Minden, ami Budapesten történik! https://bdpst24.hu Sun, 12 Jul 2020 16:16:28 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 108601173 Adománnyal segíti a Szent László kórházban dolgozókat a SodaStream https://bdpst24.hu/2020/07/12/adomannyal-segiti-a-szent-laszlo-korhazban-dolgozokat-a-sodastream/ https://bdpst24.hu/2020/07/12/adomannyal-segiti-a-szent-laszlo-korhazban-dolgozokat-a-sodastream/#respond Sun, 12 Jul 2020 16:16:28 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89380  A SodaStream adományt juttatott el a DPC Centrumkórházhoz tartozó Szent László kórháznak azzal a céllal, hogy segítse a koronavírus járványban fertőzöttek felépüléséért felelős egészségügyi dolgozók munkáját. A világ legnagyobb szódagép gyártója 3 darab Soda Spirit White és 100 darab szénsavasító palackot adományozott az intézménynek, összesen 325 ezer forint értékben.  „Nagyon köszönjük a SodaStream felajánlását, amely …

The post Adománnyal segíti a Szent László kórházban dolgozókat a SodaStream appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

]]>
 A SodaStream adományt juttatott el a DPC Centrumkórházhoz tartozó Szent László kórháznak azzal a céllal, hogy segítse a koronavírus járványban fertőzöttek felépüléséért felelős egészségügyi dolgozók munkáját. A világ legnagyobb szódagép gyártója 3 darab Soda Spirit White és 100 darab szénsavasító palackot adományozott az intézménynek, összesen 325 ezer forint értékben. 

„Nagyon köszönjük a SodaStream felajánlását, amely kifejezetten a koronavírus fertőzötteket ápoló osztályainkon dolgozók munkavégzését segíti. A szódagépek a melegebb nyári hónapokban különösen jó szolgálatot tesznek, ilyenkor ugyanis az egészségügyi dolgozóknak is oda kell figyelniük a megfelelő folyadékpótlásra a hatékony munkavégzés érdekében” – jegyezte meg az átadás kapcsán Jambrik Mihály, a Szent László Telephely gazdasági igazgató-helyettese. 

Az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája is hozzájárult ahhoz, hogy sikerült Magyarországon visszaszorítani a koronavírus terjedését és lényegében ma már Budapesten ötször annyi gyógyult személy van, mint amennyi aktív fertőzött. „A SodaStream ezzel az adománnyal szeretné segíteni az orvosok, az ápolók, valamint a kórház logisztikai ellátásáért felelős személyek munkáját a fertőzött betegek gyógyításában és egyúttal szeretné megköszönni az eddig végzett munkát minden magyar állampolgár nevében” – hangsúlyozta Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. 

A SodaStream globálisan is nagy hangsúlyt fektet a koronavírus járvány elleni küzdelemre. A márka április 22-én, a Föld napján olyan kampányt indított, ami az otthonmaradást népszerűsítette, mivel ezzel lehetett leginkább kordában tartani a Covid-19 terjedését. 

The post Adománnyal segíti a Szent László kórházban dolgozókat a SodaStream appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

]]>
https://bdpst24.hu/2020/07/12/adomannyal-segiti-a-szent-laszlo-korhazban-dolgozokat-a-sodastream/feed/ 0 89380
Nehéz sorsú gyerekekről versel Nyári Dia és Istenes Bence  https://bdpst24.hu/2020/07/10/nehez-sorsu-gyerekekrol-versel-nyari-dia-es-istenes-bence/ https://bdpst24.hu/2020/07/10/nehez-sorsu-gyerekekrol-versel-nyari-dia-es-istenes-bence/#respond Fri, 10 Jul 2020 09:11:08 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89372 Költészettel segítenek a sztárok Nem mindennapi akciót indítottak el a hazai sztárok hazánk egyik legismertebb költőjével karöltve. A héten startolt kezdeményezés az SOS Gyermekfalvakra és az ott nevelkedő gyerekekre hívja fel a figyelmet egy online videósorozattal, amelyben többek között Nyári Dia, Istenes Bence és Pintér Ada tolmácsolásában ismerhetjük meg Karafiáth Orsolya költeményeit, melyeket a gyermekfalvak …

The post Nehéz sorsú gyerekekről versel Nyári Dia és Istenes Bence  appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

]]>
 • Költészettel segítenek a sztárok
 • Nem mindennapi akciót indítottak el a hazai sztárok hazánk egyik legismertebb költőjével karöltve. A héten startolt kezdeményezés az SOS Gyermekfalvakra és az ott nevelkedő gyerekekre hívja fel a figyelmet egy online videósorozattal, amelyben többek között Nyári Dia, Istenes Bence és Pintér Ada tolmácsolásában ismerhetjük meg Karafiáth Orsolya költeményeit, melyeket a gyermekfalvak lakóinak történetei inspiráltak.  

  “A gyerekkor és a felnőtté válás problémái és éles helyzetei – bár mindenki életében ugyanazok – azoknak, akik erős hátránnyal indulnak, sokkal nagyobb küzdelemmel járnak a mindennapokban. Azonban, ha segítséget kapnak, és főleg szeretetet, tovább tudnak haladni a felnőttlét felé akkor is, ha lelkük számos sérüléssel és fájdalommal van tele” – mondta el Karafiáth Orsolya, aki az elmúlt hetekben mélyebben is megismerte az SOS Gyermekfalvak lakóinak mindennapjait, hogy aztán versbe szedje ezeket a történeteket. Hiszen a Vanish kezdeményezésének köszönhetően a következő hónapokban olyan ismert emberek tolmácsolásában hangoznak majd el a nem mindennapi gyereksorsokról írt költemények, mint Nyári Dia, Istenes Bence, Dobó Kata, Molnár-Szilágyi Sylvi és Pintér Ada. 

