Hatszáz milliós biotechnológiai beruházás valósul meg a hátrányos helyzetű Tarnabodon és Szécsényben

Magyarországon egyedülálló biotechnológiai üzem épül a Heves vármegyei Tarnabodon. A több mint hatszáz millió forintnyi beruházás célja a világ egyik leghatékonyabb antioxidánsának előállítása, amely alapjául szolgál egy új és innovatív funkcionális ital kifejlesztésének. 

A több szakmai elismeréssel is díjazott Funky Forest® 100%-os préslé és smoothie termékcsalád gyártója, a Házikó Farm Kft. sikeresen pályázott 2023-ban az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BP) keretében, hogy technológiai fejlesztéseket valósítson meg egy innovatív ötlet megvalósítása érdekében. Az Agrárminisztérium által kiválósági díjjal elismert projekt célja egy egészséges alternatívát nyújtó funkcionális ital kifejlesztése és piaci bevezetése, amelynek hatóanyaga az algából kinyert astaxanthin.

Az astaxanthin egy rendkívül erős antioxidáns, amely többek között algák, élesztők, lazacok és rákfélék által termelt vörös pigment. Kiemelkedő biológiai tulajdonságai közé tartozik, hogy antioxidáns kapacitása jelentősen meghaladja a C-vitamin és az E-vitamin hatékonyságát. Az astaxanthin képes semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket és hozzájárulnak különböző betegségek kialakulásához. 

A több mint hatszáz milliós beruházás egyrészt a Házikó Farm Kft. Szécsényben lévő telephelyén, másrészt – a technológiai beszállítóként kiválasztott Glia Kft. közreműködésével – a Heves vármegyei Tarnabodon valósul meg. 

A Glia Kft. több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a biotechnológiai kutatás-fejlesztés területén, és számos sikeres projektet valósított meg a mezőgazdasági és ipari szektorban. A cég kiemelkedő szakértelemmel bír az innovatív technológiák, köztük az algaalapú biotechnológiai megoldások fejlesztésében. 

A projekt technológiai beszállítójaként a fotobioreaktorok gyártásáért, leszállításáért és üzembe helyezéséért felel. A Tarnabodi Kísérleti Biotechnológiai Üzem a meglévő és épülő ipari infrastruktúrának, valamint az új, fenntartható technológiáknak köszönhetően lehetőséget biztosít az új technológia kialakítására.  

A két Társaság működése hasonló értékrendszeren alapul, mindkét vállalat kiemelten törekszik a fenntarthatóság, az innováció és a társadalmi felelősségvállalás előmozdítására. A Házikó Farm Kft. a helyi alapanyagok felhasználásával, valamint a környezettudatos gyártási módszerekkel élen jár a fenntartható élelmiszeriparban. Hasonlóan, a Glia Kft. is elkötelezett a fenntartható biotechnológiai újítások mellett. 

A két vállalat együttműködése nemcsak technológiai előrelépést jelent, hanem hozzájárul a hátrányos helyzetű települések fejlesztéséhez is.

https://haziko.farm/ https://www.glia.hu/

https://funkyforest.hu/ https://www.glia.hu/tarnabod/

- bdpst24.hu

Check Also

Az AUTO BILD két díjjal is kitüntette a Continental téli gumiabroncsát

A Continental WinterContact TS 870 P téli gumiabroncsa kettős sikert aratott a német szaklapokban Az …