Tavaszi és nyári PLACCC-programok

Bár az elmúlt években rendszeressé vált, hogy a PLACCC Fesztivál májusban a köztéri táncelőadásokat bemutató különkiadásával, a PLACCC Dance-szel jelentkezik – idén más programokkal készülnek.

Éppen, hogy lezárták a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében és együttműködésével megvalósított két helyspecifikus projektjüket (a Rimini Protokoll (DE) Európa házhoz megy és Anna Anderegg (CH) Silver Boom előadásait), 2024. május 11. és június 1. között már a PLACCC Extrával jelentkeznek, amelyre a Fővárosi Önkormányzat és a Pro Cultura Urbis Térfoglalás programjának részeként kerül sor.

Az esemény négy olyan művészt és kollektívát mutat be, akik különböző módon kötődnek a XI. és a II. kerülethez. Az alkotások puszta köztéri látványosság helyett aktív bevonódást kínálnak a résztvevőknek, így a városrészek másfajta megtapasztalásának élményét nyújtják.

A Meetlab kollektíva egésze alatt Barta Gyöngyi, Farkas-Kovách Réka, Sinkó Bori és Tóth Bálint által alkotott Fonexoszkóp c. „hangtáj-utazását” négy különböző XI. kerületi helyszínen tapasztalhatják meg az érdeklődők. A „kiterjesztett fül” élményét nyújtó hangelőadás célja az akusztikai tudatosság, önmagunk és a minket körülvevő effektusok definiálása a hangzó térben, lelassulás és elmélyülés a környezetünk szónikus rétegeiben – mikrofonok, fejhallgatók és meditációs technikák segítségével.

OK

 

Somló Dávid A lassú lépteknek fülük van hipnotikus hanginstallációja szintén a koncentrált hallgatás élményét nyújtja – a tavalyi Kerekerdő parki helyszín után ez esetben a Gellérthegyen. Ám míg a Fonexoszkóp alkotói élőben „keverik” a környezet hangjait és zajait, addig Somló Dávid különböző felvett zajokból, átszűrődő beszélgetésekből, otthoni zörejekből és minimalista zenei elemekből alkotott egymásba fonódó helyspecifikus kompozíciót, amelyek 25 elrejtett hangszóróból szólalnak meg. 

Bubla Éva a városi levegőminőség kérdésére reflektáló Lélegzésre kijelölt hely c. installációjának 2023-ban bemutatott kisebb, mobil verzióját követően a PLACCC Extra keretében valósítja meg az installáció nagyobb és hosszabbtávon a helyszínen maradó változatát, szintén a Gellérthegyen. 

A Juhász Kata Társulat pedig a PLACCC 2022 Fesztivál keretében debütált köztéri előadását, a Hétköznapi cirkuszainkat mutatja be 3 különböző, II. kerületi szabadtéri workout pályán – ahol artisták és táncosok nem a porondon vagy a színpadon, hanem az edzőpálya eszközein „lépnek fel” – az eseményekbe pedig a nézők is bekapcsolódhatnak.

Időpontok és helyszínek: https://placcc.hu/placcc-extra-terfoglalas/

A Térfoglalás programjai a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósulnak meg

A PLACCC-programok a nyári hónapokban is folytatódnak: 2024. júliusában a holland Collectief Walden társulat Szélcsendélet (Windstilleven) c. előadásának helyi adaptációja szerepel két hazai nyári fesztiválon. Az eredetileg a PLACCC 2021 Fesztivál keretében Budapesten, a Népszigeten bemutatott produkciót 2024. július 19-21. között a Művészetek Völgyében láthatja a közönség, 2024. július 27-28-án pedig Szegeden, a Thealter Fesztiválon tekinthető meg.

A Sensing the City nyílt pályázati felhívás pedig már a szeptemberi PLACCC 2024 fesztivált készíti elő. A 2021 óta megrendezett Sensing the City programsorozat keretében a résztvevő művészek kísérleti mikrointervenciókon keresztül reagálnak égető környezeti kérdésekre. Az eseménysorozathoz ismét nyílt pályázat keretében keresnek olyan kisformátumú projekteket, amelyek köztereken – vagy közös tereken – megjelenve, a városi élet résztvevőit bevonva, különböző érzékszerveikre hatva segítik a városi szövethez és ökoszisztémához való (újra)kapcsolódást. 

Részletek: https://www.facebook.com/events/1088024755591810

Támogatók: Pro Cultura Urbis, XI. kerületi Önkormányzat, II. kerületi Önkormányzat, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Creative Europe, In Situ, The Big Green, Performing Arts Fund NL

- bdpst24.hu

Check Also

Jan Blomqvist és WORAKLS Tihanyban

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik  A Balaton Piknik, a MOL Nagyon Balaton kockás-pokrócos utazó …