TANTERMET NEVEZTEK EL BÉRES JÓZSEF FELTALÁLÓRÓL A SEMMELWEIS EGYETEMEN

A Semmelweis Egyetemen, hazánk vezető orvos- és egészségtudományi szakegyetemén tantermet neveztek el id. dr. Béres Józsefről. A Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóról elnevezett tanteremmel szomszédos egyetemi szemináriumi terem mostantól a Béres Csepp legendás feltalálójának, a Széchenyi-díjas magyar tudósnak a nevét viseli. A tanterem avató ünnepségén beszédet mondott dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Ferdinandy Péter, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, a feltaláló fia, dr. Béres József és unokája, Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár elnöke. 

A Semmelweis Polgárok arra tették és teszik fel életüket, hogy a világ legszentebb és legszebb hivatása jegyében a betegek gyógyításáért és az elesettek segítéséért küzdjenek! Legyen szó a betegellátásról, az oktatásról vagy a kutatás-innovációról, ez áll a Semmelweis Egyetem tevékenységének fókuszában is. Több mint 250 éves történelmünk során végig ez jellemzett bennünket. Vezető pozíciónk eléréséhez és megtartásához a Semmelweis Polgárok kiválóságára ugyanúgy szükségünk volt, mint nagy elődeink példamutatására és arra, hogy az általuk ránk hagyományozott örökséget ne csak megőrizzük, de tovább is bővítsük” – mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. 

„Nagy öröm, megtiszteltetés és büszkeség számomra, családtagként és a Béres Gyógyszergyár tulajdonosaként is ez az alkalom, amikor a jövő orvosait, egészségügyi szakembereit nevelő világhírű intézményben édesapámról termet neveznek el” – mondta dr. Béres József az ünnepélyes avatón. Beszédében kiemelte, hogy az egyetem névadójának, Semmelweis Ignácnak és Béres Józsefnek a személyében a magyar tudományos élet két olyan nagyságát tisztelhetjük, akik mindketten korukat megelőző újító gondolatot hoztak a gyógyításba, és akiknek tudományos felismerését először értetlenül, elutasítóan fogadták a kortársak, de végül sikerült az utókor elismerését kivívniuk. 

Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár elnöke így emlékezett nagyapjáról: „Rá gondolva örök kíváncsisága, makacs kitartása és a körülötte állókba vetett bizalma jut először eszembe. A kíváncsiság ösztönözte őt új magyarázatok keresésére, a természet szisztematikus megfigyelésére. Kitartása kellett ahhoz, hogy az egykor tiltott szer hazánk legnépszerűbb, immunrendszert támogató készítményévé váljon. És a másokba vetett bizalma teremtette meg a Béres Gyógyszergyár alapjait, amely mára az ország legnagyobb, 100%-ban magyar családi tulajdonú, piacvezető gyógyszergyárává fejlődött.” 

A Semmelweis Egyetem és a Béres Gyógyszergyár együttműködésének közös célja, hasonlóan névadóik küldetéséhez, az emberek gyógyítása és az egészség védelme. „Legyen ez a terem jól látható szimbóluma az egyetem és a Béres értékazonosságának” – mondta Béres Marcell az avatón. 

„Id. dr. Béres József tudományos megfigyeléseinek alkalmazásával a betegek gyógyítását kívánta elérni. Felismerte, hogy ezen cél eléréséhez vállalkozást kell alapítani, és a gyógyszerfejlesztés nehéz, kitartást követelő útjára kell lépnie, tehát a tudásból piaci terméket kell fejleszteni” – emelte ki dr. Ferdinandy Péter rektorhelyettes. Hozzátette: „a Béres Gyógyszergyár jó példája annak is, hogy egy mára már nagyvállalattá nőtt gyógyszergyárat generációkon keresztül kell építeni, fejleszteni, és ezáltal a hazai gazdaságot erősíteni.  

Ebben a tanteremben minden orvosi tanulmányait folytató diák megfordul majd a farmakológai és klinikai farmakológia oktatása során. Szolgáljon a fiataloknak példával id. dr. Béres József, az igazi innovátor, aki a tudományos eredményeit a betegek gyógyulása szolgálatába állította, miközben vállalkozása egy regionális nagyvállalattá nőtt” – zárta gondolatait dr. Ferdinandy Péter.

„A megoldás ott van a természetben, csak nyitott szemmel és elmével kell járni.” – olvasható id. dr. Béres József gondolata az újonnan róla elnevezett tanterem falán, irányt mutatva a jövő orvosainak, egészségügyi szakembereinek és kutatóinak. A kíváncsiságáról, kitartásáról és a másokon való segíteni akarásáról ismert feltaláló méltó példaként szolgálhat jövőbeli gyógyítóink számára.

- bdpst24.hu

Check Also

Így gondozd a mikulásvirágot a biztos siker érdekében

Ismerjük meg és kerüljük el a felmerülő kockázatokat!  A mikulásvirágról köztudott, hogy nehéz megfelelően gondoskodni …