Ezeket gondoljuk át, mielőtt aláírjuk az albérleti szerződést

Amikor albérletbe költözünk, számtalan dologgal foglalkoznunk kell, de nem felejthetjük el a szerződés fontosságát – ez védi ugyanis a jogainkat és képviseli a főbérlő érdekeit is. Sokkal könnyebbé teheti a problémás esetek tisztázását, ha a szerződés mindenre kitért, ezért is fontos, hogy mindent gondoljunk alaposan végig az aláírása előtt. De milyen pontosan egy jó bérleti szerződés és mivel kell számolnunk, mielőtt beleegyezünk? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb pontokat. 

Miről is szól az albérleti szerződés?

Ez a szerződéstípus a kiadó lakás tulajdonosa és a bérlő között jön létre, tárgya pedig a bérlemény kiadása, a kiadás feltételei. Ez egy bizonyító erejű magánokirat, ami tartalmazza mindkét fél adatait és aláírását is. Akár házilag is elkészíthető egy minta alapján, de megírásához ingatlanos ügyvéd segítsége is igénybe vehető – a félreértések elkerülése végett.

Milyen egy jó szerződés?

A legfontosabb ismérve, hogy védi a tulajdonost és a bérlőt is, személyes okmányokkal van kiegészítve, hitelességét pedig minimum két tanú aláírása igazolja. Emellett világosan tartalmazza, hogy határozott vagy határozatlan időre szól-e, és pontosan rögzíti mind a bérlő, mind a bérbeadó kötelezettségeit. Emellett összetéveszthetetlenül tartalmazza a kiadó lakás pontosan azonosítható adatait: a tulajdonost, a címet és a helyrajzi számot. Mindenképp benne foglaltatik, hogy mennyi lesz a kaució – ez manapság általában két havi lakbért jelent – illetve hogy mennyi a lakbér és azt milyen formában kell minden hónapban megfizetni.

Gondoljuk át aláírás előtt…

Az alábbi pontokat sorra véve nem érhet minket meglepetés, miután már beköltöztünk a kiszemelt, tökéletesnek bizonyult albérletbe.

1. Mennyi ideig szeretnénk ott lakni?

Egy albérleti szerződés általában minimum egy év vállalására kötelez minket, de előfordulhat, hogy a bérbeadó akár két évre is szeretne aláíratni. Mivel a gyorsan változó világban ez igen hosszú időszak, alaposan gondoljuk át terveinket. Természetesen az aláírt időtartam alatt is van lehetőség az elköltözésre, de ilyenkor biztosan számolnunk kell anyagi szankciókkal, például a befizetett kaució elvesztésével.

2. Tudjuk vállalni a havi részleteket?

Egy albérleti díj igencsak megterhelheti a pénztárcánkat, nem ritka, hogy fizetésünk egyharmada, extrémebb esetekben akár fele a lakhatásra megy el. Ha több kiadó lakás között vacillálunk, akkor ajánlatos az árat és a hosszú távú megfizethetőséget is alaposan mérlegelni, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe.

Tipp: Vegyük figyelembe az albérlettel járó egyéb költségeket is! Például ha messze van munkahelyünktől, akkor megnövekednek utazási kiadásaink, fontos még a közös költség ismerete és a téli-nyári rezsidíjé is – ezek is több tízezer forintot jelenthetnek összeadva.

3. Mennyi a kaució?

A beköltözés előtt bizony lesz egy nagyobb kiadásunk: a kaució. Sőt, többen az első havidíjat és rezsiátalányt is előre megfizetve kérik. Ez már igen tetemes összeg, amit egyben kell kifizetnünk. Ha erre nincs keretünk, akkor semmiképp se írjuk alá a szerződést.

4. Egyetértünk a szabályokkal?

Sokszor már a kiadó lakás hirdetése tartalmazza, hogy milyen feltételekkel költözhető a lakás. Kritikus pont lehet például a dohányzás vagy a háziállattartás, többen ezeket nem engedik. De a felújításra, új bútorok rögzítésére és egyéb változtatásokra is vonatkozhatnak pontos elvárások a főbérlő részéről. Az ismerkedés időszakában jó, ha mindenre rákérdezünk, mielőtt bármit is aláírnánk.

5. Mennyi a felmondási idő?

Ez is kiemelten fontos, hiszen a bejelentéstől számítva ennyi ideig kell még mindenképp bérleti díjat fizetnünk. Bevett intervallum az egy hónap, de nem ritka a negyedéves felmondási idő sem. Utóbbi bizony már tetemesebb anyagi kiadást jelent, főleg ha már az első hónapban kiköltözünk – ezt is alaposan mérlegeljük!

Tervezzünk!

Ha kiadó lakást keresünk és megvan a tökéletesnek tűnő ingatlan, akkor sem szabad rögtön aláírni a szerződést, hiszen ezek általában minimum egy évre szólnak, ami a mai világban bizony hosszú távú elköteleződést jelent. Mindenképp gondoljuk át terveinket, anyagi terhelhetőségünket és a fenti aspektusokat! Ezek mentén kérhetünk akár módosítást a szerződésben, vagy ha nem rugalmas a bérbeadó, akkor új ingatlant kereshetünk.

- bdpst24.hu

Check Also

Fogyatékossággal élő tagokból álló kórus segíti a Mikes Lélekközpont megépítését

A Nem Adom Fel Alapítvány által létrehozott Never Give Up Gospel Kórus idén is különleges eseménnyel …