Csütörtökön nyílik a képzőművészeti vásár a Bálnában

  • Bemutatták a Budapest Contemporary kivételes remekműveit 

Csütörtökön nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár. Szeptember 21-24. között a kortársaké a főszerep a Bálnában, a szakma és a műkedvelők is megtekinthetik, sőt meg is vásárolhatják a legnagyobb hatású alkotók kivételes remekműveit. Az első alkalommal megrendezett seregszemlén több mint 30 galéria képviselteti magát olyan alkotók műveivel, mint például a világ leghíresebb absztrakt magyar festője, Hantai Simon, a nemrég elhunyt Bak Imre, a számítógépes festészet úttörője, Vera Molnar, és a 100 éve született, világszerte ünnepelt Reigl Judit.

A Budapest Contemporary célja, hogy évről-évre összehozza a kortárs szcéna legjavát egy magas szakmai színvonalú vásárra, ahol kizárólag a nemzetközileg is jegyzett hazai galériák állíthatnak ki. Az első esemény sajtótájékoztatóján három különleges műről hullott le a lepel, amelyeket a következő napokban – a többi művel együtt – bárki megtekinthet.

Bak Imre Graffiti című alkotása nemcsak mérete, színe és jelentősége miatt fontos mű, hanem azért is, mert a 2022 végén elhunyt mesternek ez az utolsó formázott vászna. A festményt eddig nagyon kevesen láthatták.

A vásár másik fénypontja a nemrég, 101 éves korában elhunyt Françoise Gilot műveiből álló válogatás. A művész elismertségét jelzi, hogy festményei ma már több mint 1 millió dollárt érnek. Emellett nemzetközi bestseller könyvek – például Életem Picassóval – szerzője volt. Alkotásai a New York-i Met és a MoMA, valamint a párizsi Centre Pompidou gyűjteményében találhatók.

Bemutatják Reigl Judit Tömbírás című, 1957-ben alkotott festményét is, ami utoljára 2014-ben, a Ludwig Múzeumban életmű kiállításán szerepelt. A blue chip kategóriájú festmény megvásárlására is lehetőség nyílik az eseményen, ami egészen különleges lehetőség, hiszen a Reigl-művek megszerzéséhez hosszú várólistára kell feliratkozni. A művésznő 100. születésnapjának évfordulóját világszerte ünneplik a múzeumok, New Yorkba, Shanghaiban, Berlinben és Budapesten is önálló kiállítások nyíltak a tiszteletére.

A világ leghíresebb magyar absztrakt festője, Hantaï Simon nagyméretű alkotása mellett kiállítják Konok Tamás egyik kései festményét, valamint Nádler István egyik legújabb művét is. A számítógépes művészet úttörőjétől, Vera Molnartól egy korai remekművet láthatnak az érdeklődők.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a mértékadónak számító, tavaszi Art and Antique mellett egy ízig-vérig kortárs seregszemlét is meghonosíthatunk Magyarországon” – mondta el Tausz Ádám főszervező. „Ilyen szigorú szakmai feltételek mellett idehaza művészeti vásárt nem szerveztek még: a gyűjtők-látogatók kizárólag olyan galériákkal és alkotásokkal találkozhatnak, amelyek saját művészeket képviselnek és rendszeresen tartanak kortárs időszaki kiállításokat. Ünnepeljük a Bálnában azt a tényt, hogy a hazai kortárs alkotók és a magyar galériák ma már vitathatatlanul a nemzetközi élmezőnybe tartoznak” – tette hozzá Tausz Ádám.

A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel. Az Axioart felületén lehet majd licitálni az árverésen, a befolyt összeget az autizmussal élők támogatását célul kitűző Autistic Art Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők.

„Az autizmus, az art és a jótékonyság – az Autistic Art-nál egy egyenlő oldalú háromszög, amely kifejez mindent, amiért dolgozunk. Lakóotthonainkban a gyakran a beszédre is képtelen fiatalok a művészet erejével kapcsolódhatnak a többi emberhez, színes, természetes, egyedi rajzaik, motívumaik több magyar kortárs képzőművészt is megihlettek már. Bízunk benne, hogy a Budapest Contemporary kezdeményezésének is hála, minél több embernek válik társadalmi ügyévé az Autistic Art” – mondta el Kovács Henrietta, az Alapítvány ügyvezetője.

Kiállítóként az érdeklődők a következő galériákkal találkozhatnak: ACB Galéria, Deák Erika Galéria, East of Eden Galéria, Einspach Fine Art, Faur Zsófi Galéria, Három Hét Galéria, Heart and Cherry Galéria, Horizont, Inda Galéria, Kisterem Galéria, Knoll Galéria, NACO Galéria, Nemes Galéria, Missionart Galéria, Molnár Ani Galéria, Neon Galéria, Szikra Galéria, The Space Galéria, TOBE Gallery & TOBE Project, Várfok Galéria, VILTIN Galéria, Vintage Galéria, Zsdrál Art

- bdpst24.hu

Check Also

SENCOR: Ez a porszívó segít csökkenteni a takarításra fordított időt

Nemcsak porszívózni, hanem felmosni is lehet vele  Átlagosan kevesebb mint egy órát töltenek az emberek …