A legjobbak közé került a Schneider Electric okosgyár-projektje a CRE Awards-on

A Schneider Electric idén májusban átadott új magyarországi okosgyára, a Duna Smart Power Systems (DSPS) shortlistre került a CRE Awards megmérettetésen a BTS (Build-To-Suit) kategóriában. Az új üzem a vállalat egyik legnagyobb, egyedi megrendelésre termelő létesítménye Európában, és a cég legújabb, SF6-mentes középfeszültségű kapcsolóberendezése, az RM AirSeT fő európai gyártóközpontja lesz majd.

Idén már hatodik alkalommal adták át az ingatlanszakma legjobb vállalatait, szakembereit, projektjeit és ügyleteit elismerő CRE Awards díjakat. Az EuropaProperty megmérettetésén Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szerbia és a tágabb balkáni régió piacairól érkeztek jelöltek, összesen 22 kategóriában, a díjazottakat az október 15-i budapesti gálavacsorán mutatták be. A Schneider Electric a BTS kategóriában került a legjobbak közé a DSPS okosgyár megépítésével. 

A vállalat új üzemét május végén adták át ünnepélyesen, a 28 ezer négyzetméteres épületben ötszázan dolgoznak. A gyár a Schneider Electric egyik legnagyobb, egyedi megrendelésre termelő létesítménye Európában, és a cég legújabb, SF6-mentes középfeszültségű kapcsolóberendezése, az RM AirSeT fő európai gyártóközpontja lesz majd.

A DSPS megvalósítása során a gyártási hatékonyságot növelő intelligens megoldások alkalmazása mellett kiemelt figyelmet fordítottak a fenntarthatóságra. Az építési hulladékot és a különböző csomagolóanyagokat szelektíven gyűjtötték és szállították el az építkezésről. Az üzemben a hűtés-fűtésről geotermikus rendszer gondoskodik. A gyárban összesen 28 000 m2-nyi tetőn telepítettek napelemet, mintegy 1180 MWh/éves teljesítménnyel. Öntözésre és a mosdókhoz pedig az összegyűjtött esővizet használják.

Azokhoz a kijáratokhoz, ahol teherforgalom van, ún. légzsilipeket telepítettek, a kamiondokkoló állomásokat energiahatékony módon alakították ki úgy, hogy elkerüljék a hőveszteséget. A festési folyamathoz használt porszóró előkezelőből származó hulladékhőt a terület fűtéséhez hasznosítják újra, a felfűtött levegőt pedig az előgyártásokban. 

Az öltözőkben, mosdókban, tárgyalókban, irodákban jelenlétérzékelő megoldások szabályozzák a légkezelő rendszert és a LED világítást. Az elektromos járművek számára pedig 30 e-autó és 25 e-bike töltőállomást is telepítettek.

A fenntarthatóság növelése, valamint az energiahatékonyság javítása mellett fontos szempont volt a tervezés során az épület hatékony működtetése. A Schneider Electric korszerű online felügyeleti rendszere, valamint kommunikációs hálózathoz kapcsolódó eszközei támogatják a meghibásodások megelőzését, illetve a szükséges beavatkozások időben történő elvégzését.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a legjobbak közé kerültünk, ami megerősít minket abban, hogy jó úton haladunk. A Schneider Electric nemcsak fejleszti és gyártja a fenntarthatóságot támogató megoldásokat, eszközöket és berendezéseket, hanem jövőformáló vállalatként saját maga is alkalmazza azokat. A DSPS-re ez maximálisan igaz, hiszen egy rendkívül zölden működő okosgyárról van szó, ahol a jövő klímabarát középfeszültségű kapcsolóberendezései készülnek” – mondta el Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója.

- bdpst24.hu

Check Also

Együttműködési megállapodást kötött a PwC a Debreceni Egyetemmel

A PwC Magyarország ötéves keretszerződést kötött a Debreceni Egyetemmel, melynek értelmében a PwC az elméleti …