Szombaton Magyar hangja… világpremier a CineFesten!

Szombaton 18 órai kezdettel a miskolci Művészetek Házában a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretén belül lesz a világpremierje a Magyar hangja… című, magyar szinkronról szóló egészestés dokumentumfilmnek. A CINEDOCS versenyprogramban szereplő alkotás első vetítésén jelen lesznek a film készítői, valamint a színészek közül Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Csőre Gábor, Galambos Péter, Hevér Gábor, Holl Nándor és Kálid Artúr. A vetítést közönségtalálkozó követi.

A Magyar hangja… című, egészestés dokumentumfilm a magyar szinkron történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. Azt is vizsgálja, hogy miképp vált a magyar kultúrörökség és kultúrkincs részévé a szinkronizálás és néhány emblematikus magyar szinkron. A Magyar hangja… átfogó képet nyújt a szakmáról, benne több tucat ismert színész és szakember beszél a szinkronszakmáról. 

A filmben megszólal Molnár Piroska és Szacsvay László, a Nemzet Színészei, valamint Bederna László, Bogdányi Titanilla, Csankó Zoltán, Csőre Gábor, Epres Attila, Farkasinszky Edit, Földessy Margit, Galambos Péter, Gáti Oszkár, Hevér Gábor, Holl Nándor, Jacsó Bence, Kálid Artúr, Karácsonyi Zoltán, Kerekes József, Kolozsi László, Mezey Kitti, Mikulás Ferenc, Molnár Levente, Nagy Ervin, Németh Kriszta, Pogány Judit, Seszták Szabolcs, Stohl András, Szalay Csongor, Zsigmond Tamara, Zsurzs Kati. A szinkronszakma remek szakemberei közül Báthory Orsolya, Dóczi Orsolya, Orosz Ildikó, Nikodém Zsigmond szinkronrendezők, és Pataricza Eszter, Tóth Tamás dramaturgok beszélnek a szinkronkészítésről. Megszólal a Mafilm Audio jelenlegi vezetője Haber Andrea, valamint olyan legendás szakemberek, mint Dallos Szilvia és Haber Ferenc.

„A magyar film régi adósságát igyekszünk pótolni, amikor egészestés dokumentumfilmmel tisztelgünk a csodálatos magyar szinkron(szakma) és annak valamennyi fantasztikus közreműködője előtt” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György.

 

A CineFestes világpremiert követően az alkotás korlátozott ideig látható lesz, közönségtalálkozókkal egybekötött vetítéseken a kiválasztott mozikban. A széles közönség számára a film az RTL Magyarország platformján lesz majd látható.

A Magyar hangja… rendezője Csapó András, szerkesztő-vágója Monok Anett, vágója Hegyvári Tamás, operatőre Papp Kornél és Tihanyi Alexandra, hangmérnöke Cseh András. A Magyar hangja… az RTL Magyarország és a Czettele Rental közreműködésével, a Vertigo Média produkciójában készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. 

- bdpst24.hu

Check Also

Jön a víz, úszik a kocsi: így autózzon árvíz idején!

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb árvize sújtja Kelet-Közép-Európát. Ilyen helyzetben életünk minden területét, így az …