  Közös erővel egy jobb életért 

  A videósorozat célja, hogy megmutassák, az SOS Gyermekfalvak nevelőszülő-hálózata rengeteg nehéz sorsú fiatal életét varázsolja szebbé. Olyan gyerekeknek adnak lehetőséget egy jobb életre, akik valamilyen oknál fogva nem élhetnek együtt a szüleikkel, és akár mentálisan vagy fizikálisan is bántalmazásnak voltak kitéve, mielőtt nevelőszülőhöz kerültek. A szervezetet számos módon támogathatjuk, a Vanish pedig most azért buzdít összefogásra, hogy a termékeik eladásából összegyűjtött összeggel közösségi mosodákat építhessenek, illetve az intellektuális értelemben a korukhoz képest rendkívül lemaradt, pszichésen és a tanulmányaikat tekintve hátrányos helyzetben lévő gyerekek fejlesztését támogassák a gyermekfalvakban. Az első verseket már mindenki megismerheti Karafiáth Orsolya, Nyári Dia, Istene Bence és Pintér Ada előadásában saját Instagram és Facebook oldalaikon, a nyár folyamán pedig további történetekkel készülnek a sztárok. 

  Már egy apróság is sokat segíthet 

  “Az emberek nagy része nem szembesül a mindennapok során azzal, hogy milyen is lehet a nélkülözők élete. Pedig az országon belül is óriási különbségek vannak és a társadalmi szerepvállalás nagyon fontos, főleg, ha a lehetőségeink adottak erre. Már 50 forint támogatás is nagyon sokat jelenthet, hiszen sok kicsi sokra megy” – mondta el Nyári Dia, aki szerint a nevelés során nagyon fontos, hogy már kiskorban arra ösztönözzük a gyerekeket, hogy legyenek elfogadóak a társaikkal szemben. Kisfia, Zétény nevelése kapcsán számára az az elsődleges, hogy megismertesse vele azt, hogy az emberek mennyire sokszínűek és ez így van jól. Büszke rá, hogy gyermeke egyáltalán nem előítéletes és Zéti számára a játszótéren is ugyanolyan játszótárs egy kerekesszékes vagy egy látássérült kisgyerek is. 

  Talán a leginkább testhezálló verset Istenes Bence olvassa fel, aki egy SOS apuka és nevelt kisfiának beszélgetéséről mesél, melynek témája, hogy hogyan udvaroljon a költemény kis főhőse iskolai kiszemeltjének. „Nagyon bírom ezt a verset, nagyon érdekes érzés lesz, amikor az én fiaim lesznek majd először szerelmesek és jönnek hozzám segítségért! Ebből a kis történetből is látszik, hogy az SOS-es gyerekek is ugyanazokkal a dolgokkal szembesülnek a mindennapok során, mint többi gyerektársuk, és jó tudni, hogy nekik is ott van az SOS anyukájuk és SOS apukájuk, akikhez a problémáikkal fordulhatnak!” – tette hozzá Bence. 

  Nincs különbség gyerek és gyerek között

  Pintér Ada nemcsak azért örült, hogy részt vehet a kezdeményezésben, mert már régóta figyeli és korábban is személyesen segítette az SOS Gyermekfalvak működését, de annak ellenére, hogy a versmondás nem áll annyira közel hozzá, kimondottan magáénak érezte Karafiát Orsi számára írt versét. „Egy olyan kislány történetébe enged betekintést az általam felolvasott vers, aki nap, mint nap azon dolgozik, hogy leküzdje beszédhibáját. Mivel gyerekkoromban raccsoltam, tudom, hogy milyen kicsit kirekesztettnek lenni. Pedig minden ember egyformán értékes, a cél pedig az, hogy mindenki ugyanazokat a körülményeket és bánásmódot kapja meg kiskorától kezdve, hogy teljes életet élhessen. Hiszen ahhoz kétség sem férhet, hogy nincs tisztább a gyermeki örömnél, a mostani összefogás pedig segít abban, hogy ezt minél több gyerek megtapasztalhassa” – mondta el Ada.  

  A sztárok által elmondott versek ezeken a linkeken érhetők el:

  Karafiáth Orsolya: https://www.instagram.com/p/CCWO_vqhNLl/

  Nyári Dia: https://www.instagram.com/p/CCWipVhhL6E/

  Pintér Ada: https://www.instagram.com/p/CCcyRLBC0bf/

  Istenes Bence: https://www.instagram.com/p/CCdJC0MITKH/

  The post Nehéz sorsú gyerekekről versel Nyári Dia és Istenes Bence  appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  https://bdpst24.hu/2020/07/10/nehez-sorsu-gyerekekrol-versel-nyari-dia-es-istenes-bence/feed/ 0 89372
  ÚJ EFOTT-HIMNUSZ SZÜLETETT https://bdpst24.hu/2020/07/10/uj-efott-himnusz-szuletett/ https://bdpst24.hu/2020/07/10/uj-efott-himnusz-szuletett/#respond Fri, 10 Jul 2020 08:12:53 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89364 Itt az idő, hogy újra a füledben csengjen a „Régi nyár”! Nem akármilyen trió állt össze az EFOTT idei indulójához: a csodálatos hangú Kollányi Zsuzsi, az ország egyik legnagyobb DJ-producere, Lotfi Begi és a feldolgozások nagymestere, DR BRS egy felejthetetlen közössel rázzák fel az idényt – megérkezett a „Régi nyár”! Bár az idei fesztiválszezon nem …

  The post ÚJ EFOTT-HIMNUSZ SZÜLETETT appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
 • Itt az idő, hogy újra a füledben csengjen a „Régi nyár”!
 • Nem akármilyen trió állt össze az EFOTT idei indulójához: a csodálatos hangú Kollányi Zsuzsi, az ország egyik legnagyobb DJ-producere, Lotfi Begi és a feldolgozások nagymestere, DR BRS egy felejthetetlen közössel rázzák fel az idényt – megérkezett a „Régi nyár”!

