Elbájol, kíváncsivá tesz, meghökkent. 

  • A fraknói vár Esterházy- kincstárának tárgyai ihlettek meg hat kortárs képzőművészt 

Elbűvöl, meghökkent, felvillanyoz és elgondolkodtat a Mediating Time and Charm című kiállítás, amely kortársunkká teszi a késő középkor és koraújkor mestereit és ideáit. Hat kortárs alkotó nyert ihletet a burgenlandi fraknói vár Esterházy- kincstárának (Kunst-und Wunderkammer) évszázados műtárgyaiból és reflektált a kortárs művészet eszközeivel a kiválasztott tárgyakra az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.  Antalka Zsófia, Keresztes Zsófia, Káldi Katalin, Kádár Emese, Nyíri Orsolya, és Kortmann Járay Katalin reflexiói és ihletőik 2023. szeptember 22-től november 25-ig tekinthetők meg a Q Contemporaryban. A kiállítás kurátora Zsikla Mónika.

A burgenlandi Rozália-hegység nyúlványán álló Fraknó várának csodakamrája az egyik legrégebbi, évszázadok óta érintetlen állapotban megmaradt kuriozitás-kabinet. A gyűjteményre inkább illett a tárgyakból összeállított enciklopédia elnevezés, mint a műgyűjtemény, hiszen a világ minden tájáról származó tárgyak között nem csak műtárgyak – pl. ékszerek, szobrok, festmények és hangszerek – hanem nagyon gyakran természeti kincsek, ásványok, preparált állatok vagy egzotikus eredetű állati és növényi maradványok is helyet kaptak. A kincstár az akkori Európa szellemi életének lenyomata: a felvilágosodástól megérintett mechanikus világkép és tudományos kíváncsiság találkozik metafizikai és alkímiai képzetekkel, a tárgyait pedig mély vallásosság, néhol erős babona és egzotikum lengi körül.

Mire indítja egy ilyen, számtalan képző- és iparművészeti, könyvtártörténeti és könyvészeti ritkasággal, fegyverrel és kuriózummal teli gyűjtemény a ma művészeit? Milyen egyéb tárgyak és „együttállások” adnak nekik új értelmet? Milyen tükröt állít elénk, mit üzen nekünk a középkor alkonya és a koraújkor, az a korszak, amely máig meghatározza az európai kultúrát?

A hat kortárs kiállító választásainak köszönhetően többek között olyan enigmatikus tárgyak is helyet kapnak a kiállítótérben, mint egy 17. századi, állati bélsárból eredeztethető bezoár, amelynek a babonás népek még a 20. század elején is gyógyító erőt tulajdonítottak. Valamint látható lesz annak a Historia Antipodum oder Newe Welt című kötetnek is néhány illusztrált oldala, amely hosszú ideig a délamerikai lakosokról és kultúrákról alkotott európai felfogás bibliájaként működött. Az alkotók által kiválasztott történeti műtárgyak inspirációjából született reflexiók mintegy párbeszédbe elegyednek a kiállítóterekben. A kortárs perspektíva elősegíti a régmúlt és jelen, hagyományos és kortárs megközelítések áthidalását, párbeszédbe lépését, amely a kiállítást szervező Esterházy Magyarország Alapítvány és a közép-kelet-európai kortárs képzőművészetre fókuszáló Q Contemporary fő törekvése volt a kiállítás megálmodásával. 

Artemisz istennőt vajon tényleg egy celebnek látnánk ma, akinek bekukkanthatunk a magánéletébe? Gondoltunk-e valaha arra, hogy Vénusz a szerelemmel, szépséggel és termékenységgel összefüggésbe hozható római istennő háromgyermekes anya volt?  Vajon milyen lenne egy kortárs Wunderkammer? 

Aki vonzódik az alkímiával, vallásos rajongással, misztikummal, költészettel, ókori mitológiával és rációval egyaránt átitatott barokk korhoz, és kíváncsi arra, a mi szemüvegünkön keresztül vajon, miként néz ki ez a korszak, a Mediating Time and Charm kiállítás le fogja nyűgözni, és elég elgondolkodni-valót is kínál majd a hétköznapokra. 

- bdpst24.hu

Check Also

100 éves évfordulójára újult meg az egyik legismertebb hazai márka

Itt a levélkés Globus  “Szeretnék én olyan nélkülözhetetlen lenni a színpadon, mint amilyen nélkülözhetetlen a …