Elmosódó művészeti határok a koreai Liquid Sound formációtól Budapesten és Egerben

Szeptember 27-én és 29-én a Liquid Sound művészeti formáció előadását a nézők testközelből csodálhatják meg Budapesten és Egerben. Az újragondolt utcazenei előadáson a tradicionális hangszereket és jelmezeket egy teljesen új formában mutatják be a Dél-Koreából érkező művészek.

A Koreai Kulturális Központ idén ősszel is különleges előadásokkal készül a magyar közönségnek. A Liquid Sound, a Nemzeti Táncszínház és az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál közös együttműködésének köszönhetően a “LONG: I. Yeonhee-projekt” című előadás két helyszínen is bemutatkozik hazánkban.

A tradicionalitás és modernitás újraértelmezése

A Liquid Sound egy olyan kreatív előadócsoport, amely a hagyományos művészetet alapul véve különböző műfajokat ötvözve és kísérletezve alkot maradandót. Minden évben újabb és újabb produkciókat létrehozva, melyek alapvető kérdéseket vetnek fel a művészet identitásáról. A Magyarországon bemutatott “LONG: I. Yeonhee-projekt” című előadásában a közönség egy olyan performansszal találkozhat, ami egyszerre lebontja és újraépíti a “hagyományos előadás” fogalmát, mindezt az elektronikus zenével és modern táncmozdulatokkal kifejezve.

Az előadókon és táncosokon kiegészítőként népi ütőhangszereket is láthatunk, miközben a színtéren táncolva újradefiniálják az utcaszínház hagyományos elemeit. A nézőközönség a színtér két oldalán foglal helyet, így mindenki testközelből csodálhatja, ahogy megszűnik a határ a hagyomány és a modernitás, az előadás és a tánc között. Ez a performansz egészen az alapoktól alakítja át a koreai identitást a felbomlás és egyesülés végtelen folyamatában, ehhez felhasználja a tiszta statikus energiát, az ismétlődést és redukciót, a lassúságot és ürességet.

A művészeken a Yeonhee-öltözék jelenik majd meg, mely öt színének hagyományos jelentését az előadóművészek mutatják be. A fehér jelképezi a semmit; a kék a tavaszt, derűt, nagylelkűséget; a piros a delet, jókedvet, nevetést; a fekete az éjjelt, telet, félelmet; végül a sárga a középpontot, délutánt, az öt elembe vetett hitet. Zenei aláfestéssel mutatják be a kezdet-felbomlás-mimika, a hideg-körforgás-mozgás, a szabadság-robbanás-energia, a hideg-félelem-csend és a forrás-harmónia teljes szerkezetét, ezáltal közvetítve az előadás egészét átható felbomlás és együttélés üzenetét.

Előadók: Yi Myongmo, Song Changhyun, Park Suyeon, Gim Sohee
Igazgató: Lee Inbo
Koreográfus: Shim Juyoung
Zeneszerző: Ju Junyoung
Díszlet: Lee Hwisoon
Világítás: Jo Chulmin
Színpadmester: Bae Ukjin

Budapesti előadás: 2024. szeptember 27. (péntek), 19:30 | Nemzeti Táncszínház, Kisterem | részletes információ: https://tancszinhaz.hu/musor/long-yeonhee-project-i-/3097 , https://nemzetitancszinhaz.jegy.hu/program/long-yeonhee-project-i-liquid-sound-163665 

Egri előadás: 2024. szeptember 29. (vasárnap), 19:30 | Eger, Dobó Tér | ingyenes | részletes információ: https://www.ggtanceger.hu/events/liquid-sound-yeonhee-project-xiii-egri-studioszinhazi-tancfesztival-461-494/ 

Kövess minket az esemény budapesti és egri FB oldalán, és tudj meg még többet programjainkról!

A programlista tájékoztató jellegű, a szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

- bdpst24.hu

Check Also

Bécs ad otthont a világ első villamos-világbajnokságának

A villamos Európa-bajnokság története 2012-ben kezdődött Drezdában, és azóta emberek ezreit inspirálja. Az évente megrendezett …