Triatlon születésnap: már 40 éves, és egyre jobb formába kerül

Különleges születésnapot ünnepel hétvégén a triatlon sportág: 40 éve rendezték Magyarországon az első triatlonversenyt, az azóta legendássá vált Vasi Vasembert. 1984-ben még csak lelkes amatőrök embert próbáló hobbijának tűnt a triatlon, mára a világ egyik legnépszerűbb egyéni olimpiai sportágává fejlődött, amelyben a magyar élversenyzők is a világ legjobbjai közé tartoznak. A kerek évfordulót rangos versenyekkel ünneplik a triatlonosok, a Magyar Triatlon Szövetség pedig meglepetésekkel készül. 

40 éve kezdődött! 1984-ben Szombathelyen rendezték a 70-es évek közepén az Egyesült Államokból világhódító útjára indult új összetett sportág, a triatlon első hivatalos magyarországi versenyét. Az első Vasi Vasemberen 228-an álltak rajthoz, hogy leküzdjék az 1 km-es úszásból, 50 km-es kerékpározásból és 10 km-es futásból álló távot. A korabeli lapok beszámolói szerint akkor még szinte csodabogárnak nézték az indulókat, és aligha gondolta volna bárki, hogy a triatlon rekordgyorsasággal bekerül az olimpiai programba (Sydney, 2000.), ráadásul az 1984-es vasi vasemberek hazai követői, vagyis a magyar triatlonosok a világ legjobbjai közé tartoznak majd.

Zsúfolt lesz az ünnepi hétvége programja: szombaton rajtol a 40. Vasi Vasember (a negyven év alatt egyszer elmaradt a verseny, ezért nem a 41. következik a sorban), míg ezzel párhuzamosan csütörtöktől vasárnapig tart a hagyományos Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál, melynek csúcspontja idén is a vasárnapi Világkupa futam lesz.

A párizsi olimpiára készülő magyar csapatból Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor is rajthoz áll a világkupán. Most láthatja őket utoljára a hazai közönség élőben versenyezni az olimpia előtt. emiatt is érdemes tehát ellátogatni Tiszaújvárosba. A harmadik párizsi magyar induló, Bicsák Bence kihagyja a versenyt, mert magaslati edzőtáborban készül.

– Természetesen ott leszek a Tiszaújvárosi Triatlon Fesztiválon, amelyen a világkupa futam tökéletesen illeszkedik az olimpiai felkészülésembe, sőt lendületet, erőt is ad majd, hogy a fantasztikus hazai közönség előtt versenyezhetek. Bízom benne, hogy sikerül megismételnem a tavalyi győzelmemet – mondta Lehmann Csongor.

– Alig várom a tiszaújvárosi világkupa futamot, amely nagyon közel áll a szívemhez. Ez egy olyan állomása a felkészülésemnek, ahol meg szeretném mutatni, hogy jó erőben vagyok és jól halad a felkészülés, nagyon boldog lennék, ha valóra válna az álmom és felkerülnék a dobogóra – nyilatkozta Kuttor-Bragmayer Zsanett.

A kerek évforduló alkalmából különleges adással jelentkezik a Magyar Triatlon Szövetség podcast műsora, a meghívott vendégek visszatekintenek a sportág születésének időszakára. További újdonság, hogy mostantól letölthető a Magyar Triatlon mobilalkalmazás (Android és Apple készülékekre is), június vége óta minden második csütörtökön hallható a Triatlon magazin a Nemzeti Sportrádióban, és mindezek mellett limitált kiadású, sorszámozott, triatlonos karórák is emlékezetessé teszik a 40. évfordulót.

– A hétvégén nemcsak a sportág 40. születésnapját ünnepeljük, hanem mindazokat, akik az elmúlt 40 évben profi vagy amatőr szinten kipróbálták a triatlont. Engem is a 80-es évek közepén fertőzött meg a triatlon-láz, és ebből – szerencsére – lehetetlen kigyógyulni. Nagyon bízom benne, hogy a születésnapi tortára majd a párizsi olimpián kerül fel a hab, például egy pontszerző hely formájában – mondta Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke.

Szintén az idei nyár újdonsága, hogy a Magyar Triatlon Szövetség megnyitotta a versenyeket a szabadidő-sportolók előtt. A “Próbáld ki a triatlont!” elnevezésű sorozat állomásain a korábban megszokottnál egyszerűbben, hivatalos versenyengedély (licensz) nélkül is rajthoz állhatnak mindazok, akik szeretnének megismerkedni a sportággal. Emellett a nemzetközi együttműködések terén is nyit a szövetség, magyar-román együttműködéssel útjára indult a Friedship Series, vagyis a Barátság versenysorozat.

Fotókredit: Janos M. Schmidt

- bdpst24.hu

Check Also

Már Magyarországon is kaphatók a HUAWEI WATCH GT 5 okosóra-modellek

Továbbfejlesztett egészségfigyeléssel és szinte professzionális sportfunkciókkal érkezik az új okosóra-sorozat, ötvözve a látványos kialakítást a …