Innovatív kutatás bizonyítja: a nikotinpárna egy kevésbé káros* alternatíva a cigarettához képest

  • Egy friss kutatás eredményei bizonyítják, hogy a nikotinpárnát használók a hagyományos cigarettát fogyasztókhoz képest szignifikánsan jobb eredményeket értek el számos, a dohányzással összefüggő betegségek kialakulására utaló mutató esetében.
  • A kutatás fontos adatokra és meglátásokra világít rá a valós egészségügyi hatásokról, bizonyítva a nikotinpárnák nyújtotta ártalomcsökkentési lehetőségeket.
  • A tanulmány eredményei alátámasztják, hogy a nikotinpárnák a kevésbé káros* termékek közé sorolhatóak a cigarettáról való teljes átállás esetén.
  • Az eredmények tovább erősítik a BAT elköteleződését “Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow™) építése mellett azáltal, hogy csökkenti üzleti tevékenységének az emberek egészségére gyakorolt hatását.

A közelmúltban jelentek meg a BAT VELO¹ nikotinpárnájának hatásairól készített klinikai kutatás eredményei a Biomarkers Journal című szaklapban. A kutatásban azok a fogyasztók, akik hat hónap alatt kizárólag a BAT nikotinpárnáját használták, kiemelkedően jobb eredményeket értek el a dohányzással összefüggő betegségekhez kapcsolódó számos mutató tekintetében a hagyományos cigarettát fogyasztókhoz képest.

Az eredmények azt mutatták, hogy a WHO² által meghatározott kiemelt toxikus anyagoknak való kitettség mutatói lényegesen alacsonyabbak voltak a nikotinpárnát használó fogyasztóknál, mint a dohányosoknál.  Az adatok kedvező különbségeket mutattak a nikotinpárnát használók és dohányosok között a károsanyag kitettség jelzőértékeinek többségében is, négy esetben statisztikai szempontból is jelentős különbséget mértek, míg a többi esetben hasonló eredmények születtek a nikotinpárnát használók körében, mint a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók csoportjában.

A kutatás fontos, új információkat és meglátásokat tartalmaz a nikotinpárnahasználat valós egészségügyi hatásairól a jelenleg cigarettát használók, a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók csoportjaihoz viszonyítva. Egyszeri mintavétel során begyűjtött vér-, vizelet-, valamint egyéb klinikai vizsgálatokból származó mintákat vizsgáltak bizonyos toxikus anyagok és olyan jelzőértékek vonatkozásában, amelyek olyan betegségek kialakulását okozhatják, mint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD).

Dr. David O’Reilly, a BAT tudományos kutatási igazgatója elmondta: „Ezek az eredmények kiemelkedően fontosak a BAT nikotinpárna kategóriájára vonatkozóan. Azokra a kiterjedt tudományos bizonyítékokra építenek, beleértve az epidemiológiai adatokat is, amelyek már elérhetőek a szájon át fogyasztható dohánytermékekre vonatkozóan, és alátámasztják, hogy a BAT nikotinpárnája egy kevésbé káros* alternatíva a teljesen áttérő dohányosok számára a cigarettázás folytatásához képest.  Korábbról már rendelkezésre állnak olyan adatok, amelyek azt mutatják, hogy a nikotinpárna kevesebb károsanyagot tartalmaz a snüsszhöz képest és etekintetben a nikotinterápiához hasonlítható (NRT)³. Ezek az eredmények további bizonyítékokkal igazolják, hogy a nikotinpárna jelentősen hozzájárulhat az ártalomcsökkentéshez.” 

“Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett és segített ennek a kutatásnak a megvalósulásában. Ez egy újabb fontos lépés Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow) építésében.” 

A mért jelzőértékek alapján azoknak a körében, akik a cigarettázás helyett kizárólag nikotinpárnát használtak az alábbi eredményeket találták:

  • Jelentős mértékű javulás a tüdőrák kialakulásának kockázatát mutató jelzőértékekben.
  • A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető több jelzőérték esetében is szignifikáns kedvező eltérés. 
  • A gyulladásokért felelős jelzőértékek esetében is kedvező eltérést mutattak ki. 

Azon jelzőértékek esetében, amelyek nem mutattak statisztikailag szignifikáns eltérést a nikotinpárnát használók és a cigarettát fogyasztók között, ott hasonló mutatószámokat figyeltek meg a nikotinpárnát használók, valamint a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók között. 

A kutatásról

A kutatásban olyan felnőttek vettek részt, akik több mint hat hónapja kizárólag a BAT nikotinpárnáját használták, illetve olyanok, akik jelenleg is cigaretta fogyasztók, valamint dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók.  A nikotinpárnát használó fogyasztók és a cigarettát használó fogyasztók esetében a használati szokásokat és az általános fogyasztás mértékét nem kontrollálták a vizsgálati protokoll szerint, mivel a cél az volt, hogy a hatást a termékek „normál” használata közben értékeljék. Négy különböző csoportot vontak be és vizsgáltak:  

  1. Jelenleg cigarettázók, akik a szűrést megelőzően legalább egy éve dohányoznak.
  2. Fogyasztók, akik legalább hat hónapja kizárólag a BAT nikotinpárnáját használták.
  3. Korábban dohányzók, akik legalább hat hónapja leszoktak. 
  4. Soha nem dohányzók.

