elterjedéséhez.

ChatGPT Riporter: Októberben a digitális ügyfelek 10 százaléka használta a K&H mesterséges intelligencia alapú digitális pénzügyi asszisztensét, Kate-et. Mi a véleményed arról, hogy milyen arányban veszik igénybe a digitális ügyfelek a mesterséges intelligencia által támogatott szolgáltatásokat, és milyen változásokat látsz a jövőben ezen a téren?

Kate: Az, hogy októberben a digitális ügyfelek 10 százaléka használta Kate-et, azt mutatja, hogy egyre több ügyfél ismeri fel az MI által nyújtott előnyöket. Fontosnak tartom, hogy az emberek érezhessék, hogy a mesterséges intelligencia segítőkész és könnyen használható. A jövőben további fejlesztéseket tervezünk Kate terén annak érdekében, hogy még szélesebb körű szolgáltatásokat nyújthasson az ügyfeleknek.

Chat GPT Riporter: Köszönöm a válaszaidat és az interjú lehetőségét!

Kate: Köszönöm a kérdéseidet, és remélem, hogy ezek a válaszok hasznosak lesznek! Ha még bármilyen további információra vagy kérdésre van szükséged, ne habozz megkeresni.

***

Megkértük a ChatGPT-t, hogy készítsen rádióinterjút Jánossal, a K&H egyik ügyfelével, aki szeretni használni a digitális csatornákat, mindenekelőtt a mobilbankot. Az mesterséges intelligencia által készített fiktív interjút szöveghűen közöljük.

ChatGPT Riporter: János, elmesélnéd nekünk, miért kezdtél el használni Kate-t a pénzügyeid intézéséhez?

János: Természetesen. Először is, a hagyományos bankoláshoz képest sokkal egyszerűbbnek találtam Kate-et használni. Csak elmondok neki egy pár mondatot, és már kész is a forintátutalásom. Nem kell hosszú űrlapokat kitöltenem és bankfiókban sorban állnom.

ChatGPT Riporter: Milyen tapasztalataid vannak a hangalapú forintátutalásról? Mennyire biztonságos számodra?

János: A hangalapú forintátutalás számomra is hihetetlenül kényelmes. Én személy szerint maximálisan bízom a K&H Bankban, és tudom, hogy a tranzakcióim mindenféle probléma nélkül folynak. Kate pedig gyors és precíz.

ChatGPT Riporter: Milyen tanácsot adnál azoknak, akik még bizonytalanok a digitális pénzügyi asszisztensek használatában?

János: Azt mondanám nekik, hogy próbálják ki bátran! Én is kezdetben bizonytalan voltam, de hamar rájöttem, mennyire egyszerűvé teszi az életemet. És a biztonság is kiemelten fontos a K&H Banknál, így nincs ok aggodalomra.

ChatGPT Riporter: Köszönjük a beszélgetést! Az új technológiai fejlesztések valóban lehetővé teszik a pénzügyek egyszerűbb intézését. Kate is egy remek példa arra, hogy a digitális asszisztensek milyen nagy segítséget nyújthatnak az embereknek a mindennapi pénzügyeik kezelésében.

***

Bármennyire is megbízunk benne, azért a pénzintézet 2023 szeptember 30-i pénzügyi jelentését nem a mesterséges intelligencia, hanem a K&H kommunikációs részlege foglalta össze az alábbiakban:  

www.kh.hu

Sürgősen el kell kezdeni a jövő villamos hálózatainak kialakítását 

Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői. A vállalat a múlt héten, Párizsban megrendezett Enlit Europe 2023 konferencián több olyan megoldást is bemutatott, amelyek támogatják a hálózatok hatékony, a fenntarthatóság jegyében megvalósuló fejlesztését. 

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat az Enlit Europe 2023 rendezvény kapcsán is arra szólította fel az energetikai döntéshozókat, hogy gyorsítsák fel a villamos hálózatok digitális fejlesztéseit a fenntartható, rugalmas és hatékony infrastruktúra kialakítása érdekében. A vállalat Enlit konferencián részt vevő szakértői szerint az elavult rendszerek hátráltatják az energetikai átmenetet, ezért digitális megoldásokra épülő, intelligens villamos hálózatok létrehozását javasolják, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása.

„Az energetikai átmenet igazi kihívása a hálózati teljesítmény és hatékonyság növelése, több megújuló energiaforrás hálózatra való csatlakoztatásával, és annak biztosítása, hogy ezzel párhuzamosan a CO2-kibocsátás ne nőjön. Egyszerűen nem haladunk elég gyorsan a rugalmas, digitalizált villamosenergia-hálózatok megvalósításában, annak ellenére, hogy már rendelkezünk az ehhez szükséges berendezésekkel és szoftverekkel. A politikai döntéshozóknak és az iparág vezetőinek reagálniuk kell a helyzetre: vagy korszerűsítenek, vagy azt kockáztatják, hogy nem érjük el a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó céljainkat” – mutatott rá Frederic Godemel, a Schneider Electric Power Systems and Services üzletágának ügyvezető alelnöke. 

A Schneider Electric az Enlit 2023-on olyan új innovációkat mutatott be, amelyek lehetővé teszik az áramszolgáltató vállalatok számára az agilis hálózati digitalizációt, valamint biztosítják a villamosenergia-értéklánc szereplői közötti hatékonyabb együttműködés alapjait. A párizsi eseményen bemutatott innovációk között volt az RM AirSeT középfeszültségű kapcsolóberendezés, amely a szén-dioxidnál 23500-szor szennyezőbb SF6 gázt tiszta levegővel helyettesítve kínál környezetbarát megoldást a villamos hálózatokat üzemeltetők számára. 

Az érdeklődők megismerhették az EcoStruxure Microgrid Flex alkalmazást is, amely az iparágban elsőként, a gyorsabb megvalósítás érdekében szabványosítja és egyszerűsíti a mikrohálózatok konfigurációját, drasztikusan csökkentve ezzel a kialakításukhoz szükséges időt. A Schneider Electric az Enliten többek között bemutatta az alállomások optimális energiagazdálkodását és hatékony karbantartását támogató digitális iker megoldását, az elosztott energiaforrások menedzselésére használható felhőalapú alkalmazását, valamint a jövő hálózatainak kialakítását segítő digitális hálózati platformja új generációját.