Ne felejtsük el felajánlani adónk 1%-át!

Május 20-ig tudjuk beadni az éves adóbevallást, és egyben felajánlani adónk 1 százalékát egy tetszőlegesen választott, regisztrált civilszervezetnek. Minden adózó magyar állampolgár élhet azzal a jogával, hogy olyan különleges és fontos ügyet támogasson, amely társadalmunk számára hasznos. Ilyen a Fortély-sátor Alapítvány is, ami a tanulás különleges és élvezetes módját viszi el hátrányos helyzetű gyerekeknek. 

Még 3 napig lehetőség van arra, hogy rendelkezzünk személyi jövedelemadónk 1+1 százalékáról, legkésőbb május 20-ig. A megfizetett adónk első 1%-át egy regisztrált civil szervezetnek ajánlhatjuk fel, aminek ezzel támogathatjuk a működését. Azzal, hogy élünk ezzel a lehetőséggel, nem a nagy kalapba megy az adónk, hanem célzottan annak, akinek a tevékenységét segíteni szeretnénk. Rengeteg olyan értékes társadalmi összefogás van, akik fontos, újszerű és gyakran hiánypótló munkát végeznek. Fennmaradásuk sokszor az 1%-os adófelajánlás apró gesztusán múlik. Tegyük meg, mert sok kicsi sokra megy!

Az értékteremtő civilszervezetek sorát gyarapítja a Fortély-sátor Alapítvány is, amelynek fő célja, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű gyermekek készségfejlesztését. A rossz szociális körülmények között élő fiatalok számos nehézséggel küzdenek, társaikhoz képest kevesebb sikerélmény éri őket, szinte ki vannak éhezve a pozitív megerősítésre. Az Alapítvány egy merész lépéssel a szabadulószoba műfajával igyekszik ezt orvosolni: mobil szobáikkal az országot járva foglalkozásokat tartanak, amely során a diákok tesztelhetik saját képességeiket és növelhetik önbizalmukat. Mindez bizonyítottan hozzájárul a tanulási motiváció megerősödéséhez, a problémamegoldási készségek fejlődéséhez és a hatékony csapatmunkához. 

A vállalkozás egyedisége nemcsak ebben rejlik, hanem a Fortély-sátor sajátos konstrukciójában is. A társadalmilag fontos ágat főként adományokból tartják fenn, de azért, hogy minél több gyermek megtapasztalhassa egy sikeres kijutás élményét, az Alapítvány nagyvállalatoknak is szervez szabadulószobás csapatépítőket, és az abból befolyt összeget is a nonprofit célra fordítják. A kettős működésnek köszönhetően olyan témákat tudnak szórakoztató, mégis informatív módon feldolgozni a fiatalokkal, mint a környezetvédelem vagy a pénzügyi tudatosság, nem beszélve a maradandó emlékekről, amit egy-egy szabadulós kaland nyújt. 

Ezeknek a gyerekeknek egy szabadulószoba hónapokra elég élményt ad. Elképesztően élvezik és hihetetlenül jól szórakoznak. Többségüknek nyilván esélye sem lenne ilyenbe magától eljutni. De – mi pedagógusok érzékeljük – hogy ennél sokkal többről van szó. A kurrens témák mellett azt látjuk, hogy ezzel az izgalmas „játékkal” könnyen fejleszthető az asszociációs és kognitív képesség, az átvitt értelmű gondolkodás, a kifejezőkészség és a szabályfelismerés is. Megköveteli a gyerekektől, hogy működjenek együtt egymással, hiszen egyedül nem tudják megoldani a feladatokat. Megtanulják értékelni egymást, a sokszínűséget és a csapatmunka erejét. Jó lenne, ha minél több fontos témával bővülhetne a szabadulószobák sora, és minél több hátrányos helyzetű vagy esetleg tanulási gondokkal küzdő gyermek jutna el ezekbe” – mondta Valuska Sára oktatási szakértő.

Ne feledjünk el élni az adófelajánlás lehetőségével, hiszen már egyetlen felajánlott 1% is sokat segíthet, például sikerélményt adhat egy nehéz sorban élő gyermeknek!

About bdpst24.hu

Check Also

Hogyan segíti a digitális transzformációt a mesterséges intelligencia?

Az informatikai technológiák és a digitális transzformáció rendkívüli ütemben terjed szerte a világon. A mesterséges …