A résztvevők Dániában és Svédországban élő, 19-55 év közötti és jó általános egészségi állapotban lévő emberek voltak. 

A longitudinális kutatásokkal ellentétben, amelyekben a résztvevők hosszabb időn keresztül több klinikai vizsgálaton vesznek részt, ebben a kutatásban egyszeri mintavétel során vér-, vizelet- és légzésmintát vettek tőlük, és egyéb klinikai vizsgálatokat végeztek el rajtuk.  Ezeket a mintákat és méréseket ezután a (kiválasztott toxikus anyagokkal szembeni) kitettség jelzőértékei és a potenciális egészségügyi ártalmak jelzőértékei szempontjából értékelték.  A jelzőérték-szintek különbségeit a csoportok között összehasonlították és elemezték.

Emellett, a bejelentett termékhasználatnak való megfelelés biztosítása érdekében a nikotinpárnát használó fogyasztók és a korábban dohányzók csoportjainál a CEVal jelzőértéket is vizsgálták annak kimutatására, hogy az előző hat hónap során cigarettáztak-e vagy sem.

Előre tekintő kijelentések a BAT vállalatcsoport sajtóközleményeiben

Jelen közlemény előre tekintő kijelentéseket tartalmaz, többek között olyanokat, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok 1995. évi Private Securities Litigation Reform jogszabálya így értelmez. Ezek a kijelentések gyakran használnak olyan szavakat, mint a „hisszük”, „elvárjuk”, „talán”, „lehetséges”, “tennénk”, “tennünk kellene”, „szándékozunk”, „tervezzük”, „potenciális”, “megjósol”, „tenni fogjuk”, „előreláthatóan lesz”, “becslésünk szerint”, “project”, „úgy pozícionáljuk”, „stratégia”, „kitekintés”, „cél” és ezekhez hasonló kifejezéseket. Ezeknek a kijelentéseknek egy része az értékesítési, az újgenerációs termékekből származó árbevételi és ESG célokra vonatkozik.

Minden ilyen előre tekintő nyilatkozat előrejelzéseket és feltételezéseket tartalmaz, amelyek megvalósulása bizonytalan és számos tényezőtől függ. Azt feltételezzük, hogy a közleményünkben szereplő várakozások józan számításokra épülnek, ám számos változó van rájuk hatással, így a tényleges eredmények eltérhetnek attól, amit a jelen tudásunk szerint elvárunk. Azokat az okokat, amelyek a tényleges eredményeknek és fejleményeknek az előre tekintő nyilatkozatokban megfogalmazott várakozásoktól való eltérését okozhatják a 2020-as évi éves üzleti jelentésben szereplő “Forward-looking statements” és „Group Principal Risks” bejegyzések, valamint a British American Tobacco p.l.c. (BAT) Form 20-F elnevezésű dokumentumai tartalmazzák.

A fentiekre és az egyéb tényezőkre vonatkozó további információk megtalálhatóak a BAT által az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott beadványokban, beleértve a 20-F nyomtatványról szóló éves jelentést és a 6-K nyomtatvány aktuális jelentéseit, amelyek a SEC honlapján (https://www.sec.gov), továbbá a BAT éves üzleti jelentéseiben olvashatóak, amelyek térítésmentesen elérhetőek a BAT honlapján (www.bat.com).

A múltbeli teljesítmény nem feltétlenül előlegezi meg a jövőbelit, ezért azoknak, akik előremutatást szeretnének erre vonatkozóan kapni, érdemes független pénzügyi tanácsadóhoz fordulniuk. Az előre tekintő nyilatkozat azt tükrözi, hogy a nyilatkozat kiadásának időpontjában milyen ismereteknek és információnak voltunk birtokában. A BAT nem vállal kötelezettséget arra, vonatkozóan, hogy ezeket a jövőbe tekintő nyilatkozatokat utólag frissítse, vagy felülvizsgálja az új információk, illetve fejlemények tükrében, vagy bármilyen más okból. Felhívjuk az előre tekintő nyilatkozatok olvasóinak figyelmét, hogy ne tekintsenek ezekre biztosan bekövetkező kijelentésekként.

A BAT Magyarországon

A több mint 110 éves múlttal rendelkező pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a BAT. A vállalatcsoport a világ számos országában több mint 200 márkát forgalmaz és több mint 50.000 alkalmazottat foglalkoztat. A magyarországi leányvállalat a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., amely a történelmi pécsi dohánygyárat, a 2014-ben átadott szivarkagyárat, valamint a 2019-ben nyílt világszerte számos piacot ellátó nikotinpárnagyárat üzemelteti.

 A tanulmány során Lyft terméket használtak, amely azóta a VELO márkanevet viseli.

² WHO Study Group on Tobacco Regulation. Report on the Scientific Basis of Tobacco Product Regulation: Fifth Report of a WHO Study Group. 2015.

³ David Azzopardi, Chuan Liu & James Murphy (2021) Chemical characterization of tobacco-free “modern” oral nicotine pouches and their position on the toxicant and risk continuums, Drug and Chemical Toxicology, DOI: 10.1080/01480545.2021.1925691

- bdpst24.hu

Check Also

A növényi étrend nem megszorítás, hanem lehetőség

Tíz évvel ezelőtt még furcsán, kétkedve néztünk a vegán étkezési trendekre, a teljes egészében növényi …