  Bár az idei fesztiválszezon nem indul éppen zökkenőmentesen, hiszen több rendezvényt is le kellett mondani a koronavírus miatt, az EFOTT azon szerencsések közé tartozik, akiknek sikerült átszervezniük az eseményt egy későbbi időpontra – a fiatalok legnagyobb örömére augusztus 26-30. között megtartják az óriástalálkozót a Velencei-tó északi partján olyan menő fellépőkkel, mint például Flo Rida, a Five, Majka & Curtis, Király Viktor vagy Metzker Viktória.

  A fesztiválhoz persze elengedhetetlen egy ütős track, ami nem csak felidézi az emberben a nyári estéket, de löketet is ad egy újabb táncos éjszakához – a „Régi nyár” pedig tökéletesen hozza ezt.

  A Venus egykori, kirobbanó sikerű száma 2020-as verziójában egy lüktető tempójú, fejből kitörölhetetlen felvétel lett, amit hónapokig, sőt, évekig dúdol majd újra együtt mindenki.

  Földön, vízen, levegőben forgott a fesztiválhimnusz klipje. Az alkotók nem bízták a véletlenre, teljeskörűen bevették a Velencei-tavat, ahol kilátóra másztak, hajóra szálltak, vonatoztak és a jelenetekbe még egy kabrió is begurul. A munka nem volt teljesen akadálytalan, hiszen DR BRS, vagyis Béres Attila, frissen gipszelt lábbal nyomta le a forgatási napot. Nézzük, hogyan ugrotta ezt meg!

  The post ÚJ EFOTT-HIMNUSZ SZÜLETETT appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  https://bdpst24.hu/2020/07/10/uj-efott-himnusz-szuletett/feed/ 0 89364
  2020-ban is megválasztják Magyarország Szépét https://bdpst24.hu/2020/07/10/2020-ban-is-megvalasztjak-magyarorszag-szepet/ https://bdpst24.hu/2020/07/10/2020-ban-is-megvalasztjak-magyarorszag-szepet/#respond Fri, 10 Jul 2020 08:06:40 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89360 Idén sem hiányzik majd Magyarország küldötte a Miss World világversenyről! A legrangosabb szépségverseny 2020-ban ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, ám az idei megmérettetés nem csak ettől különleges. A koronavírus járvány átírta a korábbi szabályokat és a megváltozott körülményekhez mind a hazai, mind a nemzetközi verseny is maximálisan alkalmazkodik majd. A magyarországi döntőt, ahogyan azt a nézők …

  The post 2020-ban is megválasztják Magyarország Szépét appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  Idén sem hiányzik majd Magyarország küldötte a Miss World világversenyről! A legrangosabb szépségverseny 2020-ban ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, ám az idei megmérettetés nem csak ettől különleges. A koronavírus járvány átírta a korábbi szabályokat és a megváltozott körülményekhez mind a hazai, mind a nemzetközi verseny is maximálisan alkalmazkodik majd. A magyarországi döntőt, ahogyan azt a nézők már megszokhatták, idén is a Duna Televízió és a Duna World csatornák közvetítik.

   Július 10-én elindult a jelentkezés a Magyarország Szépe versenyre. A szervezők az aktuális járványügyi szabályozások betartásával, több óvintézkedéssel biztosítják a jelentkezők egészségének biztonságát.

  A válogatón az előzsűri által legszebbnek ítélt 20 lány kap lehetőséget, hogy a kéthetes táborban maximálisan fel tudjon készülni a versenyre. Közülük tizenhatan szerepelhetnek majd a Duna Televízió nagyszabású, élő showműsorában, ahol kiderül, idén ki lesz az ország legszebb lánya.

  A győztes lehetőséget kap arra, hogy Magyarországot képviselje a Miss World nemzetközi döntőjén, melynek helyszínét és időpontját heteken belül bejelentik. A szépségkirálynő emellett nagyértékű tárgynyereményekkel és reklámszerződésekkel is gazdagodik.

  Jelentkezni a www.magyarorszagszepe.hu oldalon lehet. A versennyel kapcsolatos további részleteket a Magyarország Szépe közösségi média oldalain találják az érdeklődők, ahol a korábbi győztesektől és a zsűritagoktól is hasznos tanácsokat kapnak a felkészüléshez

  The post 2020-ban is megválasztják Magyarország Szépét appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  https://bdpst24.hu/2020/07/10/2020-ban-is-megvalasztjak-magyarorszag-szepet/feed/ 0 89360
  Így bánj a vízzel, hogy jó legyen neked és a Földnek is! https://bdpst24.hu/2020/07/10/igy-banj-a-vizzel-hogy-jo-legyen-neked-es-a-foldnek-is/ https://bdpst24.hu/2020/07/10/igy-banj-a-vizzel-hogy-jo-legyen-neked-es-a-foldnek-is/#respond Fri, 10 Jul 2020 05:47:17 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89348 Ha a lehulló csapadékot nem elvezetjük, hanem megtartjuk otthonunkban, azzal nem csak a pénztárcánknak teszünk jót, de a hőség és szárazság ellen is hatékonyan védekezhetünk. Ráadásul ezzel sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük azt a természeti kincset, amely minden élet alapja. A WWF Magyarország ahhoz ad tippeket, hogy hogyan tartsuk meg a vizet házunk körül. A …

