Hosszú távú, stabil munkahelyekkel találkozhatunk a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztiválon

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) idén már 9. alkalommal szervezi meg a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztiválsorozatot, amely eddig országosan már több, mint 60 ezer fiatalnak segített a pályaválasztásban. Az esemény célja változatlanul az, hogy megmutassa a fiataloknak, milyen lehetőségek várnak rájuk a műszaki területeken, ahol stabil és hosszú távú karrier építhető.

 A „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivál betekintést nyújt olyan szakmákba, amelyek nemcsak a jelen, hanem a jövő technológiai kihívásainak is megfelelnek. A mesterséges intelligencia és a legmodernebb technológiák itt már nem a jövő, hanem a valóság részei, de ezekhez mindig szükség lesz az emberi hozzáértésre, kreativitásra és technikai tudásra.

Az élményalapú programok, interaktív bemutatók és izgalmas feladatok révén minden résztvevő felfedezheti saját tehetségét és érdeklődési területét. Nem számít, hogy valaki a gépészet, az elektronika, vagy az informatika iránt vonzódik – itt mindenki találhat inspirációt. A pályaválasztó eseményen az ipari szereplők és az oktatási intézmények bevonásával, modern eszközökkel, látványos, vonzó, interaktív, élmény alapú bemutatókon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a műszaki és informatikai szakmák izgalmas világát. Számítógépes vasútépítő játékprogramok, hegesztő szimulátorok, asztali CNC és 3D modellek készítése, műszersimogató és számtalan kézzelfogható eszköz, valamint gyakorlati feladatok is várják a fiatalokat az élő show részeként. A cél, hogy a pályaválasztás előtt állók kézzelfogható élmények alapján dönthessenek arról, hogy mely szakterület érdekli őket a leginkább. 

Idén először külön figyelmet kapnak a tanárok és pedagógusok, akiknek konzultációs lehetőséget biztosítanak a fesztivál szervezői, a duális képzés lehetőségéről, felvételi eljárásokról és későbbi munkalehetőségekről. Továbbá Budapesten egy harmadik nappal bővül a megjelenés, kifejezetten középiskolás diákok számára szervezve, hogy még több fiatal számára nyíljon meg a lehetőség a fesztiválon való részvételre.

„A rendezvényen minden megtalálható, ami ahhoz kell, hogy a diákok átgondolt és tudatos döntést hozhassanak a jövőjüket illetően. Szeretnénk, ha rátalálnának a szenvedélyükre a műszaki világban, és felfedeznék, mennyi lehetőség vár rájuk ezen a dinamikus és izgalmas területen” – mondta Janky Csaba a főszervező, Magyar Elektrotechnikai Egyesület nevében. 

Az esemény már bizonyította, hogy pozitív hatással van a fiatalokra: több mint 15.000 diákot ér el évente, és sokan találnak itt nemcsak karrierutat, hanem életre szóló hivatást is. A szülők számára is remek alkalom, hogy pályaválasztás előtt álló gyermekeikkel közösen ismerjék meg a műszaki világ nyújtotta lehetőségeket, és támogassák a fiatalokat abban, hogy egy stabil, fejlődő iparágban építsenek karriert. 

”Digitalizáció, innováció, okoseszközök, mindezek nemcsak az energetika jövőjét jelentik, hanem már a jelenünket is meghatározzák. Az E.ON által kínált gyakorlati tudást adó képzési formák lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára, hogy naprakész tudást szerezve, magabiztosan használják a legújabb technológiákat. Arra törekszünk, hogy a legkiválóbb szakemberekkel dolgozzunk együtt, ezért vagyunk jelen már a képzésüktől, 14 éves kortól, az egyetemi oktatáson keresztül a diploma utáni gyakorlatig” – tette hozzá Kátai Tamás a rendezvény kiemelt támogatója, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. üzemigazgatója.

Az esemény lényege valós társadalmi felelősségvállalás, mely során a szervezők a cégekkel karöltve valósítják meg az eseménysorozatot. A kiemelt támogatók – E.ON Hungária Csoport, OPUS Energetika, MVM, MEKH, MÁV-VOLÁN csoport – mellett a helyi önkormányzatok sok esetben a kiemelt támogatókkal azonos szinten vesznek részt a szervezésben. A városok számára is fontos mind a diákság, mind a pedagógusok tájékoztatása, a lehetőségek bemutatása, és hogy a gyerekek az adott városban maradjanak, legyen reális jövőképük a leendő munkahelyeikről, tudásukat és szakértelmüket helyben kamatoztassák. Ilyen önkormányzatok a hét közül: Pécs, Győr, Székesfehérvár, akik felismerve ennek fontosságát, saját maguk adnak otthont a rendezvénynek.

„Ez az élmény alapú, interaktív roadshow egy hosszútávú befektetés a jövőbe. Nem az azonnali toborzás a feladat, hanem a fiatal tehetségek érdeklődésének felkeltése a műszaki szakmák megismerése iránt” – tette hozzá Danyi Vilmos a rendezvény alapítója.

Az eseménysorozat október 9-én, Pécsett vette kezdetét, november végéig pedig Szegedre, Győrbe, Miskolcra, Debrecenbe, első alkalommal Székesfehérvárra és a rendezvénysorozat lezárásaként Budapestre látogat el a pályaválasztó roadshow. A programsorozatról minden információ elérhető a Mi a pálya? (mee.hu) oldalon.

Fotó credit: E.ON, Buranits Dávid / MEE

- bdpst24.hu

Check Also

Dumaszínház csillagai stand-up sétányt avattak a Corvin negyedben!

Tavaly lett 20 éves a Dumaszínház. A jeles kerek évforduló kapcsán a színház vezetése úgy …