A PlanRadar 2024-es globális lakásépítési felmérése

  • A megugró költségek és a munkaerőhiány megroppantotta az ágazatot 

A létesítménygazdálkodásban, ingatlanprojektekben, valamint az építőiparban is használatos digitális dokumentáció, kommunikáció és jelentéskészítő vezető platformját Magyarországon is forgalmazó PlanRadar 17 országra, köztük Magyarországra is kiterjedő, 669 vállalat bevonásával végzett felmérésének eredménye azt mutatja, hogy a válaszadók kétharmada a technológiai beruházásokban látja a megoldást az ágazat gondjainak enyhítésére, ugyanakkor az új eljárások bevezetése továbbra is lassan halad. Az építőipar szereplőinek többsége hazánkban is egyetért azzal, hogy a korszerű technológiák alkalmazása optimizmusra adhat okot és növelheti a hatékonyságot.

A kutatás eredményeit összegző Global Housebuilders’ Survey 2024 című jelentésből kettős kép rajzolódik ki: a lakásépítési ágazatot jellemző gondok és a visszaesés ellenére a kereslet továbbra is erős. A válaszadók háromnegyede szerint nem változott vagy éppenséggel nőtt az elmúlt évben az igény a szolgáltatásaikra. A piaci szereplők ellenálló képességét jól mutatja, hogy a gondok ellenére a vállalatok csupán 12 százaléka számol a termelése átmeneti visszafogásával. 

Az ágazatra nehezedő nyomást jól mutatja, hogy a válaszadók döntő többsége, csaknem 80 százaléka a lakásépítési projektek költségeinek növekedését tapasztalta. A drágulás legfőbb oka a munkaerőhiány. A kutatásban részt vevő vállalatok nagyjából háromnegyede szembesült emiatt az eredetileg meghatározott határidők csúszásával, kétharmaduk pedig béremeléseket hajtott végre, hogy megtartsa dolgozóit, ami összességében rontotta a projektek jövedelmezőségét. A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a válaszadók 50 százaléka aktívan keresi a növekedési lehetőségeket, a kitörési pontokat.

Megoldási lehetőségek

 A többség, a megkérdezettek 65 százaléka a hatékonyságot javító technológiai beruházásokkal – egyebek között építésmenedzsment szoftverek beszerzésével, a BIM alkalmazásával- javítana az üzleti eredményességén, de a válaszokból az is kiderült, hogy hiába a felismerés, az új megoldások bevezetése vontatottan halad. A vállalatok több mint negyede számolt be arról, hogy nem használ a PlanRadar által is kínált vagy ahhoz hasonló szoftvert a mindennapokban. A technológia előnyeinek felismerése és a digitális megoldásokba és készségekbe való tényleges beruházás közötti szakadék pedig visszafogja az lakásépítési ágazat fejlődését.

„Az emelkedő költségek és a munkaerőhiány alapjaiban rengeti meg a lakásépítési ágazatot, miközben az otthonok iránti globális kereslet elérte a kritikus szintet. Kutatásunk rávilágít ezekre a kihívásokra, de egyúttal optimizmust is mutat. Mivel a legtöbb házépítő úgy véli, hogy a technológia növelheti a hatékonyságot és a jövedelmezőséget, egyértelmű, hogy ez lehet a kiút, feltéve, hogy az iparág képes felszámolni az új eljárások bevezetésében tapasztalható hiányosságokat” összegezte a felmérés tanulságait Sander van de Rijdt, a PlanRadar társalapítója és vezérigazgatója.

Hozzátette: A magas kamatlábak és a kereslet csökkenésének időszakában a vállalatoknak most egyedülálló lehetőségük van arra, hogy szünetet tartsanak és belső folyamataik optimalizálására összpontosítsanak. Ez a felkészülés kulcsfontosságú, mert az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank szerepét betöltő FED közelmúltbeli kamatcsökkentései ösztönzően hatnak a kereslet élénkülésére. A PlanRadar, illetve az ahhoz hasonló digitális platformok megoldásai jól alkalmazkodnak az eltérő üzleti igényekhez, használatuk egyszerű, a projektek valamennyi szereplője által könnyen elsajátítható.”

A kutatás magyarországi eredményei

A magyar válaszadók csaknem kétharmada számolt be üzleti tevékenysége visszaeséséről, ez a legmagasabb arány a vizsgált országok körében. Ráadásul a vállalkozások több mint egyharmada nyilatkozott úgy, hogy visszafogja a fejlesztéseit. A válaszadók több mint fele a projektek, megrendelések hiányát jelölte meg az ágazat fő kihívásaként, ebben is listavezető Magyarország. A költségek növekedése komoly gond, a megkérdezett vállalatok több mint háromnegyedét érinti. Abban csaknem teljes az egyetértés, hogy további pénzügyi megoldásokkal kellene ösztönözni a megfizethető lakások építését.

„Magyarországon az állam, mint megrendelő meghatározó szerepet tölt be az építőiparban, ezért a központi nagyberuházások egy részének elhalasztása komoly kihívást jelent az ágazat szereplőinek. Így érthető, hogy a gazdasági növekedés felpörgése, a piaci kereslet élénkülése mellett a kormányzat rendelkezésére álló eszközök alkalmazásától is remélik a problémák megoldását. Az mindenképpen biztató, hogy a magyar válaszadók maguk is igyekeznek úrrá lenni a nehézségeken, 70 százalékuk szerint a korszerű technológiák alkalmazása növelheti a hatékonyságot, javíthatja a cégek jövedelmezőségét. Ez az arány meghaladja a kutatásban részt vevők átlagát, ami derűlátásra ad okot” – emelte ki Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi szóvivője.

A PlanRadar tavaly végzett átfogó kutatást* az ügyfelei körében. A válaszadók 91%-a a termelékenység javulásáról, 90%-a pedig a projektek utómunkálatainak csökkenéséről számolt be.

*Forrás: 2023 Annual PlanRadar Customer Survey

weboldal: www.planradar.com

- bdpst24.hu

Check Also

Dr. Kelen: Már a 40 év alattiak 60 százaléka küzd valamilyen krónikus betegséggel

egyre tudatosabban keressük a természetes gyógymódokat  A magyar lakosság 75 százalékának van valamilyen egészségi problémája, …