Egy cseppel közelebb az egészséghez: így lehet izgalmas a napi folyadékpótlás

A nem megfelelő hidratáció fejfájást, fáradtságot és koncentrációs problémákat okozhat, sokan mégsem fogyasztanak elegendő folyadékot, mert sok esetben egyhangúnak érzik a vízivást, vagy nem akarnak cukros italokkal extra kalóriát bevinni a szervezetükbe. Hogyan tehetjük mégis izgalmasabbá a folyadékfogyasztást anélkül, hogy cukrokat vagy édesítőszereket vinnénk a szervezetünkbe? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége olyan alternatívákat ajánl, amelyekkel a folyadékpótlás egyszerre lesz egészséges és izgalmas élmény, akár a különböző diétát követők számára is.

A megfelelő hidratáció fontosságával szinte mindenki tisztában van, mégis sokan küzdenek azzal, hogy napi folyadékbevitelük nem éri el az optimális szintet. Egy felnőtt ember szervezete 60 százalék vizet tartalmaz, amely nem csupán fő alkotórésze a testet felépítő sejteknek, hanem számtalan biokémiai folyamatban is részt vesz: szabályozza a testhőmérsékletet, fenntartja a megfelelő vérnyomást, támogatja az emésztést, de létfontosságú szerepe van a fizikai és mentális teljesítőképesség fenntartásában is. 

A folyadékhiány és következményei

„Egy felnőtt napi folyadékigénye átlagosan 2-2,5 liter1, amely a nap folyamán elfogyasztott ételekből és italokból tevődik össze. Amennyiben a szervezetbe bejuttatott folyadék tartósan kevesebb ennél a mennyiségnél, már rövid távon is érzékelhetjük a negatív hatásait” – hívja fel a figyelmet az MDOSZ szakértője, Dr. Pálfi Erzsébet dietetikus. A dehidratáció első jelei közé tartozik a fejfájás, a fáradtság, a csökkent koncentráció és a szellemi teljesítmény romlása. Már 2 százalékos folyadékvesztés esetén is jelentősen csökkenhet a fizikai teljesítőképesség, a hosszú távú dehidratáció pedig számos egészségügyi problémához vezethet, mint például a vesekő kialakulása. 

Mindezek ellenére az emberek jelentős része nem iszik elegendő folyadékot, amelynek számos oka lehet: nem tartják elég izgalmasnak a bevitt folyadékok ízét, mások nem érzik magukat rendszeresen szomjasnak, és az is előfordul, hogy a nap folyamán elfeledkeznek a folyadékfogyasztásról. A szomjúságérzet az életkor előrehaladtával csökken, továbbá számtalan tevékenység elterelheti a figyelmet róla, így különösen az idősek és a gyerekek vannak kitéve a kiszáradás veszélyének.

Az ízesített ásványvíz, mint alternatíva

A víz különböző gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy fűszernövényekkel – mint a bazsalikom, a kakukkfű és a menta – otthon is izgalmasabbá tehető, de az utóbbi években jelentősen megnőtt a palackozott ízesített vizek népszerűsége is. Sokan ezeket választják az íztelen változatok helyett, miközben ezek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy édesítőszereket. 

„Az ízesített italokat elsősorban a folyadékfogyasztás egyhangúságának megtörése érdekében ajánlott fogyasztani. Alkalmanként, kis mennyiségben ajánlottak, hiszen hozzájárulhatnak a napi cukorbevitelhez. Szomjoltásra elsősorban a tiszta víz, ásványvíz javasolt, vagy az olyan italok, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy édesítőszereket” – mondja Dr. Pálfi Erzsébet dietetikus, aki kiemeli, hogy a természetes ásványvizek jó megoldást nyújthatnak a mindennapi hidratálás során. A természetes folyadékpótlás mellett ugyanis a szervezet számára szükséges nyomelemekkel és ásványi anyagokkal is ellátják a szervezetet. Magyarország különösen gazdag ásványvízlelőhelyekben, így könnyen elérhetőek, és jó alternatívát kínálnak a szomjoltásra.

Kompromisszum nélküli, izgalmas hidratálás

Akik frissítő opciót keresnek a napi folyadékszükségletük kielégítésére, azoknak könnyen elérhető megoldást jelenthet a Szentkirályi Egy Csepp Gyümölcs termékcsalád citromos és erdei gyümölcsös változata. Az MDOSZ ajánlásával ellátott ásványvíz sem cukrot, sem édesítőszereket nem tartalmaz, csupán egy kevés természetes citrom- vagy erdei gyümölcs kivonat hozzáadásával készült. Könnyed, friss ízével tökéletes megoldás azok számára, akik odafigyelnek a testsúlyukra, cukorbetegséggel küzdenek vagy csupán szeretnék a lehető legegyszerűbb módon izgalmasabbá tenni a folyadékpótlást. 

1 Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján meghatározott érték

- bdpst24.hu

Check Also

A halloween eredetétől, Jack lámpásán át, egészen a Starbucks halloweeni italáig

Tökéletes halloweeni borzongás a pohárban, avagy így faragna tököt a sellő, ha félne a kísértetektől …