FED-döntés után: optimista hangulatban a kriptopiac

Növekedés jellemezte az első őszi hónapot: a kriptopiaci kapitalizáció 8%-kal emelkedett, a wBTC-t soha nem látott intenzitással adják-veszik, az ETH kibocsátás ugyancsak nőtt, a tokenizált valós eszközök (RWA) összértéke pedig soha nem volt olyan magas, mint idén szeptemberben. A Binance Research legfrissebb kriptopiaci elemzése mégis arra figyelmeztet, hogy a jövőben érdemes lesz nyomon követni a gazdaság helyzetéről szóló jelentéseket, és a jegybankok erre adott reakcióit.
Szeptemberben a kriptopiacra 8%-kal érkezett több tőke, mint az előző hónapban, amit minden bizonnyal a FED kamatdöntése után kialakuló optimista befektetői hangulat magyaráz. Az Amerikában a jegybank szerepét betöltő bank csökkentette az irányadó kamatot az Egyesült Államokban, hogy ezzel is elősegítse a foglalkoztatás bővülését az országban. Ezzel párhuzamosan, a Kínai Népbank a deflációs nyomás ellensúlyozására a kamatlábakat és a kötelező tartalékrátát is visszavágta, mintegy 1 billió jüant juttatva ezzel a kínai bankrendszerbe. A kedvező makrogazdasági fejlemények meg is tették a hatásukat, és a nagy részvény- és kriptopiacok növekedésnek indultak. Mindezek ellenére, a Binance Research elemzői szerint, érdemes lesz árgus szemekkel figyelni, milyen jelentések futnak be a globális gazdaság állapotáról, és hogy miként alakul majd ezek fényében a jegybankok politikája.
A csomagolt bitcoin („wBTC”) piaci pozíciója továbbra is erős, a heti tranzakciók száma soha nem volt olyan magas, mint az utóbbi hetekben, így a token piaci részesedése is 65% felett alakult. Mindez annak ellenére történt így, hogy élénk viták övezik a „több joghatóságot és intézményt átfogó” letétkezelési modellt. A verseny egyre erősebb a piacon, ahol jelenleg több mint 20 szereplő van jelen.
Az ETH kibocsátás 0,74%-kal emelkedett szeptemberben éves összevetésben, ami két éve nem látott mértéknek felel meg, így az eszköz egyre távolabb kerül az „ultrahang pénz” narratívától, amely az ETH deflációs potenciálját volt hivatott kihangsúlyozni akkor, amikor az Ethereum a Proof of Work rendszerről a Proof of Stake rendszerre váltott. A változást az alacsonyabb hálózati aktivitás váltotta ki, amelyet a piaci feltételek átalakulása és a Layer 2 („L2”) kannibalizáció okozott. Az alacsonyabb tranzakciós díjak és az ETH égések miatt nem beszélhetünk már „deflációs ETH-ról”, jelenleg nettó pozitív napi kínálat tapasztalható.
A tokenizált valós eszközök (RWA) soha nem álltak olyan jól, mint most: összértékük több mint 12 milliárd dollár körül van (amiben nincs benne a 175 milliárd dolláros USD stabilcoin piac). A piac zömében magánhitelekből áll, amelyek az összes RWA értékének mintegy 70%-át, 9,1 milliárd dollárt tesznek ki és nagyrészt a „Figure” nevű fintech vállalathoz köthetők. A tokenizált értékpapírok 2024-ben ugyancsak robbanásszerű növekedésen mentek keresztül, hiszen az év eleji 769 millió dollárról szeptemberre több mint 2,2 milliárd dollárra nőtt az értékük. Erre a növekedésre minden bizonnyal erőteljesen hatott az amerikai irányadó kamat, amely 23 éve nem állt olyan magasan, mint az utóbbi időben (egészen a legutóbbi kamatvágásig).
A hackereknek ebben az évben eddig összesen 1,3 milliárd dollárnyi kriptovalutát sikerült kicsalni az emberektől. Az okozott kár 2021 óta folyamatosan csökken, aminek hátterében az áll, hogy az egész iparágon belül egyre több szereplő vezet be szigorú biztonsági protokollokat. A legjelentősebb támadások a centralizált tőzsdéket érték – például a DMM Bitcoin és WazirX platformokat, ahol 305, illetve 235 millió dollár volt a veszteség – ahol már javában zajlik a biztonság megerősítése a felhasználók eszközeinek védelmében. A befektetőknek továbbra is prioritásként kell kezelniük kripto eszközeik biztonságos tárolását és kezelését, különösen egy olyan időszakban, amikor a piacot erős ingadozások jellemzik – tanácsolja a Binance Research.
A jelentés teljes terjedelmében innen tölthető le:

- bdpst24.hu

Check Also

Félmillió forintos díjazásban részesült az Audrey Evans-díj első díjazottja

Több mint tizenhétezer szavazat érkezett az első országos gyermekegészségügyi szakdolgozói díjra Magyarországon először adták át …