Hogyan védhetjük meg szemünket sportolás közben?

A rendszeres sportolás nélkülözhetetlen része az egészséges életmódnak. Vannak, akik csak szabadidős tevékenységként, esetleg stresszlevezetési módszerként tekintenek rá, vannak viszont olyanok is, akiknek a hivatásuk egy-egy sportág űzése. Legyen szó profi vagy amatőr sportolásról, a szemünk védelmére való fokozott figyelem elengedhetetlen, hogy elkerüljük a szemek sérülését vagy a rossz látás miatt esetlegesen bekövetkező baleseteket A külső negatív hatások ellen a szakértő speciális bevonatú napszemüveg, sportszemüveg vagy kontaktlencse alkalmazását ajánlja. 

A napszemüvegek rendszeres használatának jelentőségére egyre jobban hívják fel a figyelmet, hiszen szükségszerű minden évszakban. A napszemüvegek pajzsként szolgálnak nemcsak a porszemek ellen, de a káros UV sugarak ellen is, melyek az elmúlt évtizedekben egyre ártalmasabbak lettek.

Általánosságban elmondható, hogy függetlenül attól, hogy vízi, téli, küzdősport vagy esetleg labdajáték a kedvenc, a szem védelme esszenciális. Szemünk biztonsága a leglényegesebb, baktériumoktól, széltől, víztől, de rosszabb esetben egy félre célzott ütéstől vagy labdától is meg kell óvni.

A speciális szemvédők és sportszemüvegek sporttól függetlenül jobb látást, divatos megjelenést, biztonságosabb és fokozott sportolási élményt nyújtanak a használóiknak. „Ezek a szemüvegek nem csak védelemként szolgálnak, de a dioptriás lencsék a jobb látást is elősegítik, így azoknak sem kell lemondaniuk kedvenc időtöltésükről, akik a hétköznapokban is szemüveget használnak”mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője.

„Betartandó szabály egyrészt, hogy a sporthoz külön szemüveget érdemes készíttetni, hiszen a mindennapokban használt szemüvegek nem alkalmasak erre, másrészt létfontosságú, hogy sportolás közben tilos üveglencsét viselni. Szerencsére megannyi ellenálló, mégis vékony, stílusos és kényelmes, műanyagból készült lencse áll a vásárlók rendelkezésére. Érdemes szoros szemüveget választani, de fejre igazítható sportpántokkal könnyen lehet segíteni a rögzítésen, így nem kell attól félni, hogy leesne sportolás közben. Egyes sportoknál a karcálló és tükröződéscsökkenő bevonat vagy a páramentesítő réteg, illetve a szivacsbetétek, például az orr környékén, külön előnyt jelenthetnek és fokozzák a védelmet.”

Ajánlott optikusokkal beméretni a látást, hogy a szemüveg minél pontosabban tudja korrigálni a látásproblémákat. Ha pedig kontaktlencsét hordunk, emellé is választhatunk olyan napszemüveget, amelyet kifejezetten sportoláshoz kialakított, rétegzett lencsékkel láttak el.

Ha megbízható minőségű napszemüveget vagy speciálisan sportoláshoz kialakított lencséket szeretnénk, melyeket akár biciklizés vagy túrázás közben is szívesen viselnénk, akkor érdemes ellátogatni a Tipton Eyeworks showroomjába az Erkel utcába. A bemutatótermükben található gépparkhoz fogható kevés van az országban, szakértőik átfogó és személyre szabott látásvizsgálatot tudnak kínálni mindenki számára, amelyet követően a megfelelő lencse és a személyiségünkhöz, stílusunkhoz legjobban passzoló keret kiválasztásában is segítenek.

https://tiptoneyeworks.com/

- bdpst24.hu

Check Also

Menopauza világnap: megfelelő életmóddal akár harmadával is csökkenthetők a kellemetlen tünetek

A női hormonális működés ívének vége, a klimax időszaka, az úgynevezett „változókor”.  Sokféleképpen nevezzük ezt …