Ősszel kerül a polcokra Angela Merkel politikai memoárja

SZABADSÁG – Visszaemlékezések 1954–2021 címmel jelenik meg a korábbi német kancellár, Angela Merkel könyve. A régóta várt emlékiratokat világszerte több mint 30 országban adják ki november 26-án. Magyarországon a Central Könyvek gondozásában jelenik meg Németország első női kormányfőjének memoárja.

„Szeretném érthetővé tenni, hogyan működik a politika, milyen elvek, milyen mechanizmusok működnek benne, és hogy mi vezérelt engem” – írja Angela Merkel, aki tizenhat éven keresztül a világpolitika egyik meghatározó alakja volt. Politikai tanácsadójával, Beate Baumann-nal közösen megírt emlékirataiban a korábbi kancellár életének fontos pillanatait eleveníti fel. A közel hetven évet felölelő időszak felét a korábbi NDK-ban, második részét az újraegyesített Németországban töltötte Merkel. Eddig soha nem tapasztalt őszinteséggel beszél gyermekkoráról, ifjúságáról és az NDK-ban folytatott tanulmányairól, valamint a drámai 1989-es évről, amikor leomlott a berlini fal, és megkezdődött politikai karrierje. 

Merkel, aki hazájának első női kormányfője volt, feleleveníti a világ legbefolyásosabb embereivel folytatott beszélgetéseit, és olyan jelentős európai és nemzetközi eseményekre világít rá, ahol a napjainkat is alakító döntések születtek. Merkel könyve egyedülálló betekintést nyújt a hatalom belső működésébe, és határozottan kiáll a szabadság mellett.

„Mit jelent számomra a szabadság?” – teszi fel a kérdést Angela Merkel. „Ez a kérdés egész életemben foglalkoztatott. Természetesen politikusként is, hiszen a szabadságnak demokratikus feltételei vannak, demokrácia nélkül nincs szabadság, nincs jogállam, és nem érvényesülnek az emberi jogok. A kérdést azonban egy másik síkon is izgalmasnak találom. Szabadság – számomra azt jelenti: megismerni, hol húzódnak a saját határaim, és elmenni azokig. A szabadság számomra az, hogy sohasem hagyok fel a tanulással, sosem kell megállnom, hanem továbbléphetek azután is, hogy a politikából már kiszálltam.”

„Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy ez a különleges kötet magyarul a Central Könyvek gondozásában jelenhet meg. Angela Merkel egyszerre nagy formátumú politikus, különleges és erős nő, vérbeli européer és igazi szimbólum. Gondolkodása, cselekedetei és személyisége aktív évei után is példaként követhetők. Saját kézzel írt páratlan életútja igazi kuriózum lesz a nyitott, felelős gondolkodású olvasóközönség számára” – mondta el Marosi László, a Central Könyvek ügyvezető igazgatója.

Rövid életrajz

Angela Merkel 2005 és 2021 között volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, az első nő, aki betöltötte az ország legmagasabb hivatalát. 1954-ben született Hamburgban, majd az NDK-ban nőtt fel, ahol fizikát tanult, és doktori fokozatot szerzett, 1990-ben pedig bejutott a német országgyűlésbe. 1991-től 1994-ig nő- és ifjúságügyért felelős miniszter volt, 1994-től 1998-ig környezetvédelemért és reaktorbiztonságért felelős miniszter, 2000-től 2018-ig a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. 2021-ben befejezte aktív politikai pályafutását.

- bdpst24.hu

Check Also

Elmosódó művészeti határok a koreai Liquid Sound formációtól Budapesten és Egerben

Szeptember 27-én és 29-én a Liquid Sound művészeti formáció előadását a nézők testközelből csodálhatják meg …