Közzétette közgyűlési előterjesztéseit a VERTIKAL Group Nyrt.

  • Közel 70 százalékos árbevétel-növekedés

Közzétette éves rendes közgyűlésének előterjesztéseit és határozati javaslatait, valamint a 2023-as üzleti évre vonatkozó, nem auditált eredménykimutatásait a VERTIKAL Group Nyrt. A Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformján, a BÉT Xtenden jegyzett társaság eredményes évet tudhat maga mögött: az értékesítés nettó árbevétele az előző évhez közel 70 százalékkal növekedve elérte a 12,5 milliárd forintot, az adózott eredmény pedig több mint 760 millió forint volt.

A VERTIKAL Group április 23-ra összehívott éves rendes közgyűlésére vonatkozóan közzétett előterjesztések is megerősítik, miszerint a 2023-as év a társaság történetének egyik meghatározó évének bizonyult. A társaság 2023. évi, számviteli törvény szerinti, az előterjesztés részeként közölt beszámolójának alapján az értékesítés utáni nettó árbevétel közel 70 százalékkal növekedett – a 2022. évi 7,4 milliárd forint után ezúttal elérheti a 12,5 milliárd forintot. Az adózott eredmény több mint 760 millió forintot tett ki, amelyet a vállalat az Igazgatóság előterjesztése alapján a további növekedés finanszírozása érdekében az eredménytartalékba helyezne. Az eredmények auditálása és véglegesítése az éves rendes közgyűlésig esedékes igazgatósági-felügyelőbizottsági ülésen várható.

A VERTIKAL Group Nyrt. Igazgatósága a közgyűlési előterjesztések részeként saját részvények megszerzésére vonatkozóan is határozati javaslatot tett. Ennek célja a társaság által bevezetésre kerülő részvényalapú ösztönzési programok működtetése, a végrehajtandó́ tranzakciók részvényszükségleteinek biztosítása, akvizíció́ ellenértékének teljes vagy részbeni finanszírozására, illetve finanszírozási, biztosítéknyújtási és egyéb befektetési struktúrák kialakítása. A határozat elfogadása esetén az Igazgatóság 18 hónapos időtartamra nyer felhatalmazást a saját részvények megszerzésére.

A VERTIKAL Group Nyrt. Igazgatósága egyúttal a közgyűlés elé terjesztette a 2023. évi Felelős Társaságirányítási és Javadalmazási jelentést, illetve javaslatot tett az Igazgatóság tagjainak tavalyi évben végzett munkájának értékelése, valamint módosított javadalmazási politikája kapcsán is.

A 2023-as év mérföldkövei

A 2023-as év – jelen előterjesztett pénzügyi eredmények mellett – a társaság tevékenységében is kiemelkedő év volt: a VERTIKAL 2023. július 1-től, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel, mint a hazai hulladékgazdálkodási koncesszorral való együttműködés keretében 5 régióban, közel 300 településen, közel 1 millió lakos számára lát el feladatokat. A társaság emellett infrastrukturálisan is jelentős szintlépést hajtott végre: dombóvári üzemében 2,5 milliárd értékben valósított meg egy beruházást, amely átadásához közeledik, 2023 júliusában pedig egy közel 2 400 m2 területű logisztikai egységet adott át az ország egyik legjelentősebb ipari parkjában, a székesfehérvári Alba Ipari Zónában.

Az év a társaság nyilvános működése szempontjából is emlékezetes: a társaság tavaly februárban vezette be részvényeit a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre, részvényeivel a kereskedés 2023 novemberében kezdődött meg. A társaság részvényárfolyama összesen 21 százalékos növekedéssel zárta a tavalyi évet, amelynek nyomán a VERTIKAL a harmadik legnagyobb súlyú kibocsátóként került be a Budapesti Értéktőzsde az Xtenden jelen lévő társaságok teljesítményét szemléltető XTEND indexébe. Ezt követően februárban egy sikeres tőkeemelés következett, amellyel tovább erősítette tőkepiaci jelenlétét a társaság: közel 94,8 millió darab új részvényt bocsátott ki, mintegy 928 millió forint összkibocsátási érték mellett.

- bdpst24.hu

Check Also

Bridgestone abroncsokon gurul a 925 lóerős szuperautó

Egyedi, ultranagy teljesítményű gumiabroncsot fejlesztett a Bridgestone az új Audi e-tron GT család számára. Az …