Fiatal Nagyköveteit keresi az UNICEF Magyarország

  • Korosztályuk szóvivői lehetnek a kiválasztott fiatalok

Pályázatot hirdet az UNICEF Magyarország, hogy megtalálja Fiatal Nagyköveti Tanácsának új tagjait. A kiválasztott Fiatal Nagykövetek közreműködnek a szervezet programjaiban, képviselik korosztályuk érdekeit, hangot adnak a gyerekek véleményének és részt vesznek a gyermekjogi ismeretek terjesztésében is. 

Az UNICEF egy olyan világ építésében kéri a fiatalok segítségét, ahol minden gyermek biztonságban van az erőszakkal szemben, érvényesülnek a jogaik és kibontakoztathatják a bennük rejlő képességeket. 

Az ideális jelölt 14-21 év közötti, „szóvivőként” is szívesen képviseli a gyerekjogok ügyét, valamint aktív közösségi életét él az iskolájában, településén, szűkebb környezetében. A közösségszervezésben, diákújságírásban, jótékonysági akciókban szerzett tapasztalat előnyt jelent. Az ország minden pontjáról, bármilyen háttérrel jelentkezhetnek az érintett korosztály tagjai, lényeges szempont, hogy a Tanács sokféle fiatal sokféle világát tükrözze. 

A világ egyik legismertebb gyermekjogi szervezeteként az UNICEF különösen fontosnak tartja a fiatalok bevonását az őket érintő döntésekbe. A Fiatal Nagykövet pozíciót az UNICEF Magyarország 2015-ben hozta létre azzal a céllal, hogy a Gyermekjogi Egyezmény szellemében biztosítsa a gyermekek részvételét a munkájában. Az új tagokat minden évben pályázat útján választják ki, jelenleg 13 fiatal alkotja a Tanácsot.

A Fiatal Nagykövetek az elmúlt években együttműködtek a Gyermekbarát Településekkel, panelbeszélgetéseken osztották meg gondolataikat, döntéshozókkal találkoztak, cikkeket írtak, kampányokban, interjúkban hallatták a hangjukat, részt vettek az UNICEF Magyarország programjainak előkészítésében, megvalósításában.  A tavalyi évben kiemelt fontosságú téma volt az iskolai bántalmazás, a cyberbullying és a gyermekek mentális egészsége, különösen a Covid-19 járvány és következményei vonatkozásában, míg az idei évben a Fiatal Nagykövetek munkája ezek mellett főként a klímaváltozás témája köré összpontosul. 

„A Fiatal Nagykövetek az elmúlt időszakban nagyon fontos munkát végeztek a gyerekek hangjának képviseletében, remek csapatot alkotnak. Izgalmas, nehéz és mozgalmas időszakon vagyunk túl, és az előttünk álló feladatok is sokrétűek. Olyan fiatalokat várunk a csapatba, akik felelősséggel tudják vállalni az ezzel a munkával járó elfoglaltságokat, és elkötelezettek a gyerekjogok képviselete és az UNICEF Magyarország küldetése iránt.”- mondta Labancz Dániel, a Fiatal Nagykövet program koordinátora. 

A leendő Fiatal Nagykövetek egy nagyszerű csapat tagjaihoz csatlakozhatnak, részt vehetnek az UNICEF Magyarország rendezvényein, programjaiban, alakíthatják a szervezet tevékenységét és kipróbálhatják magukat új, izgalmas helyzetekben. 

„Nagy várakozással keressük új nagyköveteinket, akik korosztályuk hangjaivá válnak és betekintést adnak nekünk, gyermekekért dolgozó felnőtteknek abba, hogy maguk a fiatalok mit gondolnak egyes témákról. Ez a generáció formálja majd a jövőnket, érdemes rájuk már most odafigyelni.” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. 

Az érdeklődők a fiatalnagykovetek@unicef.hu email címre küldhetik jelentkezésüket, legkésőbb 2022. 05.15-ig. 

A pályázat további részleteiről itt lehet tájékozódni: Fiatal Nagyköveteit keresi az UNICEF Magyarország – UNICEF

A Fiatal Nagykövetek munkájáról ezen a linken lehet tájékozódni: Fiatal Nagykövetek – UNICEF

- bdpst24.hu

Check Also

Maximális fordulatszámon a nyár és a buli az EFOTT-on

Alig maradt már pénteki és szombati jegy az EFOTT-ra, ahol a nyár és a buli …