Megkezdte működését a Gastrade Alexandroupolis LNG-terminál

  • Újabb fontos állomáshoz ért Európa energiaellátásának biztonsága és fejlesztése

A görögországi Alexandrúpoli város lesz Közép- és Délkelet-Európa új energiakapuja az Alexandroupolis LNG-terminál megnyitásának köszönhetően.

2024. október 1-jén az Alexandroupolis LNG-terminál megkezdte kereskedelmi célú működését, ezzel Európa, a régió és az ország egyik legfontosabb energetikai projektjévé vált. A Gastrade tulajdonában lévő, a cég által tervezett, épített és üzemeltetett, mérföldkő jelentőségű projekt elképzelése már 15 évvel ezelőtt, Dimitris Copelouzos ötletéből született.

A jelentős együttműködések eredményeképpen létrejött projekt úttörő módon járul hozzá az energiaellátás biztonságához, valamint a délkelet- és közép-európai energiaforrások és ellátási útvonalak diverzifikálásához. Ennek köszönhetően Európa jelenlegi energiatérképén jelentősen nő Görögország szerepe és jelentősége, mivel több mint kilenc ország energiakapujává válik.

A végső döntéstől az indításáig

Miután a Gastrade 2022. január 27-én meghozta a végső befektetési döntést, a projekt gyorsan valósággá is vált. A szárazföldi és tengeri építési munkák gyorsan haladtak Alexandrúpoliban, miközben ezzel párhuzamosan 2023 februárjában megkezdődött az úszó LNG-tároló és -visszaalakító egység (FSRU) építése Szingapúrban. Az egység 2023. november 26-án elhagyta a Seatrium hajógyárat, és 2023. december 17-én érkezett meg a Trák-tenger vizeire, ahol lehorgonyzott állandó helyére. A beüzemelési tesztek sikeres lezárását követően, valamint a Görög Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium által kiadott működési engedéllyel nyáron a projekt készen állt az elindulásra, lehetővé téve a kereskedelmi célú működést.

Az Alexandroupolis LNG-terminál azonban nemcsak az úszó egységből áll, hanem egy tengeralatti és szárazföldi földgázvezetékből is, amely összeköti a terminált a Nemzeti Földgáz Szállítási Rendszerrel (NNGTS). Ezen keresztül szállít földgázt kelet felé Görögországba, Bulgáriába, Romániába, Észak-Macedóniába, Szerbiába, Moldovába és Ukrajnába, valamint nyugat felé Magyarországra és Szlovákiába. Az új terminált „ALEXANDROUPOLIS”-nak nevezték el, tisztelegve a város és lakosai előtt, akik a kezdetektől fogva támogatták ezt a nagyszabású projektet. Az egység csúcstechnológiájú, és évente maximum 5,5 milliárd köbméter gázt képes visszaalakítani.

A következő lépés

Már 14 görög és nemzetközi vállalat vesz részt kereskedelmi szempontból a projektben, és vállalta a terminál kapacitásának szinte teljes kihasználását legalább 2030-ig. A projekt kereskedelmi működésének elindulása egyúttal a Vertical Corridor kezdeményezés megerősítését is jelenti, amelynek célja egy délkelet- és közép-európai földgáz kereskedelmi központ létrehozása. 

A Gastrade csapata, stratégiai partnereivel és részvényeseivel, Elmina Copelouzou-val, a Gasloggal, a DEPA Commercial-lel, a Bulgartransgazzal és a DESFA-val együtt köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki hozzájárult e nemzeti fontosságú projekt sikeres megvalósításához, és elkötelezett marad annak biztosítása iránt, hogy Görögország és Európa fenntarthatóbb és biztonságosabb energiaszolgáltatási jövővel rendelkezzen.

„A Gastrade csapata nagyon büszke és izgatott, hogy sikeresen lezártuk ezt a hosszú utat, és átadhatjuk hazánknak és a környező régiónak ezt a fontos projektet. A víziónk az, hogy a piac számára olyan projektet biztosítsunk, amely megfelelően működik Alexandrúpoli társadalma, a környezet és ügyfeleink számára, stabil és megbízható ellátási lehetőséget kínálva az egész régió hozzáféréséhez. Infrastruktúránkkal a kiválóság mércéjévé kívánunk válni” – nyilatkozta Kostis Sifnaios, a Gastrade vezérigazgatója.

