Jégkori vadászok címmel jelent meg új könyv a Nemzeti Múzeum gondozásában

Új kötet jelent meg Jégkori vadászok – A paleolitikum öröksége Magyarországon címmel a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában. 
A  Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének új sorozata, a HistorIQ a legújabb kutatási eredményekre támaszkodva törekszik a Kárpát-medence ősi népeinek és kultúráinak megismertetésére, egy-egy régészeti korszak átfogó bemutatására, és a tudomány népszerűsítésére közérthető, olvasmányos stílusban. Továbbá a gazdagon illusztrált kötetekben be kívánja mutatni Magyarország kiemelkedő régészeti emlékeit a múltunk iránt érdeklődő nagyközönségnek. A Jégkori vadászok a sorozat első része, melynek szerzője dr. Lengyel György.
A könyv az emberiség történetének leghosszabb, nagyjából 3,3 millió évig tartó szakaszába, az őskőkorba, más néven paleolitikumba enged betekintést, amely vadászó-gyűjtögető és vándorló életmóddal telt. Alapvető viselkedési mintáink nagy része ebben a létfenntartási formában alakult ki. Az őskőkor idején szoros kapcsolatban éltünk a természettel, miközben az évezredek alatt az ember környezete többször is jelentős mértékben megváltozott. A felmelegedéseket és lehűléseket hozó klímaváltozások mindig új kihívásokat teremtettek. A folyamatos alkalmazkodás azonban kedvezően hatott az ember biológiai és kulturális evolúciójára, aminek következtében fajunk exponenciálisan gyorsuló fejlődésen esett át. Mára csaknem mindent elfelejtettünk őskőkori életünkből, de a régészetnek hála képesek vagyunk felidézni, hogyan is élt az ember eredeti közegében.

A Magyar Nemzeti Múzeum 1873 óta jelentet meg folyóiratokat és könyveket, de a kiadói tevékenysége, kiadványai 2021-től teljes mértékben megújultak mind tartalmukban, mind megjelenésükben.
A Múzeum kiadványai megvásárolhatók a Líra Könyv Zrt. és Libri üzleteiben és online felületén, továbbá a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-n keresztül a könyvtárak is könnyen megrendelhetik, valamint a Múzeum boltjában is meg lehet őket vásárolni.

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …