A függőség béklyóitól a szabadságig

Ha a függőségekről beszélünk, az első dolog, ami eszünkbe jut, a drog-, dohány- vagy alkoholfüggőség. Csak ritkán gondolunk az érzelmi eredetűekre, bár léteznek, még akkor is, ha gyakran nem azonosítják vagy kezelik őket. Minden embernek van függősége, vannak kevésbé károsak, és vannak, amelyek komoly kockázatokkal járnak.

Mi is az a függőség?

Függőnek lenni azt jelenti, hogy valaki pszichológiailag és fizikailag képtelen abbahagyni bizonyos anyagok fogyasztását vagy bizonyos tevékenységek végzését, még akkor is, ha azok pszichés vagy fizikai károsodást okoznak. Bár leginkább a szerekkel kapcsolatosak jutnak eszünkbe, az érzelmi függőség is igen gyakori. Míg egy cigarettával kapcsolatos függőség enyhíthető nikotinmentes liquid használatával, addig érzelmi szempontból teljesen más megközelítést kell alkalmazni.

Bármilyen függőséget a vágy, a kényszer és annak a képtelensége jellemez, hogy az érintett nem tudja abbahagyja az anyagok vagy szokások használatát. A függőségekkel küzdő emberek sokszor összekeverik a függőséget a szokással. Az első esetben a személy nem tudja kontrollálni magát segítség nélkül. Az utóbbi pedig saját választás alapján jön létre. Az embernek van hatalma eldönteni, mikor mond nemet, és egyedül is képes rá.

A függőségek kialakulása két szempont alapján észlelhető:

  1. Az egyik esetben az adott személy nehezen tudja ellenőrizni, hogy mennyit vagy milyen gyakran fogyaszt egy bizonyos anyagot, gyakorolja a viselkedést vagy támaszkodik egy személyre úgy, hogy „tulajdonnak” tekinti, nem akar sem fizikailag, sem érzelmileg elszakadni tőle.
  2. A második szempont az, amikor a függő életében egyre inkább kibontakoznak a negatív következmények, például egészségügyi problémák, anyagi veszteségek vagy ismétlődő konfliktusok dominálják az életét.

Hogyan legyél újra szabad?

Abban mindenki egyetért, hogy a drog- vagy alkoholfüggőség kezelést igényel, de vannak bizonyos esetek, amikor a beteg maga is nekiláthat a gyógyulás folyamatának.

A legtöbb szakember 4 lépést javasol, amellyel sikerülhet letenned terheidet:

  1. A legnehezebb, de egyben a legfontosabb lépés annak elfogadása, hogy probléma van.
  2. Speciális segítség kérése.
  3. Elfogadni azt, hogy ez állandó idő-, energia- és belső erőforrás-befektetést igényel.
  4. Elfogadni a benne rejlő kudarcokat és visszaeséseket, és megőrizni az elhatározást, hogy végigmenjünk a gyógyuláson.

A fotó forrása freepik.com.

- bdpst24.hu

Check Also

Perspektíva Összművészeti Fesztivál // Karaván Fesztivál

május 24-27., Karaván Színház; Független Színház Az első alkalommal megvalósuló Perspektíva Összművészeti Fesztivál fókuszában a …