„Egy személy víziója, tizenöt évnyi erőfeszítés és két év intenzív műszaki előkészítés kellett ahhoz, hogy Görögország, Alexandrúpoli megszerezze ezt a keresztmetszeti projektet, amely az európai régió energiai helyzetét is meghatározza. Az Alexandroupolis LNG-terminál sokkal több, mint egy üzleti projekt. Ez kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy Görögország képes olyan európai infrastruktúrákat létrehozni, amelyek a mai kor problémáira válaszolnak, lehetőségeket és kilátásokat kínálva egy jobb és fenntarthatóbb energia jövőre” – hangsúlyozta Elmina Copelouzou, a cég alapító részvényese.

„A Gaslog büszke arra, hogy a kezdetektől kulcsszerepet játszott a projekt fejlesztésében, az LNG-szállító átalakításában úszó LNG-tároló és -visszaalakító egység változatra, az egység átadásában Alexandrúpoliban, valamint a terminál sikeres üzembe helyezésében. Részvényesként és FSRU-üzemeltetőként elkötelezettek vagyunk a megbízható és innovatív LNG-megoldások globális szintű kiszélesítése mellett” – mondta el Paolo Enoizi, a Gaslog vezérigazgatója.

„Ma egy új fejezet kezdődik régiónk energiatérképén. Az Alexandroupolis LNG-terminál egy előremutató vízióval született meg, és kézzelfogható megoldást jelent az energiaellátás biztonságának és a források diverzifikálásának sürgető kihívásaiban Délkelet-Európában. Ezzel a projekttel megbízhatóbb és sokszínűbb energiaforrásokhoz férünk hozzá, új gazdasági lehetőségeket teremtve a helyi közösség számára, és megerősítve országunk geopolitikai helyzetét. Nagy büszkeséggel tölt el minket a DEPA Commercial kulcsfontosságú hozzájárulása ennek a stratégiai infrastrukturális projektnek a sikeres megvalósításához, amely jelentős előnyöket hoz majd mind Görögország, mind pedig a szomszédos országok számára” – tette hozzá Konstantinos Xifaras, a DEPA Commercial vezérigazgatója.

„Az alexandrúpoli úszó LNG-tároló és -visszaalakító egység kereskedelmi célú üzembe helyezése mérföldkő a sokszínű ellátás biztosításában és az energiapolitikai biztonság garantálásában nemcsak Bulgária, hanem a délkelet-európai régió számára is. A döntés, amelyet 2020-ban hozott Bulgária és a Bulgartransgaz, hogy 20 százalékos részesedéssel tulajdonosokká váljanak a Gastrade S.A.-ban, stratégiai jelentőségűnek bizonyult. Ma az alexandrúpoli terminál kétségtelenül kulcsfontosságú infrastruktúra, amely hozzáférést biztosít a biztonságos és megbízható forrásokból származó földgázellátáshoz, mint például az USA-ból, Katarból, Egyiptomból stb. Az LNG (cseppfolyósított földgáz) egyre növekvő szerepe a régióban, valamint ennek az új tárolási és visszagázosítási kapacitásnak az elérhetősége létfontosságú a délkelet-európai országok számára, amelyek célja az ellátás diverzifikálása és az orosz földgáztól való függetlenedés. Emellett ez javítani fogja a likviditást és az integrált piaci működést a régiónkban” – mondta Kiril Ravnachki, a Bulgartransgaz ügyvezető igazgatója.

„Az alexandrúpoli terminál kereskedelmi üzembe helyezése meghatározó fejlesztés, amely megszilárdítja Görögországot, mint kulcsfontosságú energiaátjárót Délkelet-Európába és azon túl is. Ez az új LNG-importlétesítmény – a Revithoussa LNG-terminállal együtt – valamint a DESFA által végrehajtott beruházások, amelyek a görög gázvezeték-hálózat exportkapacitásának növelését célozzák, és olyan kezdeményezésekkel, mint a TAP, az IGB és a Vertical Corridor, tovább erősítik a régió energetikai infrastruktúráját és nemzetközi összeköttetését” – tette hozzá Maria Rita Galli, a DESFA vezérigazgatója.

www.gastrade.gr/en

info@gastrade.gr

- bdpst24.hu

Check Also

IBANFIRST ELEMZÉS: Három hét az amerikai választásokig

Hogyan hatna egy Kamala Harris-kormány a nemzetközi kereskedelemben érintett magyar cégekre? Nem titok, hogy Donald …