  The post Így bánj a vízzel, hogy jó legyen neked és a Földnek is! appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  Ha a lehulló csapadékot nem elvezetjük, hanem megtartjuk otthonunkban, azzal nem csak a pénztárcánknak teszünk jót, de a hőség és szárazság ellen is hatékonyan védekezhetünk. Ráadásul ezzel sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük azt a természeti kincset, amely minden élet alapja. A WWF Magyarország ahhoz ad tippeket, hogy hogyan tartsuk meg a vizet házunk körül.

  A környezeti problémákkal szemben sokszor tehetetlennek érezhetjük magunkat: túl nagyléptékűnek gondoljuk őket, melyekkel szemben egyszerű emberként nem tudunk fellépni. Ez a legtöbb esetben nem igaz, mindenki tehet ugyanis a nagy, rendszer szintű problémák megoldásáért. Így van ez a vízgazdálkodással is: saját otthonainkban úgy óvhatjuk vízkészleteinket, hogy a közjó szolgálatába állva mi magunk is jól járunk.

  Elterjedt, de rossz: mindent elvezetni az utolsó cseppig

  Magyarországon a legtöbb háztartásban feleslegesnek tekintik és elvezetik a tetőről, burkolt felületekről összegyűjthető vizet, pedig hasznosítani is lehetne. A vizet jobb esetben közterületre, vízelvezető árkokba engedik – így azonban a területről elfolyó víz nem helyben hasznosul, hanem árkok, csatornák, folyók szövevényes rendszerén át haladva a Fekete-tengerben köt ki. A másik probléma, hogy ez a gyakorlat a klímaváltozással egyre sűrűbbé váló villámárvizeket és belterületi elöntéseket is kezelhetetlenné teszi: nem lehet akkora árokrendszereket kiépíteni, amelyek egy heves zivatar vizét maradéktalanul elvezetik, ha az összes háztetőről azonnal az árkokba folyik a víz.

  Ennél sokkal rosszabb, ám szintén gyakori megoldás, amikor a tetőről összegyűjtött esővizet a szennyvízcsatornába vezetik. Ez nem csak szabálysértő, de jelentős természetvédelmi és anyagi károkkal is jár. A csatornába jutó vizet ugyanis szállítani, szivattyúzni és a szennyvíztisztítókban tisztítani kell, mely óriási többletköltséget ró a közművek üzemeltetőire. Ezen felül heves esőzéskor a szennyvíztisztítók nem tudják fogadni a rengeteg esővízzel kevert szennyvizet, és kénytelenek azt tisztítatlanul a természetes befogadókba – folyókba, holtágakba, tavakba – engedni, ami gyakran megtörténik például Szentendrén vagy Dél-Pesten, a Soroksári-Dunánál. Extrém esetben a víz elmoshatja a szennyvíztisztítót is, hetekre megbénítva annak hatékony működését.

  Ha a csapadékvíz kezelését és hasznosítását mindenki a telkén belül oldaná meg, az egyszerre tenné zöldebbé, élhetőbbé és élettel telibbé a kerteket, és tehermentesítené az önkormányzatokat a vízelvezetés megoldásának költséges feladata alól. Ideje felismerni, hogy a víz erőforrás, és ennek megfelelően otthonainkban is takarékoskodni és gazdálkodni kell vele. Erre számos lehetőség kínálkozik. Ezt mutatja be a WWF Magyarország infografikája, amely a LIFE-MICACC projekt részeként készült el. A projekt keretében a szakemberek azért dolgoznak, hogy hazai kistelepülések a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

  Így gyűjthetjük az esővizet

  Egy 100 m2 alapterületű tetőre évente átlagosan 58m3 víz hullik, melyből egy 1m3-es tartályban körülbelül 50m3-t lehet összegyűjteni. Ha ennyi vizet hasznosítanánk például locsolásra, azzal átlagosan évi 32.000 forint víz- és csatornadíjat spórolhatnánk meg.

  A vizet kétféleképpen gyűjthetjük: a felszín feletti tartályok bár szem előtt vannak, de a gravitáció segítségével egyszerűen tovább vezethető belőlük a víz, például locsolhatunk vele. Fontos, hogy a víz gyűjtésére használt tartály tiszta, napfénytől védett és fedett legyen.

  A földbe süllyesztett tartályok drágábbak ugyan, de nem foglalnak helyet a kertben. Olcsóbb megoldás, ha fertőtlenítés után régi ciszternákban gyűjtjük az esővizet, ahonnan a víz szivattyúzással hasznosítható, de akár a földbe is beszivárogtathatjuk, hogy pótoljuk a talajvizet.

  Növényekkel a mikroklíma javításáért

  Az esővízgyűjtésen kívül máshogy is hasznosíthatjuk a vizet. A tartályokból túlcsorduló vagy a tetőről lefolyó csapadékot esőkertben is megőrizhetjük. Az esőkertek kicsi, vízkedvelő, őshonos növényfajokkal beültetett mélyedések, melyek bárhol kialakíthatók és a kert díszei lehetnek.

