Megnyílt egy legendás témát feldolgozó, „A Nibelungok kincse

  • képzelt régészeti feltárás az esztergomi vár nagytermében” című különleges irodalmi-régészeti-képzőművészeti kiállítás

Ünnepélyes keretek között megynyílt a legendás témát feldolgozó, „A Nibelungok kincse — képzelt régészeti feltárás az esztergomi vár nagytermében” című különleges irodalmi-régészeti-képzőművészeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában. A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese és Dr. Alberti Péter, Esztergom Megyei Jogú Város alpolgármestere. A Nibelung-éneket a vendégeknek Genia Chef festő és Márton László, a Nibelung-ének magyar fordításának készítője mutatta be. A kiállítás 2024. augusztus 31-ig látogatható.

A Nibelung-ének egy regény, ami 1200 körül készülhetett a mai Ausztria vagy Bajorország területén, amelynek szerzője ismeretlen. Két részből áll, amelyből az első egy mindent és mindenkit — sárkányt, óriásokat, hadseregeket — legyőző, varázslatos tárgyakat birtokló, legendás kincset megszerző, de mégsem halhatatlan hős, Siegfried tetteiről, majd meggyilkolásáról szól. A második rész Siegfried özvegyének Kriemhildnek a gyilkosságot megtorló bosszúját meséli el. A bosszú egy Végső Összecsapásba, egy hatalmas mészárlásba torkollik, ahol a regényben szereplő burgundok és hunok, a nyugati és a keleti világ pusztítja el egymást.
A Végső Összecsapás jelenetei a regény szerint Esztergomban, az esztergomi vár nagytermében játszódnak. A kiállítás egyik különlegessége, hogy épp ott építettük fel, ahol a regény utolsó jelenetei játszódnak, ahol a Végső Összecsapás történt.
A Nibelung-énekhez Genia Chef, Németországban élő orosz festő egy majd 300 darabból álló képsorozatot készített. Ezeket a képeket a Nibelung-úton, a Rajna-, és a Duna-folyók mentén eddig 10 európai múzeumban, galériában mutatták be, ezek a képek alkotják a most megnyílt kiállítás alapját, és képaláírásként a Nibelung-ének kapcsolódó versszakait használtuk fel.

A Nibelung-ének nem történelemkönyv.  A névtelen Szerző a saját korának lovagi világát rajzolja meg. Ahhoz, hogy a látogató el tudja képzelni, milyen volt az élet az esztergomi vár kápolnájában, lakótornyában, vagy a Szent István-teremben el kell olvasnia a Nibelung-éneket.
A kiállítás megvalósításakor a kurátorok elképzeltek egy ásatást is, hogy mit találnának, ha a nagyteremben leírt Végső Összecsapás jelenetei tényleg megtörténtek volna. A regény versszakai, a festő képei maguk is régészeti leletekké váltak. De ez természetesen csak elképzelés, játék, amit a látogató is végigjátszhat. A Nagyterem régészeti feltárása során semmilyen olyan régészeti jelenség nem került elő, ami a regényben leírt Végső Összecsapáshoz lenne kapcsolható!
A kiállítás interaktív, az ásatáson feltárt sírok mellett papír ládákat találnak a látogatók, amelyet kinyithatnak, és különlegességekre bukkanhatnak.

Bővebb részletek: https://www.varmegom.hu/anibelungokkincse

A képen jobbra Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese és Pusztai Tamás, a MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója
Dr. Alberti Péter, Esztergom Megyei Jogú Város alpolgármestere.

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …