Koltai Róbert: „A művészet maga a változás”

Decemberben töltötte be nyolcvanadik évét, de még mindig szeret dolgozni Koltai Róbert. A színészlegenda neve szinte összeforrt a magyar filmtörténet és színjátszás emlékezetes jeleneteivel. Mégsem volt mindig annyira egyértelmű, hogy ezt az utat választja – erről is beszélt az InStyle Men magazinnak adott interjújában.

Noha kőszínházban már ritkábban láttuk az utóbbi években, Koltai Róbert még most, nyolcvanévesen is kifejezetten aktív. Párjával, Gaál Ildikóval országszerte feltűnnek önálló estjükkel, de hamarosan a mozikban láthatjuk majd legújabb filmjét is, Ma este gyilkolunk címmel. „Szeretek élni. Szeretek dolgozni. Most minden rendben van velem. Nem tervezek, de kíváncsian várom, hogy mit tartogat még nekem az élet” – mondta el a színészóriás, akinek ha egy kívánsága lehetne, azt kérné, 120 éves koráig tudja még mindezt csinálni.

Pedig eleinte egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy a színház és a film lesz az ő útja. Édesapja focivezető volt, őt magát is érdekelte a labdarúgás. „De ez csak addig tartott, amíg egyszer apukám el nem jött egy meccsre a keresztapámmal, Illovszky Rudolffal, hogy megnézzék focis képességeimet. Aztán amikor rúgtam egy-két luftot, akkor apukám kedvesen és gyengéden, de határozottan lebeszélt a focistakarrierről.” A főiskolára második próbálkozásra vették fel, ott pedig hamar kiderült, színházi anyanyelve az abszurd. Nem tudhatjuk, milyen futballista vált volna Koltai Róbertből, de az biztos, hogy a színdarabok és a filmek szerelmesei szegényebbek lennének egy nagyszerű egyéniséggel.

2021-ben azonban ráijesztett közönségére, nagyon lebetegedett. Orvosa Parkinson-kórra gyanakodott, ám kiderült, agyvízkeringési zavar okozta a tüneteket. Egy egyszerű műtéti beavatkozás megoldotta a gondokat. „Abban a pillanatban, amikor az embert bajok érik és csapások sora zúdul rá, akkor arra gondolok, hogy ennek lehet jó végeredménye is.

Nincsenek biztos receptek arra vonatkozóan, hogy mi miért történik, mi hogyan történik. Csak abban bízhatunk, hogy túléljük és tanulunk belőle” – mondta el az InStyle Men magazinnak Koltai Róbert.

- bdpst24.hu

Check Also

Bécs ad otthont a világ első villamos-világbajnokságának

A villamos Európa-bajnokság története 2012-ben kezdődött Drezdában, és azóta emberek ezreit inspirálja. Az évente megrendezett …