Egy-két napos útra is fontos megkötni az utasbiztosítást

  • Labdarúgó EB: Biztosításokkal garantálhatjuk a felhőtlen szórakozást

A mai naptól kezdve egy hónapon keresztül több millió magyar szurkoló követi figyelemmel a labdarúgó-Európa-bajnokságot. A többség a képernyők előtt szurkol, ám már a nemzeti csapat három selejtező mérkőzésére is mintegy 40 ezren utaznak ki Németországba az MLSZ várakozása szerint. Az Insura.hu biztosításközvetítő portál arra hívja fel a figyelmet, hogy rövid, egy-két napos utazásokra ugyanúgy célszerű utasbiztosítási fedezettel elindulni, mint ahogyan azt hosszabb nyaralások esetében tesszük.

Az Insura.hu közelmúltban elvégzett ügyfélfelmérése szerint hosszabb utakra ma már az ügyfelek 79 százaléka köt valamilyen utasbiztosítást, ugyanakkor néhány napos utakra ez az arány 65 százalék alá csökken.

„Egy kétnapos külföldi úton bekövetkező baleset vagy betegség nyomán a kórházi számla ugyanúgy elérheti a milliós nagyságrendet, mint egy egyhetes nyaralás alatt felmerülő hasonló probléma esetében – figyelmeztet dr. Kozma Gábor, az Insura.hu vezérigazgatója. – A megfelelő utasbiztosítás megkötésére ezért célszerű a rövidebb utakra, így a Németországba induló szurkolóknak is odafigyelnie.”

Az Európa-bajnokságra egyénileg utazók jelentős része – noha oda-vissza akár kétezer kilométer körüli távolságot is meg kell tenni – autóval indul útnak, esetükben mindig célszerű asszisztencia-biztosításról is gondoskodni. Az utasbiztosítás kiegészítéseként köthető konstrukció módozattól függően tartalmazhatja a műszaki meghibásodás esetén felmerülő javítási és szállítási költségeket, az utasoknak szállást biztosíthat, és fedezheti a haza- vagy továbbutazás költségeit is. Emellett fontos eleme az is, hogy a váratlan helyen és időben bekövetkező leállás során a nonstop elérhető szolgáltatás azonnal anyanyelven tájékoztat a tennivalókról, a rendelkezésre álló lehetőségekről. 

A lakásbiztosítás is frissítésre szorulhat

Bár a közelmúltban lezárult lakásbiztosítási kampányban sokan felülvizsgálták lakásbiztosításukat, az EB előtt sem árt átgondolni, megfelelő-e a rendelkezésre álló biztosítási fedezet. Ahogyan a kiemelkedő sportesemények előtt korábban is történt, a nagyobb műszaki áruházak komoly akciói nyomán igen sok háztartásba kerültek nagy értéket képviselő televíziók. A lakásban található ingóságok értékének növekedését célszerű a biztosítóval egyeztetni, hogy kár esetén megfelelő fedezetet nyújtson a meglévő lakásbiztosítás. A szerződés módosítására nem csupán annak évfordulóján, illetve kampányidőszakban van lehetőség, hanem azonnal a biztosítandó ingóságok körének változását követően is.

Számos biztosító kínál a lakásbiztosításához speciális kiegészítő fedezetet a besurranásos lopás ellen. A kártörténetek között rengetegszer találkozhatunk olyan esettel, amikor a tettes a lakók otthon tartózkodásakor jut be az ingatlanba, olyankor, amikor azok figyelmét más esemény, például egy-egy izgalmas focimeccs köti le.

A besurranásos lopás biztosítása általában nem szerepel a biztosítási alapszolgáltatások között, ám külön kiegészítő szolgáltatásként az érintett biztosítóknál bármikor növelhető vele a biztosítási védelem. A kártérítés éves szinten meghatározott limitösszegig történik, annak feltétele legtöbbször rendőrségi feljelentés, illetve a nyomozást felfüggesztő határozat vagy a gyanúsítottak ellen meginduló eljárásról szóló igazolás.

- bdpst24.hu

Check Also

Mit várhatunk az új Európai Parlamenttől?

Az első őszi plenáris ülésen kirajzolódhat, mire számíthatunk a következő években. Az Európai Parlament egyike …