Díjnyertes kortárs olasz filmekkel közeleg a 22. Olasz Filmfesztivál

  • November 8-16. között lesz a MittelCinemaFest 2024

November 8-16. között a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén, a MittelCinemaFesten 12 kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség a budapesti Puskin és Tabán moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal. A 22. Olasz Filmfesztiválon szerepel többek között Paola Cortellesi színésznő első rendezése, az idén Olaszországban a Barbie-nál és az Oppenheimernél is nagyobb bevételt hozott, számos díjat nyert Miénk lesz a holnap. A közönség láthatja majd az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Szükséges idő és A család című filmeket. Vetítik továbbá a 2022-es Sziget Fesztiválon fellépett Margherita Vicario első rendezését, a Berlinalén debütált és számos díjat nyert Gloria! című filmet, a Cicciolinát magasba emelő pornóproducer, Riccardo Schicchi történetét bemutató Diva Futura című alkotást és Paolo Sorrentino az idei Cannes Filmfesztiválon nagy visszhanggal bemutatott Parthenope című munkáját is Gary Oldmannel a főszerepben.

Különösen sokszínűnek ígérkezik az idei Olasz Filmfesztivál. Itt láthatja majd először a magyar közönség a későbbiekben a Mozinet forgalmazásában a mozikba kerülő a Miénk lesz a holnap című erőteljes, érzelmes, mégis humoros alkotást. Paola Cortellesi ((Maria Montessori, egy élet a gyermekekért, Senki sem itelkezhet felettem) első rendezése óriási kasszasiker lett Olaszországban, megelőzve a Barbie-t és az Oppenheimert is, és azóta több mint 50 országban nyerte el a nézők tetszését. A film – melynek főszerepét is Paola Cortellesi alakítja – számos olasz és nemzetközi díjat nyert: 2024-es David di Donatello Díjon hat elismerést zsebelt be, köztük a legjobb első film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb színésznő díját, a 2024-es olasz Globo d’Oro-n neki ítélték a legjobb film díját. A 2024-es Sidney Film Festivalon Sidney Film Díjjal méltatták és elvitte a Dragon Award Best International Film díjat is a Göteborg Film Festiválon.

Megrendítő alkotás Francesca Comencini Szükséges idő című filmje, Fabrizio Gifuni (Szépséges fiatalság, Esélylesők, Szép álmokat!) csodálatos főszereplésével. A film a 63 éves rendezőnő és apja – a 2007-ben elhunyt világhírű filmrendező, Luigi Comencini (Kenyér, szerelem, fantázia, Mindenki haza, A római lány, Don Camillo elvtárs, Pinokkió, Kártyájátek olasz módra) közötti kapcsolatról szól, mutatva, hogy a filmek megmenthetik az emberek életét. A rendezőnő fiatalkori énjét Romana Maggiore Vergano játssza, aki alakításáért megkapta az idei Velencei Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó Francesco Pasinetti díjat. A fiatal színésznő a Miénk lesz a holnap című filmben is fontos szerepet játszik.

Francesco Costabile (Egy nő, 2022) második filmje, A család megrázó erejű alkotás a két gyermekét egyedül nevelő nőről és volt férjéről, mely a pokol mélyére visz, hogy onnan emelkedjen fel, bármi is legyen az ára.  Francesco Gheghi filmben nyújtott alakítása az idei Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznek járó díjat.

Szerepel a kínálatban a 2022-es Sziget Fesztiválon fellépett Margherita Vicario énekes-dalszerző-színésznő első rendezése, a Berlinalén debütált Gloria!. Az 1700-as évek Velencéjének egyik leányintézetében játszódó film az őstehetséggel megáldott Teresa történetét meséli el, aki az Ancien Régime beporosodott színpadán alkotja meg a lázadó, modern popzenét. A budapesti Svájci Nagykövetség együttműködésével bemutatott film a 2024-es olasz Globo d’Oro díjon elnyerte a legjobb első film és a legjobb zene díját, valamint a Seattle International Film Festivalon a zsűri nagydíját.

Igazi kuriózum Giulia Steigerwalt második filmje, a Diva Futura. A film az első olasz pornofilmek producerének titkárnője, Debora Attanasio önéletrajzi írása alapján készült. A 80-as, 90-es évek Olaszországában Riccardo Schicchi ügynöksége a szabad szerelmet pornóvá alakította, és világsztárt csinált Staller Ilonából, Moana Pozziból és Henger Évából. A média által kreált hírnév „Cicciolina” parlamenti megválasztásához és Moana Pozzi polgármester-jelöltségéhez vezetett.

Végül Paolo Sorrentino (A nagy szépség, Ifjúság, Az ifjú Pápa, Az új Pápa, Silvio és a többiek) az idei Cannes Filmfesztiválon nagy visszhanggal bemutatott Parthenope című filmjét is elhozza a 22. Olasz Filmfesztivál. A fantasy drámában olyan hírességeket láthatunk, mint Celeste Dalla Porta, Silvio Orlando (Április, A fiú szobája, Fényes jövő), Luisa Ranieri (Jó barátnők, Luisa Spagnoli – Csokoládé és elegáncia, The Hand of God), Isabella Ferrari (K úr, Egy tökéletes nap, A nagy szépség), és Gary Oldman. A film forgalmazója a Mozinet.

- bdpst24.hu

Check Also

A növényi étrend nem megszorítás, hanem lehetőség

Tíz évvel ezelőtt még furcsán, kétkedve néztünk a vegán étkezési trendekre, a teljes egészében növényi …