Erre figyeljünk tervezőasztalos lakáshitelnél!

Az újépítésű lakások iránti kereslet idén nyáron robbanásszerű növekedésnek indult. Mára már az összes nagybank kínál új lakás vásárlását célzó úgynevezett tervezőasztalos lakáshitelt is, ami azon vevőknek vagy befektetőknek lehet különösen vonzó, akik hajlandóak várni, hiszen az átadásig tovább nőhet az ingatlan értéke. A money.hu szakértője a növekvő trend apropóján összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni, ha ilyen hitel felvételét fontolgatjuk.

Az újépítésű lakások iránti kereslet 2024 nyarán és szeptemberében is robbanásszerűen növekedett. Ugyanakkor legalább 15 éve nem látott mennyiségű eladásra váró újépítésű lakóingatlan van a kínálatban, és nemcsak az újépítésű kertes házak, hanem a lakóparki lakások száma is jelentősen nőtt. Ez a kínálatbővülés pedig az új lakóingatlanok árának emelkedését is visszafogja: a fővárosban 5%-kal drágultak, szemben a használtaknál látott 10%-os áremelkedéssel.

Budapesten az átlagos négyzetméterár 1,38 millió forint, a legdrágább kerületek az I. és a XII. kerület. Az átlagos négyzetméterárak a legnépszerűbb vármegyeszékhelyek közül már Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Veszprémben és Zalaegerszegen is meghaladják az 1 millió forintot.

Az egyre népszerűbb újépítésű ingatlanok vonatkozásában azt értjük tervezőasztalos vásárlás alatt, amikor a vevő még a kivitelezés előtt, a tervek alapján, most meghatározott négyzetméteráron állapodik meg az eladóval vagy a kivitelezővel. Ez azonban természetszerűleg bizonyos kockázatokat is magában foglal, mivel a végeredmény eltérhet a tervektől, és az építkezés csúszása a hitelből történő finanszírozást is befolyásolhatja” – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Tervezőasztalos lakásvásárlás esetén is elérhetőek a piaci kamatozású hitelek mellett az államilag támogatott lakáshitelek is (CSOK plusz, Falusi CSOK és CSOK hitel). A hitelből történő finanszírozás folyamata azonban némileg eltér a már elkészült ingatlanok esetében megszokottaktól: ilyenkor egy előszerződést kell kötni, amiben az eladó és a vevő kölcsönösen biztosítja egymást az adásvétel szándékáról. A hitelkérelmet a végleges adásvételi szerződéssel nyújtjuk be.

A bankok pedig jellemzően csak akkor folyósítják a kölcsönt, amikor az albetétesítés is megtörténik, és a lakás önálló helyrajzi számot kap az ingatlan-nyilvántartásban. Néhány banknál van azonban arra is lehetőség, hogy már a használatbavételi engedélyre megtörténjen a folyósítás” – tette hozzá Korponai Levente

A bankok továbbá előírják, hogy a kölcsönszerződést a hitelkérelem jóváhagyása után, pénzintézettől függően 45-90 napon belül kell aláírni, különben újrabírálják a kérelmet. Ilyenkor pedig támogatott hitel esetén a jogszabályi feltételek teljesítését is újra ellenőriznie kell a banknak.

A bankok eltérő időkereteket határoznak meg a kölcsön folyósítására is a kölcsönszerződés aláírásától, ami 3-24 hónap között változhat. Erre az időszakra úgynevezett rendelkezésre tartási díjat is felszámíthat a pénzintézet egészen addig, amíg folyósításra nem kerül a kölcsön, ennek mértéke 0-2%. A rendelkezésre tartásnak azonban nem feltétlenül van díja minden pénzintézetnél. Számos különbség lehet tehát a kondíciók között, ami miatt érdemes összehasonlítani a banki ajánlatokat, ha tervezőasztalról veszünk ingatlant.

A tervezőasztalos lakáshitelekről bővebb információ a money.hu online tudástárában érhető el. 

 money.hu 

- bdpst24.hu

Check Also

A migráció kérdése az európai politika homlokterében

Egyre erőteljesebb fellépés az illegális bevándorlás leküzdésére Az uniós vezetők a mai naptól kezdődő kétnapos …