100 éves a britek ikonikus piros telefonfülkéje

A piros telefonfülke a mobilkommunikáció térnyerése után is a brit kultúra és dizájn szimbóluma maradt, és az egyik leggyakrabban fotózott tereptárgy világszerte. A különleges évforduló alkalmából a budapesti Brit Nagykövetség örömmel oszt meg néhány szórakoztató tényt és történelmi érdekességet erről a jellegzetes brit ikonról. 

Noha a jellegzetes piros építmények elsődleges célja az volt, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a telefonálás lehetőségét, az évek során igazi turistalátványossággá váltak. Mivel mára az emberek ritkán telefonálnak nyilvános vezetékes telefonokról, a többségük új funkciót kapott, azonban a filmesek a mai napig jelzik előszeretettel így, hogy a történet Nagy-Britanniában játszódik.

A jeles évfordulóról az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Paul Fox is megemlékezett: „Örömmel ünnepeljük a londoni piros telefonfülke, a brit kultúra igazi jelképének századik évfordulóját. Ez a mérföldkő eszünkbe juttatja, milyen kellemes hangulatot és egyediséget kölcsönöz a telefonfülke az Egyesült Királyság utcáinak.”

Érdekes tények a piros telefonfülkéről:

  • A történet kezdete 1924 – A piros telefonfülkét Sir Giles Gilbert Scott tervezte 1924-ben, az Egyesült Királyság postahivatala által rendezett tervezői versenyre. A telefonfülkét eredetileg Kiosk No.2-nak nevezték, és 1926-ban vezették be először London és a környező városok területén. 

  • A mai napig használják – Jelenleg körülbelül 20 000 működő telefonfülke található az Egyesült Királyságban, ebből körülbelül 3000 darab a hagyományos piros telefonfülke. A fülkék megtalálhatók a Brit tengerentúli területeken is, például Gibraltáron, illetve Máltán is találkozhatunk velük.
  • A bevezetésüktől kezdve piros színűek voltak – Azért erre a színre esett a választás, hogy a fülkék könnyen kiszúrhatók legyenek, még a ködös, esős angol időben is. 

  • A popkultúra részévé vált – A piros telefonfülke számos filmben és videoklipben is megjelent, például a One Direction – Take me home albumának borítóján, a Harry Potter sorozat egy részében, illetve a Rocketman című filmben is. A telefonfülke megjelenítése minden esetben a brit környezet és hangulat megidézésére szolgál, és ugyanannyira a brit kultúra szimbóluma, mint a fekete taxi vagy a piros emeletes busz.
  • Mobiletelefonok megjelenésével számos új funkciót kapott – A már használatban nem lévő telefonfülkék megmentésére egy 2008-ban indult „Adopt a Kiosk” program keretein belül több, mint 5000 fülkét vásároltak fel helyi közösségek 1 font áráért. A megvásárolt fülkék különböző célokat szolgálnak, mini könyvtáraknak és galériáknak adnak otthont, kávézókká lettek átalakítva, valamint néhányan defibrillátor tárolására is alkalmasak. A program továbbra is működik, hiszen a mobiltelefonok általános használatának köszönhetően egyre kevesebb hagyományos telefonfülke van használatban.
  • Akár otthon is megépíthetjük – A 100. évforduló alkalmából a piros telefonfülke LEGO készlet formájában is megjelent, amelyet felépítve egy részletgazdag és élethű londoni telefonfülkét kaphatunk. A fülkében működő világítás található, valamint két féle telefon is megépíthető benne. A készletet alkotó kerítés és lámpaoszlop pedig akár okostelefon-állványként is használható.

  • Az Instagram sztárja – London legnépszerűbb telefonfülkéje, ami a Parlament téren található, egy valódi turistamágnes. Az telefon száma aktív és hívható, amely az elmúlt évek során bejárta közösségi médiát. A számot rendszeresen hívják turisták és szórakozásra vágyók, akik kíváncsiak, éppen ki fogja felvenni a telefont. 

- bdpst24.hu

Check Also

Ismét fenntarthatósági hónap volt a Borsodinál

A Borsodi Sörgyárnál hagyományosan a szeptember a fenntarthatóságról szól, így ismét megrendezték az Our Imprint …