Hat magyar kortárs képzőművészt ihlettek meg a fraknói Esterházy- kincstár tárgyai

  • Hamarosan zár a kiállítás, ami téged is elbájol, kíváncsivá tesz vagy épp meghökkent

November 24-éig még látható a Mediating Time and Charm című kiállítás a Q Contemporaryben. A zárónapi finisszázs keretében a kurátor, Zsikla Mónika tart tárletvezetést, a tervek szerint az alkotók jelenlétében. A kiállításon a látogatók az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére régi barokk kincstárak egzotikus tárgyaira készült kortárs reflekciókat tekinthetnek meg, így arról is fogalmat alkothatnak, hogyan nézne ki ma egy 21. századi csodakamra (Kunst und Wunderkammer).

Kunst und Wunderkammer – a világ kicsiben. A reneszánsz idején kialakult kincs-gyűjtemények azzal a céllal jöttek létre, hogy a gyűjtő megmutassa az univerzum páratlan gazdagságát. A ritkaságokból, egzotikus tárgyakból álló gyűjtemények összeállítójuk saját ízlését, érdeklődését tükrözték, de gyakran nem volt mögöttük konkrét koncepció. Egyetlen céljuk az ismert világ – és nem mellesleg a gyűjtő – páratlan gazdagságának reprezentálása volt.

 Esterházy-kincstár, Fraknó

A fraknói vár Csodakamrája, az  Esterházy-kincstár az egyetlen – eredeti helyén megőrzött – ún. „művészeti és csodakamra”, így unikumnak számít egész Európában. A XVII. századtól folyamatosan bővülő gyűjteményben a világ minden tájáról származó tárgyak között nem csak műtárgyak – pl. ékszerek, szobrok, festmények és hangszerek – hanem nagyon gyakran természeti kincsek, ásványok, preparált állatok vagy egzotikus eredetű állati és növényi maradványok is helyet kaptak, ezért inkább tárgyakból összeállított enciklopédiának volt tekinthető, sem mint egy mai értelemben vett műgyűjteménynek – bár kétségtelenül magán hordozta az akkori Európa szellemi életének lenyomatát. 

A szeptemberben nyílt Mediating Time and Charm című kiállítás azt a kérdést tette fel – mit mutat nekünk ma egy ilyen gyűjtemény, milyen gondolatokra indítják kiemelt darabjai a kortárs alkotókat, milyen újabb tárgyak bemelése ad nekik új értelmet? Artemisz istennőt vajon tényleg egy celebnek látnánk ma, akinek bekukkanthatunk a magánéletébe? Gondoltunk-e valaha arra, hogy Vénusz a szerelem, a szépség és a termékenység római istennője háromgyermekes anya volt? Vajon milyen lenne egy kortárs Wunderkammer? Ezt a perspektívát, barokk és kortárs megközelítések párbeszédét  kívánták megmutatni a kiállítás szervezői, az Esterházy Magyarország Alapítvány és a közép-kelet-európai kortárs képzőművészetre fókuszáló Q Contemporary.

Az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére hat képzőművész, Antalka Zsófia, Keresztes Zsófia, Káldi Katalin, Kádár Emese, Nyíri Orsolya, és Kortmann Járay Katalin készített reflexiókat a műtárgyakra. Ezek és ihletőik még november 24-ig tekinthetők meg a Q Contemporary kiállótermében. A kiállítás zárónapján 18 órától a kurátor, Zsikla Mónika tart tárlatvezetést és szolgál számos érdekes adalékkal a művekről és azok megszületéséről.   

Aki vonzódik az alkímiával, vallásos rajongással, misztikummal, költészettel, ókori mitológiával és rációval egyaránt átitatott barokk korhoz, és kíváncsi arra, a mi szemüvegünkön keresztül vajon miként néz ki ez a korszak, a Mediating Time and Charm kiállítás le fogja nyűgözni, és elég elgondolkodni-valót is kínál majd a hétköznapokra. 

fotocredit: Esterházy Privatstiftung

- bdpst24.hu

Check Also

Kovács Marci és a Szakértők zenekar a Vígszínházban

Úristen, zene is lesz! – címmel ad koncertet A kaposvári Csak egy szöggel kezdődött és emblematikus …