Nehezen megy a selejtezés a magyaroknak

  • az anyagi akadályok mellett az erős érzelmi kötődés is közrejátszik

A magyarok nagy része hajlamos halogatni a selejtezést – derül ki a VELUX Cégcsoport legújabb reprezentatív kutatásából[2], amely szerint a válaszadók 81%-a vallja magát valamilyen mértékben halogatónak. Ennek ellenére, ha a nyílászárók cseréjéről van szó, a lakosság fele nem vár az utolsó pillanatig, különösen, ha az energiahatékonyság vagy az elöregedett szerkezetek okozta problémák kiküszöböléséről van szó.

Míg a kisebb-nagyobb bútorok és háztartási gépek esetében a magyarok 77%-a hajlamos az utolsó pillanatig halogatni a cserét, addig a nyílászáróknál más a helyzet: a válaszadók 48%-a tudatosan ügyel arra, hogy időben selejtezze le ezeket az elemeket a nagyobb problémák megelőzése érdekében. A megkérdezettek több mint egyharmada (35%) cserélt nyílászárót az elmúlt három évben, bár közel harmaduk (31%) még sosem tette meg ezt a lépést. A leggyakrabban bejárati ajtókat (26%) és homlokzati ablakokat (21%) cseréltek, míg tetőablakot mindössze 7%-uk.

A kutatás rámutatott, hogy az energiamegtakarítás és a funkcionális problémák – például a hőtartási hiányosságok – jelentős szerepet játszanak a nyílászárók cseréjénél. Ez különösen a férfiak körében fontos szempont, akik 31%-a számára az energiamegtakarítás a legfőbb motiváció. A válaszadók többsége legfeljebb 200 ezer forintot szán a beruházásra.

Az anyagi szempont minden háztartási cikknél döntő tényező. A VELUX Magyarország felméréséből kiderül, hogy a magyarok 64%-a számára az anyagiak komoly akadályt jelentenek a selejtezés során, ugyanakkor az érzelmi kötődés sem elhanyagolható: a megkérdezettek 32%-a számolt be arról, hogy nehezen válik meg régi tárgyaitól érzelmi okokból. Míg a válaszadók 53%-a állította, hogy lenne például lecserélendő ruhája, valójában csak 35% végezte el a cserét. Az elektronikai eszközök esetében jobban állnak a válaszadók: 37% tervezte a cserét és 38% meg is valósította a leselejtezést.

Amikor a cserélendő tárgyak között kellett választani, a válaszadók számára a háztartási gépek cseréje (56%) fontosabb, mint a nyílászáróké (46%). Az ingatlan hőmegtartásának javítása érdekében a legtöbben az ajtók (50%), majd a homlokzati ablakok (38%) cseréjét tartják elsődlegesnek. A tetőablakok cseréje csak a nyolcadik helyen szerepel a fontossági sorrendben, mindössze 15%-os említési aránnyal. A tetőablakkal rendelkezők 60%-a soha nem cserélte még ki ezeket a nyílászárókat, és a válaszadók többsége legfeljebb 100 ezer forintot szánna erre a célra.

„Kutatásunkból kiderült, hogy sokan nem tudják, milyen fontos szerepet töltenek be a tetőablakok az ingatlan hőszigetelésében. Korábbi adataink alapján pusztán a tetőablakok cseréjével és a beltéri hőmérséklet 2°C-kal történő csökkentésével akár 40%-kal mérsékelhető a fűtési energiaigény anélkül, hogy a komfortérzet csökkenne[3].

Célunk, hogy partnerekként segítsük a lakosokat energiahatékony, fenntartható és kényelmes döntések meghozatalában mind az edukáció, mind a tényleges megvalósítás terén, ezáltal megteremtve álmaik otthonát” – mondta Ritea Noémi, a VELUX Cégcsoport magyar és román piacért felelős vezetője.

- bdpst24.hu

Check Also

Készüljünk a télre: így spórolhatunk a fűtésszámlán

Hasznos tudnivalók és tippek a Praktiker szakértőitő Beköszöntött a fűtési szezon, ilyenkor még jobban figyelünk …