A hosszú távú kedvezményes lakásáfa hozhatna kiszámíthatóságot a lakásfejlesztésben

Az ingatlanfejlesztők üdvözlik, hogy a kormány két évvel meghosszabbította a kedvezményes lakásáfát, ám igazán annak örülnének, ha ez még hosszabb távra, leginkább örökre szólna – jelentette ki az igylakunk.hu-nak Kiss Gábor a Metrodom ügyvezetője, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke.

Varga Mihány pénzügyminiszter a Facebook-oldalán írt arról a múlt héten, hogy kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát. Ez azt jelenti, hogy 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 nm-ig) és családi házakat (300 nm-ig) csupán 5 százalékos áfakulcs terheli.

Mikor arról érdeklődtünk, számított-e a néhány napja történt bejelentésre, Kiss Gábor elmondta, hogy a IFK javaslatai között régóta és folyamatosan szerepel, hogy az új lakások adásvételét terhelő áfa a lehető leghosszabb távon maradjon 5%. Ez egyáltalán nem volna kirívó a térségben, hiszen mind Közép-Kelet-Európa, mind Nyugat-Európa legtöbb országában egyszámjegyű az új lakások áfája.

„A fejlesztők természetesen örülnek a bejelentett lépésnek, nagyon fontos döntés. Azonban az elmúlt évek során most harmadik alkalommal került sor kétéves hosszabbításra, ami alapvetően egészségtelen folyamat. Az időszakos meghosszabbítás mindenképpen segít abban, hogy a lakásépítések száma ne forduljon ismét csökkenőbe, de a fék-gáz jellegű adópolitika nem támogatja a kiszámítható üzleti folyamatokat Az igazán jó az lenne, ha a jogalkotók hosszú távon elköteleződnének és az újépítésű lakások áfája nem csak ideiglenesen, hanem végérvényesen 5% maradna” – hangsúlyozta Kiss Gábor.

Arra a kérdésre, hogy milyen most a helyzet az újlakáspiacon, a lakásépítéseknél Kiss Gábor elmondta, hogy az év eleje jól indult, meglódultak a lakáseladások – vélhetően a kamatcsökkenés, a csok plusz bevezetése eredményezte az elhalasztott vásárlások megvalósítását, illetve befektetői érdeklődés is mutatkozott.

Tovább a cikk folytatására

- bdpst24.hu

Check Also

Simon Detti a Bátor Tábor regionális vezetője

Az NGO tapasztalattal is rendelkező marketingkommunikációs szakember a DDB Reklámügynökségtől érkezik a Bátor Táborba, melynek …