Holnap kezdődik a triatlon világbajnokság

  • magyar sikerekkel zárulhat a szezon

Tizennyolc versenyző képviseli Magyarországot a csütörtöktől vasárnapig tartó triatlon világbajnokságon Spanyolországban. A felnőttek között Lehmann Csongor minden idők legjobb magyar eredményét szeretné elérni a világbajnoki sorozat összetett versenyében, a junior és U23-as korosztályban több magyar éremszerzésre is esélyes. 

Csütörtökön kezdődik a 2024-es triatlon világbajnokság Andalúziában, Torremolinosban. A felnőtt (elit) versenyzők számára ez a viadal az utolsó állomása a májusban kezdődött világbajnoki sorozatnak, a World Triathlon Championship Series-nek (WTCS).

A idei első WTCS versenyt Japánban (Jokohama) rendezték, utána következett Olaszország (Cagliari), Németország (Hamburg), a párizsi olimpia, Kína (Weihai) és a spanyolországi döntő zárja a sort. Számunkra az olasz verseny lehet a leginkább kedves és emlékezetes, hiszen Lehmann Csongor bronzérmet nyert, pályafutása során először állhatott dobogóra a WTCS-ben.

Minden idők legjobb magyar eredményére készül Lehmann Csongor

A felnőtt férfiak versenyét a világbajnokság utolsó napján, vasárnap késő délután rendezik. Ez lesz tehát a világbajnoki sorozat utolsó futama, ahol emelt pontokért küzdenek a résztvevők, és az összetett pontverseny végső győztese nyeri el a világbajnoki címet.

Lehmann Csongor mellett, aki a vb döntőre immár friss Európa-bajnokként készülhetett, Dévay Márk is rajthoz áll, a felnőtt nők között ezúttal nem lesz magyar induló.

– Hétfőn utaztunk ki Spanyolországba, itt találkoztunk Csongorékkal, akik magaslati edzőtáborban készültek. Hosszú volt ez a szezon mindenki számára, tele feszültséggel. Elég csak az olimpiai kvalifikáció izgalmait, a párizsi körülményeket és futamokat, valamint a szeptemberi Európa-bajnokságot említeni – kezdte Lipták Tamás, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatója, aki résztelesebben is beszélt az esélyekről:

– Történelmi eredményeket, történelmi sikereket értünk el a 2024-es szezonban, és a világbajnokságon induló 18 fős magyar csapat képes arra, hogy a zárást is emlékezetessé tegye. Csongor jelenleg hetedik a világbajnoki sorozatban, szeretne mindenképpen az első hatba kerülni, ezzel minden idők legjobb magyar eredményét érné el, hiszen eddig a tavalyi 10. helyezése a csúcs. Márkon nincs semmiféle nyomás, ismét megmutathatja, hogy fel tudja venni a versenyt a világ legjobbjaival.

Az utánpótlás korosztályokban, illetve a paratriatlonosoknál „hagyományos” vb-t rendeznek, vagyis nem kell pontokat számolgatni, aki elsőként ér célba a spanyolországi futam végén, az szerzi meg az aranyérmet és a világbajnoki címet.

Az U23-as futamok a négy napos világbajnokság első napján, csütörtökön lesznek. Reggel a nőkre vár az olimpiai távú futam, a mezőnyben ott lesz Kropkó MártaHorváth Karolina HelgaNádas Nóra és Sarcia Borbála. Csütörtökön délután az U23-as férfiak következnek, ahol szintén négy magyarnak szurkolhatunk: Dobi GergőKiss GergelyKovács Gyula és Hóbor Zalán áll rajthoz.

Szintén az U23-as korosztályban a magyar mix váltó is elindul, vasárnap reggel.

A vb második napján, pénteken délelőtt a paraversenyzők állnak rajthoz. Itt Mocsári Bence koronázhatja meg a 2024-es szezont: a párizsi paralimpián elért ötödik helyezés, valamint az Európa-bajnoki cím után az újabb nagy álom a világbajnoki érem a PTS5-ös kategóriában.

Pénteken délután a juniorok következnek, sprint távon dől el a vb érmek és helyezések sorsa. Elképesztően erős a magyar válogatott a lányoknál és a fiúknál is. Szalai Fanni – noha korát tekintve még csak első éves ifjúsági versenyző – junior Európa-bajnokként indul, Kropkó Márton pedig bronzérmes volt az idei junior Eb-n. Rajtuk kívül Szobácsi LauránakPusztai DóránakBaier Zsófiának, valamint Tungel-Nagy Zalánnak és Székely Konrádnak szurkolhatunk.

– A fiatalok is rengeteget dolgoztak és versenyeztek az elmúlt hónapokban, U23-ban bízunk benne, hogy éremért lesz harcban Kiss Gergő és Dobi Gergő, akik nemrég a felnőtt Európa-bajnokságon is megmutatták, hogy kiváló formában vannak. Az U23-as női mezőnyben a legjobb 10 között szeretnénk látni valamelyik magyar indulót. A juniorok között Szalai Fanni még nagyon fiatal, de reális cél lehet számára a dobogó, és Kropkó Marci is az élmezőnyben zárhat. A paratriatlonos Mocsári Bence számára pedig friss Európa-bajnokként nem is lehet más a cél, mint begyűjteni egy vb-érmet – mondta Lipták Tamás.

A magyar eredményekről folyamatosan beszámolunk a Magyar Triatlon Szövetség facebook oldalán, valamint a Magyar Triatlon alkalmazásban.

Fotó: Magyar Triatlon Szövetség

- bdpst24.hu

Check Also

Készüljünk a télre: így spórolhatunk a fűtésszámlán

Hasznos tudnivalók és tippek a Praktiker szakértőitő Beköszöntött a fűtési szezon, ilyenkor még jobban figyelünk …