Forradalmi előrelépés a hematológiai és részecskevizsgálati technológiák terén

  • Újgenerációs optikai mérőrendszer fejlesztése

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a NORMA Instruments Zrt. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” pályázati felhívásán 793,23 millió forint állami támogatást nyert. Az összeget a konzorcium egy moduláris, nagy látószögű optikai mérőrendszer és detektoregység kutatás-fejlesztésére, prototípusának elkészítésére, valamint a piacra jutási előkészületek támogatására fordítja, amelyek összköltsége 1135 millió forint.

A projekt célja egy olyan, a több mint fél évszázados eddigi technológiát leváltó mérőrendszer fejlesztése, amely képes a különböző vérsejtek felismerésének és elkülönítésének optimalizálására. Ennek köszönhetően a hematológiai vizsgálatok pontosabb eredményeket nyújtanak, amelyek segítik az orvost a probléma gyökerének hatékonyabb meghatározásában és a szükséges további vizsgálatok elrendelésében. Például az éretlen granulociták (fehérvérsejtek egyik csoportja) száma segíthet a fertőzések korai felismerésében, különösen várandós nőknél és újszülötteknél, ahol a bakteriális vagy vírusos fertőzések különböző típusainak gyors megkülönböztetése kiemelten fontos. A rendszer nemcsak a humán gyógyászatban, hanem az állatgyógyászatban és a mezőgazdaságban – a haszonállatok vizsgálatában – is jelentőséggel bír. Ezen felül új lehetőségeket kínál az orvosi in vitro (laboratóriumi körülmények között végzett) folyadékok vizsgálatában, a vízminőség ellenőrzésében, sőt, akár az élelmiszergyártás területén is, ahol apró részecskéket kell folyadékban vizsgálni és minősíteni. A fejlesztés kis méretű, gyártásra optimalizált kialakítást céloz, ami hosszútávon csökkenti a költségeket, így a vizsgálat szélesebb körben elérhetővé válik.

A társadalomra gyakorolt hatás:

Az új technológia lehetővé teszi, hogy a laboratóriumok és egészségügyi intézmények hatékonyabban, gyorsabban és pontosabban diagnosztizálhassák a különböző betegségeket. Ez különösen fontos a hematológiai vizsgálatok terén, ahol a sejtek minőségi és mennyiségi elemzése elengedhetetlen a precíz diagnózishoz. A rendszer segítségével sejttípusonként kimérhetővé válnak a detektálási tartományok, ami nagymértékben növeli a diagnosztikai precizitást és csökkenti a hibalehetőségeket.

A fejlesztés nem csak az egészségügyi szektor számára jelent áttörést, hanem ipari és tudományos területeken is széles körű alkalmazási lehetőségeket kínál. Az új rendszer mikronos méretű részecskék vizsgálatára is alkalmas, ami nemcsak a hematológiai vizsgálatokban, hanem más tudományos és ipari alkalmazásokban is hasznosítható. Ezzel a kutatási potenciál is jelentősen bővül, hiszen a technológia nemcsak a vérminták, hanem más részecskék széles spektrumának vizsgálatára is alkalmas lesz.

Fenntarthatóság és piaci potenciál:

A kutatás-fejlesztés eredményeként létrejövő mérőrendszer költséghatékony, egyszerűen gyártható, és a változó piaci igényekhez igazítható, ami versenyképes alternatívát jelent a drága és nagy méretű flow cytometriás mérőrendszerekkel szemben. A technológia lehetőséget nyújt arra, hogy univerzálisan alkalmazható megoldást kínáljon, amely dinamikusan követi a tudományos fejlődést és a piaci változásokat.

Az új detektorrendszer nemcsak a laborokban és kutatóintézetekben, hanem a mindennapi orvosi diagnosztikában is kiemelkedő szerepet játszhat, mind a humán, mind az állatorvosi gyakorlatban. A fejlesztés célcsoportjába tartoznak a kórházak, magánklinikák és laboratóriumok, akik a rendszer pontossága, alacsony költsége és könnyű használhatósága miatt érdeklődnek a termék iránt.

A fejlesztés ígéretes piaci potenciállal bír nemzetközi viszonylatban is, és jelentős hozzájárulhat az orvosdiagnosztikai eszközök jövőbeli fejlődéséhez, új mércét állítva a hematológiai vizsgálatok terén.

Az újgenerációs mérőrendszer kifejlesztése tehát nemcsak a tudományos világ számára jelent előrelépést, hanem közvetlen pozitív hatással lehet a társadalom egészére is, gyorsabb, pontosabb és megfizethetőbb orvosdiagnosztikai eszközök formájában.

Az NKFI Alap 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ kódszámú pályázati felhívására benyújtott „2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00040” azonosítószámú 793.227.336 Ft állami támogatást elnyert, 1 135 501 761 Ft összköltségvetésű projekt 2024. június 1-én indult és várhatóan 2026. május 31-én zárul.

- bdpst24.hu

Check Also

Bridgestone abroncsokon gurul a 925 lóerős szuperautó

Egyedi, ultranagy teljesítményű gumiabroncsot fejlesztett a Bridgestone az új Audi e-tron GT család számára. Az …