Futás Szent Margittal és Dejcsics Konrád pannonhalmi bencés szerzetessel

A Flaszter – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále keretében október 13-án 17 órától Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója és maraton futó tart szerzetesi szempontú és a futás sportlélektanát érintő bevezetőt Petrányi Luca Futás Szent Margittal című projektjéhez a margitszigeti futókör elején. A bevezetőt követően közös futás keretében lehet megtekinteni a művészeti installációt. 

Lehetséges-e a sportszerű futás során jobban megérteni Szent Margit életét? Petrányi Luca 

Petrányi Luca Futás Szent Margittal című projektje az egykori Nyulak Szigete névadójának elfeledett történetét dolgozza fel kortárs megközelítésből. Árpád-házi Szent Margit, a domonkos apácáknál töltött életének főbb állomásai elevenednek meg a sziget futóköre mentén, tizenegy zászlón keresztül. Szent Margit halála után, a szigeten lévő sírjának csodatevő és gyógyító erőt tulajdonítottak a korabeli emberek, amelyet az élete során gyakorolt önfegyelem és önsanyargatás, a másokkal való empátia és a mindenen átívelő, olykor saját magát is veszélyeztető hit keretezett. Petrányi Luca viaszos batik technikával készült textíliákat helyez el a Margitsziget futóköre mentén, amelyek – Kodolányi János: Boldog Margit című műve alapján – a legmeghatározóbb epizódokat jelenítik meg absztrahált módon a szent életéből. A futóközösséget, mint elsődleges befogadókat megcélozva és őket a projektbe aktív emlékezőként bevonva, a művész kiemelt szándéka, hogy párhuzamba állítsa a futás során megtapasztalt egyszerre kimerült és energetizált, valamint kontemplatív állapotot Szent Margit önfeláldozó és aszketikus életével. A futás során tapasztalt fizikai megterhelés egy másfajta nyitottságot adhat a befogadónak és egy mélyebb kapcsolódás, azonosulás jöhet létre a királylányból szerzetessé váló Margit a városi legendáriumból feledésbe merülő alakjával. Futás közben a művész által a Kodolányi regényből kiemelt epizódokat hanganyag formájában is meg lehet ismerni, amely további rétegekkel gazdagítja a szent történetét. A vele való kollektív azonosulás egy, a megnyitó napokban megvalósuló közös futás során válik teljessé.

2023. szeptember 22. – október 23. között az érdeklődők egyénileg futva is elmélyülhetnek Szent Margit életében a kihelyezett QR kódos narráció meghallgatásával és a futókörön 500 méterenként megjelenő képzőművészeti zászlók segítségével.

A projekt a Flaszter – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále keretében valósul meg a Budapest 150 programsorozat részeként Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával, a BTM Budapest Galéria lebonyolításában.

Pénteki találkozó: a futókör elején, a Margit hídtól jobbra.

Esemény: https://www.facebook.com/events/698720572132777
Jegyvásárlás online: https://www.jegy.hu/…/flaszter-futas-szent-margittal…

- bdpst24.hu

Check Also

A migráció kérdése az európai politika homlokterében

Egyre erőteljesebb fellépés az illegális bevándorlás leküzdésére Az uniós vezetők a mai naptól kezdődő kétnapos …