A legjobb játékok a bekuckózós időszakra az egész családnak

Itt az ősz, és bár néha-néha még kisüt a nap engedve a szabadtéri időtöltésnek, de a hűvös, esős napok beköszöntével egyre több időt töltünk idebent, ami tökéletes lehetőség a játékra. Ugyanis a játékok a készségfejlesztő hatásuk mellett erősítik a családi összetartozást és sok-sok év múlva is szép emlékként gondolunk majd vissza ezekre a pillanatokra.

Miért fontos, hogy a család együtt is játsszon? 

Nincs egyszerű dolgunk szülőként, hiszen a közös családi játéknak sokszor a tévéképernyő izgalmával vagy a tablet ingersűrűségével kell versenyeznie, de érdemes kitartani, hiszen a közös játék garantáltan maradandó élmény!

Pozitív hatásai mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen fejleszti a gyermekek szocializációját, segít eligazodni a másokkal való együttműködésben, fejleszti a beszédkészséget, szókincset és adott esetben a finommotoros mozgásokat is. Játék közben alakul, formálódik a kicsi személyisége és belső motivációja, képzelőereje is.

Ezek a legjobb játékok a szürke őszi és téli időszakra

A következőkben három sokoldalú, könnyedén igényeinkre szabható közös családi játéktippet mutatunk meg, ami garantálja a család minőségi időtöltését és a legkisebbek fejlődését.

Kirakók, puzzlek

Az egyik legjobb a kirakókban, hogy szinte bármely korosztály megtalálja bennük a kihívást, hiszen a téma és a nehézség szabadon választható. Amellett, hogy gondolkodást és koncentrált időt igényel, fejleszti a kreativitást és a vizuális készséget is.

Tipp: a motivációt növelhetjük, ha a család kedvenc mesehőse vagy híres embere szerepel rajta, a nehézséget pedig a darabszám emelésével állíthatjuk, akár a többezres puzzlekig. Ne feledjük: az sem baj, ha nem egy délután alatt készül el a teljes kép!

Fajátékok

A természetes, fából készült játékok már a tapintásukkal kellemes  benyomást keltenek gyermekeinkben. Tartósságuknak köszönhetően pedig már a legkisebbek is bátran játszhatnak vele. Rengeteg fajátékból válogathatunk gyermekünk életkorának megfelelően, ezért lehet színes vagy natúr verzió, jellegét tekintve pedig építőkocka, puzzle, állatfigura és kisautó is.

Bármely verzió is kerül kezünk ügyébe, gyermekünket nemcsak a játék élményével ajándékozzuk meg, hanem a finommotorika, a mozgáskoordináció, a kreativitás és a képzelőerő fejlődésével is.

Társasjátékok

Népszerűségük töretlen, hiszen a gyerekek, fiatal felnőttek és az idősebb korosztály is megtalálja bennük a szórakozását. A társasjáték segít a legkisebbeknek a csapatban történő vagy az önálló gondolkodás fejlesztésében, a kudarc vagy a sikerélmény megélésében, a másik örömének értékelésében, az egészséges versenyszellem kialakulásában, a társakra való odafigyelésben, a szociális és emocionális készségek fejlődésében.

Hogyan érdemes játékot választani?

A bőséges kínálatban talán az egyik legnehezebb feladat szülőként, hogy melyik játékot válasszuk. Az életkor az érdeklődési kör mind-mind kiindulási alap lehet ehhez, szerencsére a legtöbb játékon feltüntetik, hogy hány éves kortól ajánlott.

Bátran kérdezzük meg gyermekünket, hogy ő mit szeretne. Ha van 3-4 alternatíva, akkor hagyjuk meg a választás szabadságát neki, így már az első benyomása pozitív lesz a játékról, motiváltabbá válik és szívesebben fedezi fel azt.

Érdemes a tartósságot és az árat is szem előtt tartanunk. Az életkori igényeket is figyelembe véve, választáskor tegyük fel a kérdést, hogy az adott játék 3-4 év múlva is érdekes és szórakoztató lesz-e, illetve ár-érték arányban megfelel-e igényeinknek.

Vitathatatlan, hogy a közös, szórakoztató játék feledhetetlen boldog pillanataira felnőtt korban is örömmel gondolunk vissza, ezért szánjunk rá időt. Ráadásul a családi egység, az érzelmi kötődés néhány óra kirakózással, társasjátékkal láthatatlanul is szorosabbá szövődik. A tervezhetőség érdekében érdemes kijelölni egy-egy közös délutánt vagy kihasználni a borús őszi estéket a közös játékra. Jó szórakozást kívánunk!

- bdpst24.hu

Check Also

Kétmillió forinttal támogatja a Knorr-Bremse Budapest a Pesterzsébeti Mentőállomást

Már szinte hagyomány, hogy a vasúti fékrendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Knorr-Bremse Budapest támogatja a …