Így készíts otthon Baek-kimchit, amit a gyerekek is ehetnek

Pink kimchi

A Koreai Kulturális Központból hoztunk egy olyan extra receptet, ami színében és ízében is eltér az eredetitől, de ennek ellenére Koreában is nagyon sokan szeretik és készítik. Ez pedig nem más, mint a Baek-kimchi, vagy fehér kimchi. És ami a legjobb benne, hogy gyerekek is fogyaszthatják, mert nem csípős. A képen látható pink színű kimchi a hozzá adott cékla miatt kapott ilyen szemet gyönyörködtető színt. 

Összetevők:

Pácoláshoz:

  • 1 fej (1 kg) Baechu (Napa/kínai/Kimchi káposzta)
  • 0,7 liter víz (a káposzta súlyának 2/3-a)
  • 100 g durva szemű tengeri só (a káposzta súlyának 10%-a)

Töltelékhez:

  • 200 g karalábé
  • 30 g répa
  • 20 g újhagyma
  • ½ piros chili paprika
  • ½ bögre ragacsos rizskása (1 evőkanál ragacsos rizspor + ½ bögre víz)
  • 1 evőkanál fokhagyma granulátum
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál só

Alapléhez:

  • 50 g cékla (a pink verzióhoz)
  • ½ Nashi körte
  • ¼ hagyma
  • 1 ¾ bögre (350 ml) Dashima (szárított kombu tengeri alga) víz

* a Dashima víz elkészítéséhez adjunk 500 ml vizet 1 tábla (10x10cm) szárított kombuhoz 

  • ½ teáskanál só

* 1 bögre = 250 ml

   1 evőkanál = 15 ml

   1 teáskanál = 5 ml

Elkészítés:

A káposzta pácolása:

  • Tegyük a káposztát a szárával felfelé, a leveles oldalával lefelé a vágódeszkára. Vágjuk el a káposztát a feléig, majd rázzuk szét. Vágjuk félbe a száras felét.
  • Oldjuk fel a sómennyiség felét vízben. Gyorsan áztassuk be és rázzuk meg a félbevágott káposztát a sós vízben és tegyük egy nagy tálba.
  • A maradék só felével szórjuk meg a káposzta szárát. Ismételjük meg a káposzta mindkét oldalán.
  • Tegyük a maradék sót a káposzta száras oldalára, helyezzük el a belsejével felfelé. A két oldalt tegyük egymásra. Tegyünk rá egy nehéz tárgyat, hogy lenyomja.
  • Cseréljük meg az oldalt 1-2 óránként (az évszaktól függően) és pácoljuk addig, amíg a külső szár elhajlik anélkül, hogy eltörne.
  • Öblítsük le folyó víz alatt kétszer-háromszor, hogy lemossuk a maradék sót és koszt.
  • Szűrjük le a káposztát úgy, hogy a belsejével lefelé beletesszük egy szűrőbe fél-egy órára.

A kása elkészítése:

  • Tegyük egy lábosba a ragacsos rizsport és a vizet. Keverjük össze habverővel.
  • Közepesen erős tűzön forraljuk fel. Közben kevergessük folyamatosan spatulával.
  • Amikor elkezd forrni, kapcsoljuk alacsonyra a lángot és folytassuk a kevergetést még öt percig.
  • Kapcsoljuk le a tüzet és fedjük le. Hagyjuk állni öt percig. Majd vegyük le a fedőt és hagyjuk hűlni.

A többi összetevő előkészítése:

  • Vágjuk Julienne-re a karalábét és a répát. Vágjuk félbe a chili paprikát és kaparjuk ki a magokat. Vágjuk vékonyan Julienne-re. Vágjuk az újhagymát 3 cm hosszú darabokra.

A töltelék elkészítése és hozzáadása:

  • Keverjünk össze mindent a töltelékhez. Felezzük el.
  • Töltsük meg a rétegeket kimchi töltelékkel a szárhoz közel. Kenjük a pasztát a leveles részre. Ismételjük, amíg az összes réteget jól megtöltjük.
  • Vágjuk félbe a káposztát, hogy negyedeket kapjunk. Göngyöljük a káposztát a legnagyobb levélbe.
  • Tegyük a kimchi-t szorosan egy edénybe. Hagyjuk állni egy napot (nyáron fél napot) szobahőmérsékleten.

Az alaplé elkészítése és hozzáadása:

  • Keverjük össze az alaplé hozzávalóit egy turmixgépben.
  • Öntsük bele a kimchi edényébe egy finom szűrő segítségével. Hagyjuk állni még egy napot (nyáron fél napot) szobahőmérsékleten. Ezután hűtőben tároljuk.

- bdpst24.hu

Check Also

Borvörös kávéfőzőt dob piacra a Sage 

A prémium minőségű konyhai gépeiről ismert ausztrál márka, a Sage vadonatúj kávéfőzőt dobott piacra Magyarországon. …