A hullámlemez fedés 3 legnagyobb előnye

Amikor tetőt kell varázsolnunk az új házra vagy a meglévőt kell lecserélni, akkor nem csak az ár fontos, ezeregy dologra kell figyelnünk, ha valóban jó döntést szeretnénk hozni. A hullámlemez fedés számtalan előnnyel jár, de most ezek közül csak a legfontosabbakat vegyük sorra.

Amióta az emberek házat építenek, annak a háznak a tető az egyik legfontosabb eleme. Ma már nem csak az eső és a hideg ellen véd a tető, de ilyen szempontból is előnyös a hullámlemezes tetőfedés:

  1. költséghatékony
  2. egyszerű kivitelezés
  3. időtálló, környezetbarát

A hullámlemez fedés előnyei

A hullámlemezek felhasználása széles körben elterjedt, sőt nem csak tetőfedő anyagként, hanem ipari csarnokokhoz, raktárakhoz elválasztófalként is alkalmazhatóak. De használják a hullámlemezeket mezőgazdasági épületeknél, magánépületeknél egyaránt, valamint költséghatékony megoldás kerítésrendszerek építésénél is.

A hullámlemezek modern látványt nyújtanak, mindamellett gazdaságosan burkolhatóak vele kis- és nagy felületek egyaránt. A hullámlemezek önhordó szerkezetének köszönhetően könnyen felszerelhetőek, nagyon kicsi a súlyuk, így nem terhelik meg különösebben a tetőszerkezetet. Viszont nagyon fontos a megfelelő rögzítés, hiszen erős szél, szélsőséges időjárás esetén a hullámlemez elmozdulhat, akár könnyebben sérülhet. 

Egyre fontosabb szempont, hogy környezetbarát anyagból készül és így az anyaga teljes mértékben újrahasznosítható. Nem csak új épületeknél szokták alkalmazni a hullámlemezt, hanem tökéletesen alkalmasak az egészségre ártalmas (azbeszt tartalmú) hagyományos hullámpala kiváltására is.

A hullámlemez fajtái

A hullámlemezt több változatban is gyártják, így különösen alkalmazkodik a felhasználói igényekhez. Találunk fém, bitumenes és PVC anyagból készített hullámlemezt is, és ezek készülhetnek különböző vastagságban és színben.

A hullámlemez más néven (szinuszos trapézlemez) a tetőlemezek egyik fajtája, amely a nevét a lemez hullámformájáról kapta. A hullámlemez vásárlásakor fontos a hullámprofil magasságának a meghatározása, tehát oda kell figyelni az úgynevezett „S” vagy „SIN” számra, amely a hullámprofil magasságát milliméterben adja meg. Tehát például az S18-as hullámlemez 18 milliméteres hullámprofil magasság megadását jelenti.

A fém hullámlemezek általában 0,4 – 0,75 milliméter vastagságú horganyzott (cinkkel felületkezelt) acéllemezből készülnek, a gyártás során ezek egyik oldalát műanyag bevonattal is ellátják. A bitumenes és a PVC hullámlemez is gazdaságos és jó tetőfedési megoldás lehet, mivel könnyen alakítható, ár-érték arányban költséghatékony tetőfedési anyagok. A modern bitumenes hullámlemez már formaldehid-mentesen készül, így a korábbi változatokhoz képest ez is környezetbarát termék.

A bevilágító hullámlemezek

A hullámlemezek egyik sajátos változata a bevilágító lemez, amely nagyon jó megoldás lehet a helyiség átvilágítása során. Az egyhéjú polikarbonát bevilágító keresztmetszete megegyezik a többi tetőfedésre felhasznált lemez profiljával. Ennek a hullámlemeznek nincs hőszigetelő tulajdonsága, viszont alkalmas tetőre és falszerkezetekbe történő beépítésre is. 

De létezik hőszigetelő polikarbonát bevilágító hullámlemez is, amely több réteggel is rendelkezik, így hőmegtartó képessége is van. 

Előnyei figyelembevételével a hullámlemez alkalmas tetőfedésre és kimondottan a klasszikus hullámpala kiváltására, homlokzatburkolásra, belső falburkolatok készítésére, kerítésépítésre, garázsajtónak, melléképületek fal- vagy burkolóanyagának. Már ez a felsorolás is rendkívül impozáns, nem könnyű a választás? Forduljon szakembereinkhez, kérje segítségünket.

- bdpst24.hu

Check Also

Az előadás, ami a bőröd alá kúszik: magyarországi ősbemutatóra készül a miskolci színház

Szeptember 21-én magyarországi ősbemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház, ugyanis Alexandru Popa dráma- és forgatókönyvíró, …