Lehmann Csongor a valaha volt legjobb magyar eredménnyel zárta a triatlon világbajnoki sorozatot

  • a magyar fiatalok összesen négy érmet nyertek

Összetettben az ötödik helyet szerezte meg a triatlon világbajnoki sorozatban Lehmann Csongor, amely minden idők legelőkelőbb magyar helyezése. Szenzációsan szerepeltek a magyar fiatalok is a spanyolországi triatlon világbajnokságon: az utolsó napon nyertek egy újabb bronzérmet váltóban, így négy dobogós helyezéssel zárt Magyarország, ezzel második a vb éremtáblázatán, amely szintén példa nélküli siker.

Lehmann Csongor gondoskodott a csattanóról a magyar szempontból már eddig is történelmi sikereket hozó 2024-es triatlon szezon végén. Vasárnap késő délután a hatodik helyen zárta a spanyolországi világbajnokságon a felnőtt férfiak futamát, ezzel a vb-sorozat összetett pontversenyében az ötödik helyet szerezte meg. Ez minden idők legjobb magyar eredménye, az eddigi rekord szintén Lehmann Csongor nevéhez fűződik, tavaly ugyanis 10. lett összetettben.

Hosszú volt a szezon, hiszen a világbajnoki sorozat, a World Triathlon Championship Series (WTCS) még májusban kezdődött Japánban (Jokohama), utána következett Olaszország (Cagliari), Németország (Hamburg), a párizsi olimpia, Kína (Weihai), végül a spanyolországi futam zárta a sort, ahol emelt pontokért küzdöttek a világ legjobbjai, köztük friss Európa-bajnokként Lehmann Csongor, valamint másik magyar indulóként Dévay Márk.

A szezonzáró futamot az új-zélandi Hayden Wilde nyerte, de az összetett vb-címet az olimpiai bajnok brit Alex Yee szerezte meg a vasárnapi harmadik helyezésével. Lehmann Csongor fantasztikus futásának köszönhetően a hatodik helyen ért célba, a nagydöntőben szerzett pontjainak köszönhetően a világbajnoki pontversenyben az ötödik helyre lépett előre, ami számára és a magyar triatlonsport számára is rekordot jelent.

– Sokáig emlékezetes lesz ez a szezon. Már tavasszal az olaszországi WTCS futamon megszerzett bronzéremmel bizonyítottam, hogy erős vagyok és a mezőny legjobbjai között lehet számolni velem. Az olimpia kis csalódást okozott, főleg annak ismeretében, hogy mennyire jó eredményeket értem el egész évben, de sajnos Párizsban nem volt szerencsém. Szépségtapasznak foghatjuk fel a szeptemberi Európa-bajnoki aranyat, a mai hatodik hely, illetve az összetettben elért ötödik pozíció pedig hab a tortán. Tavaly a 10. voltam a vb-pontversenyben, idén ötödik, jövőre a dobogót szeretném megcélozni – mondta Lehmann Csongor, aki akár az Eb-arannyal a nyakában el is engedhette volna a szezon legvégét, de nem olyan fából faragták.

Dévay Márk a 29. helyen zárta a spanyolországi versenyt.

Négy éremmel zárta a magyar válogatott a világbajnokságot

Vasárnap délelőtt az U23-as és junior korosztály mix váltó versenyét rendezték. A világbajnokság első két napjának egyéni eredményei alapján joggal reménykedhettünk benne, hogy a Kiss Gergely, Kropkó Márta, Dobi Gergő, Szalai Fanni összeállítású magyar csapat harcban lehet az érmekért. Ezúttal sem kellett csalódnunk a magyar fiatalokban! Egy rendkívül izgalmas és szoros verseny végén Szalai Fanni, a franciák és a németek mögött a harmadik helyen ért célba.

Így egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárta Magyarország a 2024-es triatlon világbajnokságot, ez minden idők legjobb eredménye. Mocsári Bence hatodik lett a paratriatlonosok PTS5-ös kategóriájában, Lehmann Csongor pedig ötödik a vb-pontversenyben.

– Nehezen találja az ember a szavakat egy ilyen világbajnokság végén, talán azzal tudom összefoglalni az elmúlt négy napot, hogy non plus ultra – kezdte értékelését Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke.

– A vezető nemzetek közé kerültünk egy globális sportágban. Igazán jó volt itt magyarnak lenni, hiszen folyamatosan a gratulációkat fogadom, a franciák, a britek és más triatlon nagyhatalmak képviselői is elismerik az eredményeinket, és ennek hangot is adnak. Ezt kell folytatnunk a következő években is! Meg kell tartanunk, sőt erősítenünk a közép-kelet-európai régióban a vezető szerepünket, és állandósítani kell a helyünket a világ élmezőnyében. Ami további bizakodásra ad okot, hogy ezek a lányok és fiúk nemcsak tehetségesek, hanem megvan bennük az alázat, a szorgalom és a végtelen tisztelet a sportág iránt, hogy a világ legjobbjai legyenek. Rendkívül büszke vagyok a versenyzőinkre és az őket felkészítő szakemberekre – mondta Kindl Gábor.

– Felfokozott várakozásokkal jöttünk Spanyolországba, szerettük volna méltó módon zárni a történelmi sikereket hozó 2024-es szezont. És bizony a csapat még a várakozásoknál is jobban szerepelt. Megmutattuk, hogy a magyar triatlon nagyon erős, ott vagyunk a világ legjobbjai között. Az olimpia miatt az egyik szemem sír, kár, hogy nem volt egy picivel több szerencsénk. A négy világbajnoki érem, amit az U23-as, illetve a junior versenyzők szereztek azt is jelzi, hogy szép jövő előtt állhat a magyar triatlon, de – és ez a lényeg – nagyon-nagyon sokat kell dolgoznunk azért, hogy megtartsuk ezt a szintet, sőt tovább lépkedjünk előre – értékelte röviden a 2024-es szezont, illetve a világbajnokságot Lipták Tamás szakmai igazgató.

Fotó: World Triathlon

- bdpst24.hu

Check Also

Varnus Xaver & Rhoda Scott: A Két élő legenda zenével búcsúzik egymástól

Budapest, Dohány utcai Zsinagóga 2025. június 10. este 7 óra A hetvenes években Rhoda Scott …