Taroltak a budapesti épületek az Év Homlokzata 2023 pályázaton

  • 2 kategóriagyőzelem, 1 ügyvezető igazgatói különdíj és 2 kategória különdíj

November 16-án, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett jelentették be az Év Homlokzata 2023 pályázat nyerteseit. A díjátadó során a zsűri öt kategóriában hirdette ki a pályázatonként egymillió forint díjazásban részesülő nyerteseket és az oklevéllel elismert különdíjasokat. A budapesti épületek két kategóriagyőzelmet és három különdíjat – köztük a Baumit ügyvezető igazgatói különdíjat – is bezsebeltek a gálán. 

A Baumit idén tizenegyedik alkalommal írta ki az Év Homlokzata pályázatot családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás, valamint műemlék kategóriában. A kiemelkedően színvonalas pályaműveket november 16-án, a verseny lezárását követő díjátadó keretein belül ismerték el

A Baumit ügyvezető igazgatói különdíj nyertese, valamint az egyes kategóriák legjobbjai egyenként egymillió forint díjazásban részesültek, a kategóriák további különdíjasait pedig oklevéllel jutalmazták. A zsűri az 5 kategórianyertesen túl, 12 Baumit különdíjat is kiosztott, valamint sor került a Baumit ügyvezető igazgatói különdíjasának és a szeptemberben megrendezésre került online közönségszavazás győztesének kihirdetésére is.

A Budapestről érkező pályázatok 5 elismerést szereztek a rangos megmérettetésen: ezen pályázatok közül került ki a társasház és az energetikai felújítás kategória nyertese. Szintén budapesti épületek vittek el egy-egy különdíjat társasház és középület kategóriában, valamint közülük került ki a Baumit ügyvezető igazgatói különdíj nyertese is. 

Az Év Homlokzata 2023 pályázat társasház kategóriájának nyertese a IX. kerületi, Mester utca 43. szám alatti társasház. A homlokzati felújítás tervei Dobos Botond Zsolt DLA (Intramuros Építész Kft.) vezetésével készültek, a kivitelező pedig a Best Centrum Kft. volt. A zsűri a hagyománytisztelet és a merész újítás ötvözetét emelte ki a méltatásában.

A kategória egyik különdíjasa szintén egy budapesti épület, a III. kerületi Waterfront City lett, amelyet Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter (Hajnal Építész Iroda Kft.) tervei alapján a GroundUp Kft. valósított meg.

Középület kategóriában is különdíjat nyert egy fővárosi pályázat: a II. kerületi Pasaréti Közösségi Ház. A SAGRA Építész Kft. építészeinek (Sajtos Gábor DLA, Sajtos-Grand Gabriella, Takács László, Virág Péter, Järger Zsolt, Bálint Anna, Pintér Sára) terveit a LATEREX Építő Zrt. kivitelezte.

Az energetikai felújítás kategória nyertese a Garzonházak társasház, amely Budapesten a XVII. kerületben található. A pályázó a kivitelező Best Solution Konstrukt Kft. volt. Ennél a projektnél az ablakokat átlós ritmusban összefogó színsávok teljesen újszerű, trendi hatása nyerte el a zsűri tetszését.

Az Év Homlokzata 2023 pályázat Baumit ügyvezető igazgatói különdíját idén a Zsuffa és Kalmár Kft. kapta egy máriaremetei családi ház épületének újragondolásáért, amelyet a Sementis Kft. valósított meg.

Hazánk egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetésére összesen 142 pályázat érkezett: családi ház kategóriában 35, társasházban 19, középületben 26, energetikai felújításban 42 és műemlék kategóriában 20, melyek mindegyikében az építészek és kivitelezők az új, vagy felújított homlokzat kialakításához Baumit termékeket használtak.

A díjazott épületek részletes bemutatása, a különdíjasok és az összes nevezés az evhomlokzata.hu oldalon tekinthető meg.

- bdpst24.hu

Check Also

Zárva lesz a legtöbb SPAR-üzlet december 24-én

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat …