Innovátorok generációja – A jövő női technológiai úttörői ma még az iskolapadban ülnek

Az idei Lányok Napja Fesztivál a jövő női úttörőit ünnepli, akik a jövőben meghatározó szerepet fognak játszani a körülöttünk zakatoló világ alakításában, fejlesztésében, jobbá tételében. 

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a nők szerepére a STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika) területeken, és inspirálja a fiatal lányokat, hogy bátran lépjenek be ezekre a pályákra. A fesztivál immár 3. alkalommal kerül megrendezésre több száz felső tagozatos általános- és középiskolás  lány részére október 22-én Budapesten, a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban.

„A jövő STEM-szakemberei közül sokan ma még diákok, de ők lesznek azok, akik alakítják a világot.” – emelte ki Dr. Balázsi Katalin a Nők a Tudományban Egyesülettől. „Azért fontos ez a fesztivál, mert rámutat arra, hogy a tudomány, a technológia, a matematika és a mérnöki pálya végtelenül szép és izgalmas – szeretnénk elérni, hogy az ebben rejlő óriási lehetőséget a fiatal lányok is észrevegyék.”

Nők a STEM-ben – Nemzetközi helyzetkép

Az olyan globális technológiai cégek, mint a Google, a Microsoft vagy a Tesla, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy több nőt vonzzanak a technológiai és mérnöki szerepkörökbe.1 Az ENSZ által kitűzött Fenntartható Fejlődési célok között is szerepel, hogy 2030-ig jelentősen növekedjen a nők aránya a kutatói és technológiai pozíciókban.2 .

Sajnos a statisztikák továbbra is riasztóak: a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) 2023-as jelentése szerint az EU-ban továbbra is jelentős a szakadék a nemek között, mivel az infokommunikációs területen a szakértők körülbelül 19%-a és a STEM területen végzettek csupán egyharmada nő.3 

Ez a nemek közötti különbség a STEM területeken komoly probléma, amely egyúttal hatalmas lehetőséget is jelent a nők számára. 

„A STEM világában számtalan lehetőség rejlik a nők számára, legyen szó kutatásról, technológiai fejlesztésekről vagy mérnöki megoldásokról.” – tette hozzá Dr. Balázsi Katalin. “A Lányok Napja Fesztivál célja, hogy segítsen a szakadékot áthidalni, és olyan támogató közösséget teremtsen, amely bátorítja a lányokat arra, hogy ezekre a pályákra lépjenek.”

Mi vár a Lányok Napja Fesztiválon?

A fesztivál programja idén is változatos és interaktív, célja, hogy a lányok személyesen tapasztalhassák meg, milyen lehetőségek rejlenek a STEM karrierekben. Az eseményen inspiráló előadások, interaktív workshopok, valamint kerekasztal-beszélgetések várják a résztvevőket, ahol lehetőségük lesz találkozni női kutatókkal, mérnökökkel, technológiai szakemberekkel, akik már most meghatározó szereplői a hazai és nemzetközi innovációknak.

Miért fontos a Lányok Napja Fesztivál?

A Lányok Napja Fesztivál célja, hogy megteremtse azt a teret és platformot, ahol a fiatal lányok felszabadultan és bátran tehetik fel kérdéseiket a tudományos és technológiai karrierutakról. Az esemény nemcsak közvetlen tapasztalatokat ad a STEM világában, hanem egy támogató közösséget is biztosít, amely erőt ad ahhoz, hogy a lányok merjenek nagy célokat kitűzni és valóra váltani azokat.

A rendezvény részeként a pedagógusokat és szülőket is várják, ahol ők is betekintést nyerhetnek a STEM területek világába, és megtudhatják, hogyan támogathatják lányaikat a pályaválasztás során.

A Lányok Napja Fesztivál idén is megmutatja: a jövő technológiai és tudományos úttörői ma még az iskolapadban ülnek, de nem kell sokat várni arra, hogy ők alakítsák a világot.

További információ:

  • Időpont: 2024. október 22.
  • Helyszín: Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont, Budapest
  • Részvétel: Ingyenes, de regisztrációhoz kötött – regisztrációs link hozzá itt

Forrás

1 Mind the Gap

We need to encourage girl learners to embrace STEM subjects

A Strong Tesla Future Will Include More Female Engineers

2 Women in Science

3 Gender Equality in Stem..

- bdpst24.hu

Check Also

Kiosztották az InStyle #Képesvagyok 2024 díjait

Inspiráló történetek és példaképek a W Budapest Hotelben Idén harmadik alkalommal került megrendezésre az InStyle …