Az MBH Bank Művészeti Alapítvány ’Art Wall Café’ alkotói pályázatának….

  • nyertes művei díszítik mostantól a Hungarian Art & Business központi falát 

Megnyílt az MBH Bank Művészeti Alapítvány pályázatán nyertes művészek első kamarakiállítása, amelynek keretében a Hungarian Art & Business (HAB) földszintjén lévő központi térben bemutatkozási lehetőséget biztosít meglévő vagy kifejezetten a helyszínre tervezett művészeti projekteknek. Az ’Art Wall Café’ elnevezésű pályázatra képzőművészek és művészeti társulások is jelentkezhettek, végül a szakmai zsűri döntése alapján 8 egyéni művész és egy alkotópáros is lehetőséget kapott művének megvalósítására. A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületébe lépve, elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők. 

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business egy egyedülálló kulturális platformot képvisel, amelynek középpontjában a magyar kortárs művészet áll: egy változatos és élénk szcéna, tele tehetséges művészekkel, akik nap mint nap feszegetik és újragondolják a művészet határait. Ezen elv mentén indított a közelmúltban pályázati felhívást az Alapítvány, amely ezúttal lehetőséget biztosít a központban meglévő vagy akár speciálisan a helyszínre tervezett képzőművészeti projektek kiállítására. 

A pályázatra bármilyen technikával megálmodott munkaterv benyújtható volt, de akár több alkotásból összeállított projekttel is lehetett jelentkezni. A pályázatra művészeti tanulmányokkal vagy azzal egyenértékű szakmai háttérrel rendelkező képzőművészek, illetve művészeti társulások nevezését egyaránt várták. 

A nyertes projektek a HAB épületének központi eleme, a szivárványos csigalépcső melletti, nagy területű falfelületen kapnak helyet május közepétől, hathetente pedig más és más alkotás kerül ki a kiválasztottak sorából. Az Alapítvány a pályázat nyerteseinek a kiállítási lehetőségen túl installációs segítséget is biztosít, továbbá aktívan támogatja majd a műalkotások népszerűsítését. 

„A pályázat nem csupán egy helyszínt kínál a HAB-ban a művészeknek, hanem lehetőséget is arra, hogy a közönség megismerje és átélje a kortárs művészet sokszínűségét. Támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a művészeti tér még inkább nyitottá és elérhetővé váljon a művészek számára. Célunk, hogy megteremtsük azokat a platformokat, amelyek nem csak az alkotások bemutatásra, de valódi párbeszédre is lehetőséget adnak a művészek és a látogatók között.” – emelte ki Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója.  

A szakmai zsűri döntése alapján a pályázat nyertes egyéni és páros alkotói: Cseke Szilárd, Dékán-Deák Csenge és Gazsó Márta, Hajgató Terézia, Kala Bence, Kusnyár Eveline, Nagy Dániel, Takács Anett, Tóth Lea, illetve Závorszky-Simon Márton. 

Május 15-től Hajgató Terézia Kipukkadt álmok? című kamarakiállítása tekinthető meg a HAB-ban, amely a korai években elszenvedett rejtett sérülésekre hívja fel a figyelmet, valamint segít feldolgozni a szertefoszlott gyermekkori álmokat. Hajgató leginkább a személyes emlékek, traumák feldolgozásával foglalkozik, amelyek intimitásukon túl gyakran társadalmi vonatkozásúak is. A pályázat első kiállítását Boros Lilla muzeológus, történész nyitotta meg, amelyet követően maga a művész mutatta be az egyes darabokat. Az első, több alkotásból összeállított projekt június 26-ig látogatható a HAB-ban. 

arthab.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Miért nem lenne elég a technológiai fejlődés és a befektetések megsokszorozása?

Az Európai Központi Bank volt elnöke nyilvánosságra hozta jelentését, amely szerint leginkább a közös adósság …