  A növényzet a kert többi részén is segíti a víz visszatartását: a fák, cserjék vagy a hosszúra hagyott fűfélék növelik a kert természetes víztároló kapacitását. A dús növényzet rengeteg vizet képes magába szívni, és párologtatás útján azt fokozatosan visszaengedi a légkörbe. Ez kiváltképp nyáron hasznos, mikor a párolgás segít hűteni a mikroklímát, így elviselhetőbbé teszi a hőséget. A hosszúra hagyott gyep és a háromszintes növényzet becslések szerint tizenhétszer annyi vizet képes raktározni, mint a rövidre vágott angol pázsit.

  A házra futtatott növények – mint a keleti vadszőlő, a repkényszőlő vagy lonc – szintén csökkentik a ház napi hőingadozását. Ezek úgy működnek, mint egy természetes légkondicionáló, csak éppen energiahasználat és széndioxid-kibocsátás helyett éppen a szén-dioxid megkötéséhez és raktározásához járulnak hozzá.

  Fontos, hogy ahol tudjuk, csökkentsük a burkolt felületek arányát! A lekövezett terasz vagy autóbeálló hátrányai, hogy a nyári hőhullámok idején túlhevülnek, és a csapadék is túl gyorsan folyik el róluk. Ha ezeket felszámoljuk vagy vízáteresztő burkolattal helyettesítjük, azzal lassítjuk a lefolyást és növeljük a visszatartott csapadék arányát.

  Az infografika ide kattintva nagy méretben letölthető.

  Hány m3 vízzel gazdálkodhat évente? Számolja ki!

  Háztető alapterülete (m2) x átlagos évi csapadék a településen (mm) / 1000

  Hogy ezzel mennyi víz-, csatorna- vagy talajterhelés-díjat takaríthat meg, arról vízszolgáltatója weboldalán tájékozódhat.

  The post Így bánj a vízzel, hogy jó legyen neked és a Földnek is! appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  https://bdpst24.hu/2020/07/10/igy-banj-a-vizzel-hogy-jo-legyen-neked-es-a-foldnek-is/feed/ 0 89348
  Végre éjszaka is rúgjuk a homokot, sőt jövő héten már koncert is lesz a Plázs színpadán https://bdpst24.hu/2020/07/10/vegre-ejszaka-is-rugjuk-a-homokot-sot-jovo-heten-mar-koncert-is-lesz-a-plazs-szinpadan/ https://bdpst24.hu/2020/07/10/vegre-ejszaka-is-rugjuk-a-homokot-sot-jovo-heten-mar-koncert-is-lesz-a-plazs-szinpadan/#respond Fri, 10 Jul 2020 05:44:32 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89344 Ha nem is teljes gőzzel, de a Balaton-parti bulicentrum legizgalmasabb helyén, a siófoki Plázson már most hétről-hétre csalogató bulik várnak. Három helyszín, minden műfajban, itt biztosan megtalálod a helyed. Míg napközben a napfürdőzés és a csobbanás csalogatja a Balaton legszebb starndjára, a siófoki Plázsra a vendégeket, a hétvégi esték egyre több built ígérnek a legszebb …

  The post Végre éjszaka is rúgjuk a homokot, sőt jövő héten már koncert is lesz a Plázs színpadán appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  Ha nem is teljes gőzzel, de a Balaton-parti bulicentrum legizgalmasabb helyén, a siófoki Plázson már most hétről-hétre csalogató bulik várnak. Három helyszín, minden műfajban, itt biztosan megtalálod a helyed.

  Míg napközben a napfürdőzés és a csobbanás csalogatja a Balaton legszebb starndjára, a siófoki Plázsra a vendégeket, a hétvégi esték egyre több built ígérnek a legszebb fehérhomokos balatoni parton. A szervezők továbbra is ügyelnek a biztonságra és minden helyszínen kiemelt figyelmet fordítanak a megengedett létszám betartására, de mindemellett változatosabbnál változatosabb programmal töltik meg az újjáéledő nyári hétvégéket.

  A mostani hétvégén, az Arénában szokás szerint pénteken Metzker Viktória várja a bulizókat, ezúttal a BSW-vel kiegészülve, míg Habparty izgatja a látogatókat a Plázs Music Terrace-on. Július 11-én Andro és Willcox szettjére bulizhat a Plázs Aréna közönsége, míg a hófehér homokon a Be Massive és Truesounds Music csapat szolgáltatja a legjobb ütemeket a balatoni naplementéhez, majd napfelkeltéhez. A hazai elektronikus zene szcéna két meghatározó csapata olyan dj-ket sorakoztat fel mint Metha, Blas, Mattan, Dubecticut, Peter Makto, Gregory S, Davko és Justrice.A kevésbé underground arcok pedig a Plázs Music Teraszon a ’90-es és 2000 évek slágereire tombolhatnak a Wannabe Beachen.Jövő héten a Plázs végre leporolja a Nagyszínpadát és a GICCCS PARTY csapatát látják vendégül impozáns fellépőgárdájával 2020.július 18.-án. Érkezik az Irigy Hónaljmirigy, akik a karantén után rögtön itt adják első élő koncertjüket, színpadra lép az UFO, jönnek az AK26-os srácok, Nikita, Adam Ajkay és Dj Dominique is.


  A jegyeket érdemes időben beszerezni, mert a létszám továbbra is korlátozott, az érdeklődés viszont hatalmas!

