Mi várhat még ránk a finom borokon kívül egy borkóstolón?

A rohanó hétköznapokban bármikor jól jön egy kellemes kikapcsolódás, ami segít elengedni a mindennapos stresszt, élvezni a szabad levegőt és esetleg a finom borok illatát. Hazánkban olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szinte bármerre indulunk, kiváló pincészetekbe botlunk, akik szeretettel, ízletes borokkal és rengeteg információval várnak bennünket.

Ha kiszakadnánk a hétköznapok forgatagából, remek választás lehet egy borkóstolásra benevezni, ahol az isteni borokon túl finom ételeket is kóstolhatunk, valamint számtalan új információval lehetünk gazdagabbak, miközben élvezhetjük a szabad levegő és a csodás miliő varázsát. Akár egyedül, akár a párunkkal, barátokkal, családdal vagy kollégákkal indulunk útnak, biztosan nem fogunk csalódni, hiszen egy professzionális borkóstolás még annak is élvezet lehet, aki amúgy nincs annyira odáig a szőlőnedűért.

Hogyan zajlik egy borkóstolás?

Laikusként lehet, hogy csak a szürcsölés és a köpködés jut eszünkbe róla, azonban a borkóstolás ennél komplexebb program. A házigazda jó eséllyel szinte mindent tud a borokról, így számtalan érdekes információt fog megosztani velünk, miközben zamatos borok sorát kóstolhatjuk végig. Lesznek, akik kiköpik és olyanok is, akik nem, erről a legtöbb esetben maga a résztvevő dönt. Semmi sem kötelező. Az italok mellé pedig finom kenyereket és sajtokat is kínálnak a pincészetek, gyakran pedig a helyi szőlőt is megkóstolhatjuk. Ha a kóstolás közben kérdésünk támad, azt tegyünk fel bátran a szakembernek.

Mire számítsunk még a finom borokon kívül?

A pincészetek hangulata önmagában is gondoskodik a jókedvről, ám ha a borkóstolást egy túrával is összekötjük, akkor kellemes fáradtsággal érkezhetünk meg a kóstolóra. Bár főételre nem mindenhol számíthatunk, azért sok finom falat is akad az italok mellé. Kóstolhatunk házi kenyeret, különleges sajtokat, amelyek kiemelik egyes borok zamatát. A legtöbb házigazda friss gyümölcsökkel is kedveskedik, és olykor sonka is előkerül a spájzból. Mindemellett pedig, akár társasággal, akár egyedül érkezünk, biztosan izgalmas beszélgetésekben lesz részünk, hiszen minden résztvevőnek közös az érdeklődési területe – legalábbis a borokat tekintve.

Milyen programokkal köthető össze még a borkóstolás?

A pincészetek rendszerint varázslatos területen helyezkednek el és vétek lenne a borozás után egyből hazaindulni. Érdemes ilyenkor akár az egész hétvégét rászánni, és bejárni a környező vidéket. Ha pedig nagyon belelendültünk a borozgatásba, akkor megnézhetjük, milyen pincészetek vannak még a közelben. Egy könnyed kirándulással mindenképpen jó ötlet összekötni a programot, aki pedig érzi magában az erőt, egy keményebb túrába is belevághat. Bármelyik borvidék alkalmas arra, hogy elvesszünk a természet szépségében és élvezzük az egyedüllétet vagy egymás társaságát. Fedezzük fel a természet kincseit bármerre is járunk.

Hogyan válasszunk a pincészetek közül?

Hazánk pincészetek sorát kínálja, így érdemes az alapján választani, hogy melyik típusú bort kedveljük leginkább. Ám ha kevésbé ismerjük a borokat, akkor nézzük meg, hová utaznánk szívesen, majd vizsgáljuk meg, hogy az adott vidék milyen kínálattal rendelkezik. A borkóstolás néhány órás elfoglaltságot jelent, ezért érdemes megnézni, milyen egyéb hívogató programok vannak a térségben, ami belefér az időnkbe. Ha a lakóhelyünkhöz közeli terepet választunk, akkor ez kevésbé lehet fontos, célba vehetjük kizárólag a kiválasztott pincészetet, ám távolabbi régió esetén érdemes előre megtervezni, mi mást fogunk még a helyszínen csinálni.

- bdpst24.hu

Check Also

70 éve szennyezi a környezetet és károsítja az egészségünket a PFC

A Fjällräven az elsők között szüntette be az impregnálószer használatát   A PFC-k, vagyis a …