HBLF: a nemek közötti egyensúly a siker kulcsa

  • Eredményesebbek azok a vállalatok, amelyeknél megvalósul a nemek közötti egyensúly a vezetésben

Ha az igazgatótanácsokban kiegyensúlyozott a nemek aránya, a vállalatok akár 10 százalékkal nagyobb profitra tehetnek szert – hangzott el a HBLF, a European Women on Boards (EWOB) és az Institute of Directors Hungary (IoD) közös rendezvényén, amelyet „Kiegyensúlyozott igazgatóságok a fenntartható üzleti teljesítményért” címmel rendeztek október elején.

Az Európai Parlament 2022-es irányelve értelmében 2026. június 30-ig a tőzsdén jegyzett társaságok igazgatótanácsában az alulreprezentált nemek arányának el kell érnie a 33%-ot, azaz minden harmadik vezetőségi tagnak nőnek vagy férfinak kell lennie, attól függően, hogy nők vagy férfiak vannak nagyobb arányban a vezetőségben. Magyarországon a női vezetők aránya mindössze 10,8 százalék, így nálunk az EU-irányelv elsősorban a női vezetők arányának növelésére vonatkozik. 

„Meggyőződésem, hogy jobb megoldásokat adunk korunk kihívásaira, így például arra, hogy miként navigáljunk a bizonytalan gazdasági környezetben, hogyan tartsuk meg a tehetséget, illetve hogyan érjük el a net zéró célokat azáltal, hogy többféle perspektívát veszünk figyelembe az üzleti döntéseinkben. A HBLF, tagvállalataink összefogásával olyan programokat indít, amelyek segítik a jövő vezetőinek és igazgatóinak szakmai felkészülését. A programok nők és férfiak számára is elérhetők, ugyanis hiszünk abban, hogy a változáshoz mindkét nem összefogására van szükség. A HBLF kezdeményezései, így például az Xmentor és a HBLF Board Level program eszközt adnak a vállalatoknak, hogy elősegítsék a professzionális és kiegyensúlyozott vezetői csapatok építését.” – mondta el Solti Andrea, a Hungarian Business Leaders Forum elnöke.

Solti Andrea

Az International Labor Organization (ILO) felmérése szerint azok a vállalkozások, amelyek befogadó üzleti kultúrával rendelkeznek, és ahol megvalósul a nemek közötti egyensúly a vezetésben, általában jobban teljesítenek az üzleti életben. A megkérdezett vállalatok kétharmada 5-20 százalékos profitnövekedésről számolt be, több mint felük pedig a termelékenység növekedését, a tehetségek bevonzásának és megtartásának javulását és a vállalat jó hírnevét is ennek tudta be. 

A rendezvényen elhangzott, hogy a számokon túl, a sokszínű vezetői csapatok nehezebb, de izgalmasabb és gyümölcsözőbb diskurzust és általánosságban egy kreatívabb környezetet eredményeznek, ezt az ILO felmérés is alátámasztja, a megkérdezett cégvezetők több mint fele a nagyobb kreativitást, innovációt és nyitottságot a diverz vezetés hatásával azonosította. 

Ahhoz, hogy minél több vállalatnál valóban megvalósuljon a direktíva által előírt 33%-os női vezetői arány, szükséges, hogy maguknál a cégeknél dolgozzanak olyan nők, akik képesek és készek arra, hogy egyszer vezetői pozícióba kerüljenek – fejtették ki a rendezvényen felszólaló cégvezetők. Vannak ráadásul olyan iparágak, például az energiaipar vagy a vegyipar, ahol már az egyetemeken sokkal kevesebb nő tanul egy adott szakon, hagyományosan ilyenek a mérnök szakok. Ezért a vállalatoknak már az utánpótlás-képzésnél hangsúlyt kell fektetniük a nemek arányára. 

A másik kulcstényező a felszólalt szakértők szerint az a vállalati támogató rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a családot alapító nők is vezető pozícióban dolgozzanak, akár részmunkaidős megoldással. 

A jövő női vezetőit pedig példamutatással, kapcsolatépítési lehetőségekkel és olyan mentorprogramokkal tudja támogatni a jelenlegi vezetői közösség, mint például a HBLF Nemzetközi X Mentor Programja és Board-level Programja

https://hblf.hu/esemenyek/2024.10.02._balanced_boards_for_sustainable_performance_.1047.html?pageid=11

A Hungarian Business Leaders Forum Károly walesi herceg személyes kezdeményezésére, a londoni The Prince of Wales International Business Leaders Forum magyar szervezeteként alakult meg 1992-ben. A HBLF Magyarország kiemelkedő, fenntarthatósággal foglalkozó szervezete, több mint 100 hazai és nemzetközi vállalatot, az üzleti szektor legfontosabb elsőszámú vezetőit, döntéshozóit és elismert szakértőit tömörítő NGO. Missziónk tagjaink aktív közreműködésével elősegíteni Magyarország társadalmi, gazdasági és környezeti fenntartható fejlődését.  

A Balanced Boards for Sustainable Business Performance konferencia előadói voltak: 

Istenesné Solti Andrea, a HBLF elnöke, Kulczycki Julianna, a bp magyarországi vezetője, a GBS Customer Castrol Operations vezetője, Désirée Bonis, a Holland Királyság magyarországi nagykövete, Nemes Attila, a Michelin Hungária ügyvezető igazgatója, Kristen Anderson, az EWOB vezérigazgatója, Kovács Ágnes, a Zooplus alelnöke, Tóth Zsuzsa, a Telekom Magyarország személyzeti vezérigazgató-helyettese, Tokai Magdolna, az ALTEO Csoport vezérigazgató-helyettese, Erdei Katalin a Richter Gedeon Nyrt HR igazgatója, Szabó Gergely, a MET Közép-Európa regionális elnöke, Farkas Margit, az EY People Advisory Services partnere és Wiesner Silvia, az EWOB Helyi Partnerségi és Tagsági Bizottság elnöke. 

  • A rendezvény Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettesének gondolataival zárult. 

- bdpst24.hu

Check Also

A GDPR semmi volt ehhez képest: közeleg a NIS2 keretrendszer kialakításának határideje

jelentős költségeket jelenthet a cégeknek az extra adminisztráció Az Európai Unió az egyre gyakoribbá váló …