  The post Végre éjszaka is rúgjuk a homokot, sőt jövő héten már koncert is lesz a Plázs színpadán appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  https://bdpst24.hu/2020/07/10/vegre-ejszaka-is-rugjuk-a-homokot-sot-jovo-heten-mar-koncert-is-lesz-a-plazs-szinpadan/feed/ 0 89344
  Újra jótékony célért úsznak a Kis-Pingvinek! https://bdpst24.hu/2020/07/10/ujra-jotekony-celert-usznak-a-kis-pingvinek/ https://bdpst24.hu/2020/07/10/ujra-jotekony-celert-usznak-a-kis-pingvinek/#respond Fri, 10 Jul 2020 05:40:29 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89341 Tavaly a Balatont úszta át hosszában a csapat, idén, egy újabb jótékony cél érdekében száll vízre a Pingvin közösség. Sok család került nehéz anyagi helyzetbe, a vírus helyzet okozta válság miatt. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a gyermeküket nyári táborba küldjék, ahogy a szeptemberi úszó/ vízilabda edzések látogatásának feltételeit (bérlet, úszó felszerelés) is nehéz …

  The post Újra jótékony célért úsznak a Kis-Pingvinek! appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  Tavaly a Balatont úszta át hosszában a csapat, idén, egy újabb jótékony cél érdekében száll vízre a Pingvin közösség. Sok család került nehéz anyagi helyzetbe, a vírus helyzet okozta válság miatt.

  Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a gyermeküket nyári táborba küldjék, ahogy a szeptemberi úszó/ vízilabda edzések látogatásának feltételeit (bérlet, úszó felszerelés) is nehéz lesz sokaknak előteremteni. Július 14-én, 25 Kis-Pingvin -úszók és vízilabdázók- vág neki a Lupa tónak, hogy több mint 20 órán keresztül ússzon, összesen 250 kilométert!

  Cél az, hogy az úszásukkal felhívják a figyelmet arra, hogy a mozgás öröm, és hogy az utánpótlás is képes nagy teljesítményre. A felkészülés és az úszás során a csapat szeretne 3.000.000 Ft-ot összegyűjteni, ez az összeg biztosítaná azt, hogy nehezebb helyzetben lévő gyermekeknek se kelljen felhagyniuk kedvenc sportjukkal.

  A Kis-Pingvinek céljait bárki támogathatja, bármekkora segítség jól jön.

  Utalni a következő számlaszámra lehet: Kis-Pingvin Sportegyesület, bankszámlaszám: 11702012-21448643.
  Megjegyzésbe: „Hajrá250!”
  Eseményoldal: https://www.facebook.com/events/2745851509012809/

  The post Újra jótékony célért úsznak a Kis-Pingvinek! appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  https://bdpst24.hu/2020/07/10/ujra-jotekony-celert-usznak-a-kis-pingvinek/feed/ 0 89341
  Fókabébi született a Bécsi Állatkertben https://bdpst24.hu/2020/07/10/fokabebi-szuletett-a-becsi-allatkertben/ https://bdpst24.hu/2020/07/10/fokabebi-szuletett-a-becsi-allatkertben/#respond Fri, 10 Jul 2020 05:37:36 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89336 Szürke, ráncos és nagyon aranyos: így néz ki a július 2-án a Schnönbrunni Állatkertben született oroszlánfókacsemete. A kis hím állatot a nagyközönség már élőben is láthatja.  Már egyhetes a Schönbrunni Állatkert új lakója, egy dél-amerikai oroszlánfókabébi. Az első napjait elvonulva töltötte anyukájával kettesben, most már viszont bárki megtekintheti őt a külön nekik kijelölt medencés területen. …

  The post Fókabébi született a Bécsi Állatkertben appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  Szürke, ráncos és nagyon aranyos: így néz ki a július 2-án a Schnönbrunni Állatkertben született oroszlánfókacsemete. A kis hím állatot a nagyközönség már élőben is láthatja. 

  Már egyhetes a Schönbrunni Állatkert új lakója, egy dél-amerikai oroszlánfókabébi. Az első napjait elvonulva töltötte anyukájával kettesben, most már viszont bárki megtekintheti őt a külön nekik kijelölt medencés területen.

  A kis állat a Müncheni Állatparkból származó fiatal nőstényfóka, Peaches első utódja. Ez azonban nem látszik, mert Peaches kitűnő anyukának bizonyul. A fókabébi egyébként fiú, de nevet még nem sikerült neki találni. A fókák születésüktől fogva képesek úszni, pár napba azonban beletelik, amíg a kis jövevény hozzászokik a vízhez. Amint ez megtörténik, mamájával csatlakoznak a többiekhez.

  Az állatkert nagyon elégedett a kisfóka fejlődésével, aki már tíz kilót nyom. Igaz, még van hova fejlődnie, hiszen ezek az állatok akár a 450 kilót is elérhetik. A kicsi az első hat-nyolc hónapban anyatejen él majd, és ha éhes, nagy hangon hívja fel magára a figyelmet. A dél-amerikai oroszlánfókák hímei háremet tartanak, a fókabébi apukája, Comandante egyben az állatkert “fókaura” is.

  © Daniel Zupanc

  The post Fókabébi született a Bécsi Állatkertben appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  https://bdpst24.hu/2020/07/10/fokabebi-szuletett-a-becsi-allatkertben/feed/ 0 89336
  Szabadtéri programokkal indul újra a Várkert Bazár https://bdpst24.hu/2020/07/10/szabadteri-programokkal-indul-ujra-a-varkert-bazar/ https://bdpst24.hu/2020/07/10/szabadteri-programokkal-indul-ujra-a-varkert-bazar/#respond Fri, 10 Jul 2020 05:33:37 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89331 Újra megnyitja kapuit a Várkert Bazár a látogatók előtt, szabadtéri irodalmi estek, VárKERT Mozi előadások és zenei produkciók gazdagítják a programkínálatot. Az egyedi panorámával rendelkező helyszínen többek között jubileumi lemezbemutató koncertet ad a Balázs Elemér Group és fellép a The Carbonfools zenekar is. „Már nagyon vártuk, hogy újra eljöjjön az az időszak, amikor ismét élettel …

  The post Szabadtéri programokkal indul újra a Várkert Bazár appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  Újra megnyitja kapuit a Várkert Bazár a látogatók előtt, szabadtéri irodalmi estek, VárKERT Mozi előadások és zenei produkciók gazdagítják a programkínálatot. Az egyedi panorámával rendelkező helyszínen többek között jubileumi lemezbemutató koncertet ad a Balázs Elemér Group és fellép a The Carbonfools zenekar is.

