Digitális akadálymentesítés Bécsben – Újítások az esélyegyenlőségért

Bécs közlekedési vállalata, a Wiener Linien és az Osztrák Fogyatékosügyi Tanács az ÖBR összefogásának eredményeképpen, Bécsben megújulnak a digitális utastájékoztató kijelzők.

Már 2016 óta működnek Bécsben a digitális utastájékoztatási táblák, azzal a szándékkal, hogy az utasok, különös tekintettel a látássérültekre, kényelmesebben közlekedhessenek a városban. A Wiener Linien büszkén jelentette be, hogy körülbelül további 30 megállóban elérhetőek már a digitális, hirdetési rendszerek, amelyek számos újítással szolgálják az utasok kényelmét. A képernyők négy különböző nézetet kínálnak, amelyek között egyszerű gombnyomással lehet váltani. Az utasok tájékozódhatnak a teljes menetrendről, legközelebbi indulásokról, esetleges csúszásokról, illetve a keresett járat teljes útvonaláról és a lehetséges átszállási lehetőségekől. A digitális kijelzők további hasznos információkat kínálnak német és angol nyelven pl. a jegyvásárlás módjáról, valamint az esetleges közlekedési fennakadásokat is világosan megjelenítik. 

Digitális tájékoztató táblák az akadálymentes közlekedésért

© Simon Wöhrer\Wiener Linien

Alexandra Reinagl, a Wiener Linien ügyvezető igazgatója szerint az intézkedések célja, hogy kényelmesebbé tegyék az utazást minden utazó számára, amihez elengedhetelen, hogy a megállókban mindenki könnyedén tájékozódhasson a közlekedési információkról. A kezdeményezés jól tükrözi, hogy a Wiener Linien miként kapcsolja össze az innovációt és az esélyegyenlőséget a digitalizációval, hangsúlyozza Jürgen Gross, a Wiener Stadtwerke akadálymentesítésért felelős megbízottja. 

A kijelzők akadálymentes kivitelezésére is kiemelt figyelmet fordítottak azzal, hogy a tábla sarkait lekerekítették, ezzel is segítve az esetleges sérülések elkerülését pl. vakok és     gyengénlátók esetében. Ezenkívül Braille-írásos felirattal is ellátták őket, hogy megkönnyítsék az érzékszervi üzemmódok közötti váltást, amelyet az egyik gomb legalább három másodpercig tartó lenyomásával lehet aktiválni. További 150 új, digitális utastájékoztató bevezetését tervezik az elkövetkező öt évben. Statisztikák szerint egyre többen veszik igénybe a digitális táblákat, amik átlagosan napi 400 alkalommal szolgáltatnak információt a bécsi utazóközönségnek.

- bdpst24.hu

Check Also

Több mint 20 ezren látogattak ki a 11. Kürtőskalács Fesztiválra

3 nap, rekordszámú látogató, több mint 9500 darab eladott kürtőskalács és végtelen örömteli pillanat. Október …