A bitcoin és az aranyhalak

A világ változik, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy az elsőként hallott információ alapján alkossunk véleményeket és hozzunk döntéseket. Pedig sokszor így járunk el, és erre van is – a tudomány által igazolt – késztetésünk.
A tudomány is tisztába van azzal, hogy az emberek nem mindig racionálisan formálnak véleményt. A Binance friss blogbejegyzése annak jár utána, mi áll a tévhiteink hátterében.
A tudomány anchoring effectként ismeri azt a jelenséget, amikor sokáig és mereven kitartunk egy olyan vélekedés mellett, amit legelőször hallottunk egy bizonyos tárgyról.  Az effektus evolúciós örökség lehet. Az őskorban a halászó-vadászó embert segítette abban, hogy gyorsan hozzon jó döntéseket. Egy olyan komplex világban azonban, mint amilyen a miénk, ez a mechanizmus inkább a hátrányunkra válik. Különösen igaz ez egy olyan radikálisan új és dinamikusan változó jelenség esetében, mint amilyen a Web3 és a kriptó.
A makacs ragaszkodás a korábbi vélekedésekhez lehet az oka jónéhány, széleskörben elterjedt tévhitnek.
Az aranyhalaknak rövid a memóriája. Vagy mégsem?
Például, sokan vélik úgy, hogy az aranyhalaknak bámulatosan rövid a memóriájuk. Ezzel szemben a valóság az, hogy az aranyhalak akár hónapokkal később is emlékezhetnek történésekre.
Az anchoring effektus akkor működik igazán hatékonyan, ha valamilyen adat is társul információhoz: az aranyhalak esetében például az rögzült, hogy mindössze 3-5 másodpercig képesek visszaemlékezni valamire.
Tényleg csak a 10 százalékát használjuk az agyunknak?
Nemcsak az aranyhalakról gondolunk valamit megmásíthatatlan bizonyossággal. Például azt is széles körben tudni vélik az emberek, hogy az agyunknak csak nagyon kicsiny részét, mindössze 10 százalékát használjuk a mindennapi életben. A legújabb idegtudományi vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy nap mint nap a teljes agyi kapacitásunkat kihasználjuk, mi több, az agyunk soha nem is pihen. Abban, hogy mégis szilárdan tartja magát ez a tévhit, fontos szerepet játszik az ehhez társuló adat: az a bizonyos 10 százalék.
A fenti példák ismertében, nem lehet csodálkozni azon, hogy a kriptovalutákhoz is hasonlóan makacs tévhitek kapcsolódnak. Erre csak ráerősít, hogy maga a téma viszonylag új és mindazok számára teljesen „kínai”, akik nem részei annak a „buboréknak”, amelyben a digitális pénzügyi eszközök ismerői tevékenykednek. Amint azonban a kriptovaluták egyre inkább a mindennapok részeivé válnak, a mélyen rögzült tévhitek a fejlődés gátjaivá válnak.
Ingadozó BTC?
Mi jut elsőként az emberek eszébe arról, hogy bitcoin?
„A bitcoin árfolyama túlságosan ingadozó ahhoz, hogy megbízható befektetés legyen” – állítják többen, még olyanok is, aki nem is igazán ismerik a kriptopiacot. Könnyű megmondani, honnan származik ez a vélekedés: a kriptovaluták, köztük a BTC ára valóban erősen ingadozott a létrejötte utáni első 10-15 évben, az ingadozás mértéke és gyakorisága jóval nagyobb volt, mint a hagyományos befektetési eszközöké. A bitcoin extrém volatilitása ekkor rögzült sokak tudatában, vagyis akkor, amikor először hallottak a kriptovalutákról.
Az idők azonban változnak. Ma már a hozzáértők inkább arról vitáznak, hogy a bitcoin valóban tekinthető-e „digitális aranynak”, ami arra mutat rá, hogy ez a kriptovaluta különösen értékállónak bizonyult: hatékonyan áll ellen az inflációnak és a hagyományos nemzeti valuták leértékelődésének is. A kriptopiac egyre érettebben működik és egyre nagyobb elfogadottságnak örvend, amit jelez, hogy a világ legnagyobb vagyonkezelői is jelen vannak itt és befektetéseket eszközöltek BTC-be, ami hatalmas tőkebevonással járt, tovább stabilizálva a piacot és magát az eszközt. Tényszerűen igaz: a bitcoin volatilitása sokat enyhült az elmúlt években, és a várakozások szerint tovább fog mérséklődni.
Egy friss tanulmány szerint a bitcoin 2023 végén kevésbé volt volatilis, mint 92 részvény az S&P 500-as listán, amely a legnagyobb amerikai vállalatokat tartalmazza. Más szóval, amennyiben a bitcoin „túl ingadozó” ahhoz, hogy jó befektetés legyen, akkor a Standard & Poor 500-as listáján szereplő vállalatok mintegy 20 százaléka sem üti meg ezt a szintet.
A világ változik és komplex, azért a legtöbb esetben már nem engedhetjük meg magunknak, hogy az elsőként hallott információra hagyatkozzunk egy-egy témát illetően. A kriptovaluták mibenlétéről és a bitcoinról a Binance Akadémián lehet részletesen tájékozódni.

- bdpst24.hu

Check Also

A Michigani Egyetem kutatása megerősítette a Galaxy Watch okosórák mérési pontosságát

A Galaxy Watch fitneszkövető funkcióit profi futókkal közösen átfogóan értékelték, így igazolva az órák által …