  „Már nagyon vártuk, hogy újra eljöjjön az az időszak, amikor ismét élettel telik meg a budai Vár. Számunkra a főváros ékszerdoboza, a páratlan panorámával rendelkező Várkert Bazár akkor az igazi, amikor a programjainkra ellátogató emberek töltik meg a tereket.” – mondta el Sikota Krisztina a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

  Július 9-én a Várkert Irodalom közönsége újra élőben élvezheti a népszerű Aposztróf sorozat legújabb programját. A Párizs “küldi már csókjait nekem” című magyar-francia zenés irodalmi est háziasszonya Juhász Anna irodalmár, vendégei pedig Micheller Myrtill énekesnő, Tompos Kátya színművész és Pintér Tibor zenész lesznek.

  Július 15-én elindul a VárKERT Mozi sorozata, ahol a közelmúlt legjobb magyar alkotásait tekinthetik meg a filmkedvelők Budapest szívében, egy csodaszép, szabadtéri, kutyabarát helyszínen. Első alkalommal a Foglyok című alkotás lesz látható, a filmhez kapcsolódó online beszélgetésen pedig Deák Kristóf Oscar-díjas rendező és Sodró Eliza színművész vesz részt.

  Július 23-án a Balázs Elemér Group jubileumi lemezbemutató koncertjével várják az érdeklődőket. A kétszeres Fonogram-díjas jazz-zenekar tizedik stúdióalbumával, a Celebration 20 & 10 című lemezzel ünnepli huszadik születésnapját.

  Augusztus 15-én az öt nagylemezt jegyző zenekar, a The Carbonfools Naplemente című koncertjével várják a szervezők az érdeklődőket.

  Augusztus 31-én a Márai Budapestje “Budán lakni világnézet” című előadással zárja a nyarat a Várkert Bazár. Az esten Hirtling István színész közreműködésével Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték gondozója, fotókkal, kordokumentumokkal és zenékkel gazdagítva tárja a közönség elé az író munkásságát.

  „Az idei nyár különlegessége, hogy immár több szabadtéri helyszínen is elérhetők lesznek a színes programelemeink.” – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

  A Várkert Bazár programjai mellett, a belföldi turizmust támogató, a Várkapitányság által szervezett tematikus Budai Várséták várják a látogatókat. Ezek közül legfrissebb a Hauszmann Paripái címet viselő séta, ahol a résztvevők megtekinthetik a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépült Lovardát is. Emellett július 19-én indul a Mesterművek panorámával című séta, ahol a látogatók bepillantást nyerhetnek a Magyar Nemzeti Galéria mindennapjaiba, és megtekinthetik a Budavári Palota kupoláját, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik fővárosunkra. Július 26-án a Habsburgok és holtak címet viselő tematikus vezetésen feltárulnak a budai Vár eddig ismeretlen útjai, ahol a résztvevők megismerhetik a nádori kripta rejtelmeit, felfedezhetik a palota egyetlen, háborúkat követően is épen megmaradt részét.

  A budai Vár számos pontja gazdagítja a Zenélő Budapest július 2. és augusztus 27. között rendezett ingyenes koncertsorozatát. A Magyar Nemzeti Galéria előtt, a Savoyai teraszon minden szombaton és vasárnap erdélyi népzene várja az érdeklődőket, a Várkert Bazár Gloriettnél pedig minden pénteken huszárruhás rézfúvósok adnak rövid koncertet.

  A Várkert Bazár és a Budai Várséták részletes programkínálatát, valamint a jegyekkel kapcsolatos információkat a varkertbazar.hu weboldalon olvashatják.

   

  The post Szabadtéri programokkal indul újra a Várkert Bazár appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  https://bdpst24.hu/2020/07/10/szabadteri-programokkal-indul-ujra-a-varkert-bazar/feed/ 0 89331
  Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát! https://bdpst24.hu/2020/07/10/az-eletmentes-nem-allhat-meg-adj-verplazmat/ https://bdpst24.hu/2020/07/10/az-eletmentes-nem-allhat-meg-adj-verplazmat/#respond Fri, 10 Jul 2020 05:28:44 +0000 https://bdpst24.hu/?p=89328 Most mindenki ott segít, ahol tud. Az életmentés nem állhat meg – a vér és vérkészítmények biztosítása a betegek számára létfontosságú kérdés. Tomán Szabina, Burai Krisztián és Pál Dénes a vérplazmaadás fontosságára hívták fel a figyelmet. Mindenkit arra kérnek, csatlakozzon a Sanaplasma és a Vascular Plazma közös kampányához. „Adj vérplazmát, ments életeket! Teddmegmost.hu” – szól …

  The post Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát! appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  Most mindenki ott segít, ahol tud. Az életmentés nem állhat meg – a vér és vérkészítmények biztosítása a betegek számára létfontosságú kérdés. Tomán Szabina, Burai Krisztián és Pál Dénes a vérplazmaadás fontosságára hívták fel a figyelmet. Mindenkit arra kérnek, csatlakozzon a Sanaplasma és a Vascular Plazma közös kampányához. „Adj vérplazmát, ments életeket! Teddmegmost.hu” – szól a felhívás.

  Soha korábban nem hallottunk még ennyit a vérplazmaadás fontosságáról. A már gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájától azt remélik sokan, hogy a koronavírus elleni gyógyításban is nagy szerepet kap majd. „Mivel a betegek számára a vér és vérkészítmények folyamatos biztosítása létfontosságú, a plazmaközpontok a kijárási korlátozás alatt is folyamatosan nyitva voltak, akárcsak pl. a gyógyszertárak. Ennek ellenére a plazmaadások száma jelentősen visszaesett.” – mondja Dr. Nyerges Judit, a Vascular Plazma és a Sanaplasma központok ügyvezetője. „Ez nagy probléma, hiszen a vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek, így fontos lenne, hogy a meglévő gyógyszerkészletek tovább bővüljenek. A segítségre most még nagyobb szükség van, mint valaha!”

  „Ha az emberekben megszűnik a támogatási igény, hogy a másik ember életét segítse, akkor a mi betegcsoportunk kihal.” – mondja erről Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének Elnöke.

  https://www.youtube.com/watch?v=4LFPQE52h6E

  Válj hőssé! Adj vérplazmát!

  Magyarországon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszerellátottságához pedig 40 ezer donáció szükséges. 

  Mi a vérplazma és a vérplazmaadás?

  A vérplazma egy szalmasárga folyadék – a vér 55%-a főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. A vérplazmaadás hasonlít a véradásra, de csak a vér, plazma összetevőjét veszik le. A plazmaferezis korszerű, pihentető környezetben, kényelmes fekvő helyzetben zajlik. A szükséges kb. 6 decinyi plazmát egy gép veszi le a karhoz kötve kb. háromnegyed óra alatt.

  Mire használják fel a vérplazmát?

  A vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, hepatitisz B-ben szenvedők számára. Emellett plazmát használnak például a műtéteknél használt fibrin ragasztó és tetanusz előállításához is. 

  A plazmaadás továbbra is biztonságos

  A plazmaadást ingyenes orvosi vizsgálat előzi meg, melynek során kiderül, hogy az illető egészséges-e, alkalmas-e donornak. A Vascular Plazma és a Sanaplasma számára prioritás a plazmaadók és a munkatársak biztonsága. Orvostanácsadóik folyamatosan nyomon követik a WHO és a kormány iránymutatását, a szükséges intézkedések folyamatosan kerülnek bevezetésre. Az eddig bevezetett intézkedések itt találhatóak: https://www.teddmegmost.hu/covid-tajekoztato

  Mi történik a levett vérplazmával?

  A Sanaplasma és Vascular Plazma központok tulajdonosa a Takeda, mely több mint 75 év tapasztalattal rendelkezik az emberi vérplazma alapú terápiák területén. A vállalatcsoport jelenleg 22 plazma alapú készítményt jegyez, melyeket elsősorban a vérzékenység, továbbá az immunhiányos állapotok kezelése során alkalmaznak. A Takeda Magyarországon jelenleg összesen 10 plazmaközpontot üzemeltet Sanaplasma és Vascular Plazma márkanév alatt. A hazai – és európai – plazmaközpontokban gyűjtött vérplazma feldolgozása a vállalatcsoport ausztriai gyárában történik. Az itt előállított készítményekből jelenleg több, a hemofíliában alkalmazott készítmény is forgalomban van Magyarországon.

  Vegyél részt te is az összefogásban!

  Látogasd meg a Vascular Plazma és a Sanaplasma központjait már 10 helyszínen az ország 8 nagyvárosában.

  Helyszínek:

  – Budapest / Köki Terminál – Sanaplasma

  – Budapest / Lurdy-ház – Vascular Plazma

  – Debrecen / a Fórum mellett – Vascular Plazma

  – Eger / Agria Park – Vascular Plazma

  – Kecskemét / Malom Park – Sanaplasma

  – Miskolc / Szinvapark – Vascular Plazma

  – Nyíregyháza / Nyír Pláza – Vascular Plazma

  – Pécs / Bajcsy-Zsilinszky u. 2/1 – Sanaplasma

  – Pécs / Király utca 66. – Vascular Plazma

  – Szeged / Dóm tér 3-4. – Vascular Plazma

  www.teddmegmost.hu

  Mit ad és kap egy plazmaadó?

  Egy plazmaadó évente negyvenötször adhat plazmát, így összesen 34 literrel segíthet a rászorulóknak. Már egy alkalom is nagy segítség a betegek számára. A plazmaadók számára jótettükért alkalmanként 8.000 Ft-ot (4.500 Ft költségtérítés a donációt követően, valamint 3.500 Ft ajándékutalvány a donor elégedettségi kérdőívért) valamint rendszeres orvosi és laboratóriumi vizsgálatokat biztosítanak térítésmentesen. 

  A vérplazmaadáshoz szükséges további tudnivalók: https://www.teddmegmost.hu/#plazmaadasrol

  CoVIg-19 PLASMA ALLIANCE

  A koronavírus gyógyultak vérplazmájáról és a COVID-19 potenciális terápiájának kutatásáról bővebb információ itt: https://www.teddmegmost.hu/covig-tajekoztato

  The post Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát! appeared first on Minden, ami Budapesten történik!.

  ]]>
  https://bdpst24.hu/2020/07/10/az-eletmentes-nem-allhat-meg-adj-verplazmat/feed/ 0 89328