Senki sem születik anyának, az anyává válás egy folyamat

  • A friss anyaságról vallott Horváth Éva

Horváth Éva rengeteget készült az anyaságra és eleinte mindent könyvekből szeretett volna megtanulni, de aztán rájött, hogy a legtöbb dolog úgyis a gyakorlatban dől el. Szerencsésnek érzi magát, hogy a legcsodálatosabb időszakként élte meg a gyermekágyat, mert tudja, hogy ez nem mindenkinél alakul így. Ő még abból sem csinált problémát, hogy már a szülés után néhány héttel az elsőszülött kisfiával együtt menjen manikűröshöz és fodrászhoz, hiszen ettől érezte jól magát. Ha pedig az édesanya jól van, akkor lesz jól a baba is, véli Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, akivel Éva az Anyakadémia vodcastjában beszélgetett a friss anyaság megéléséről. 

Amikor egy új élet érkezik a családba, nem lehet teljesen úgy folytatni a mindennapokat, ahogyan azok előtte folytak. El kell fogadnunk, hogy a baba érkezésével mi is egy új életet kezdünk. Ennek ellenére nem mondhatunk le magunkról, illetve arról, hogy ne csak anyaként és apaként definiáljuk magunkat a jövőben. De hogyan lehet megtalálni azt az egyensúlyt, amiben amellett, hogy szülővé válunk, mi magunk sem adjuk fel a vágyainkat és az igényeinket?  Hogyan maradhat egyszerre kiegyensúlyozott az anya, az apa és a baba is? Erről beszélgetett Horváth Éva Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnővel a Sudocrem Anyakadémia friss vodcastjában. 

Senki sem születik anyának, az anyává válás egy folyamat

Negyedik trimeszternek is nevezik a közvetlenül a szülést követő időszakot. Ilyenkor az édesanyák (és persze az egész család) egy teljesen új helyzetbe csöppennek, mert már éppen megszokták azt az állapotot, amikor a magzat bennük fejlődik, most viszont új kérdések merülnek fel: Hogy leszek jó anya? Hogyan fogom rendben tartani a gyermekemet? Hogyan fogom etetni a kicsit? És, bár aztán lassan minden kitisztázódik, fontos leszögezni, hogy senki sem születik édesanyának, mert az anyává válás egy folyamat. Erre próbálja felhívni minden friss szülő figyelmét Gitidiszné Gyetván Krisztina, aki a vodcastban azt is elmesélte, hogy az első 40 nap valamiféle módosult tudatállapot az édesanyáknak, hiszen a test és az elme így tud erőn felül is felszabadítani energiákat ebben az időszakban, amit gyermekágynak nevezünk.

Elengedhetetlen egy kis lazítás a friss édesanyáknak

Horváth Éva szerencsés volt, hiszen számára inkább egy rózsaszín köd volt az első pár hét, de a szülésélmény, a családi környezet és még rengeteg dolog befolyásolhatja azt, hogy kinél hogyan csapódik le ez az időszak. A szakember szerint is nagyon fontos, hogy ne áldozza fel magát az édesanya, hanem a lehetőségekhez képest megtartsa a korábbi szokásait. Kell egy kis szünet, akár egy jó séta, egy fürdő, vagy csak úgy bambulni a világba. Mindegy, a lényeg, hogy az anyát kikapcsolja, és emiatt nem szabad lelkiismeretfurdalást érezni. Hiszen akkor lesz jól a baba, ha az anyuka is kiegyensúlyozott és jól érzi magát a bőrében. „Én toltam magammal Kristófot, mentünk a körmöshöz, mentem a fodrászhoz. Annyit kértem, hogy a kisbabához ne nyúljatok. Ő végig aludta az egészet, utána belenéztem a tükörbe és jól néztem ki, ő pedig nagyon jól érezte magát és rendben volt” – mesélte Éva annak kapcsán, hogy hogyan kapcsolt ki a szülés után. 

Káros lehet, ha egy idealizált anyai képet hajszolunk 

A beszélgetés során az is felmerült, hogy manapság az egyik legnagyobb problémát az az idealizált kép okozza az édesanyák fejében, amit látnak az online platformokon és akár a környezetükben is. Nem szabad egy tökéletes anyai megélést vágyni, a realitásban kell megtalálni azt, hogy hogyan érezzük magunkat jól a bőrünkben. És persze az információszerzés nagyon hasznos, de érdemes ezeket az információkat megszűrni. Hiszen amennyire jók például az online anyacsoportok, annyira károsak is tudnak lenni. 

Teret kell adni az apai szerep kialakulásának

Mindemellett az édesapákról sem szabad megfeledkezni, hiszen ők is ugyanazokat a fokozatokat élik meg, mint az édesanyák, csak más módon. Az édesapák is próbálnak jelen lenni, ott vannak a párjuk, az újszülött mellett, de legtöbbször ez nem megy egyről a kettőre. Fontos, hogy az édesanya bízzon az apai megérzésekben, például amikor az apa megfogja a gyermeket, akkor nem kell beleszólni, hogy hogyan csinálja, magától fogja ő is érezni. Az apák idővel megtalálják a szerepüket a családban és még az is lehet, hogy bizonyos helyzetekben az édesapa jobban meg tudja nyugtatni a babát, mint az édesanya. „Volt olyan, amikor a páromat kértem, hogy segítsen megnyugtatni a kisfiunkat. Odatettem a vállára, elaludt rajta és borzasztó jó érzés volt neki, hogy így kapcsolódtak. Átadtam a fürdést is. És addig tudtam pihenni” – emlékszik vissza Évi. 

A második gyereknél a rutin már rengeteget segít

A sok más téma mellett az is szóba került, hogy mi történik, ha testvér érkezik a családba. „Számunkra nagyon nehéz volt, hogy hogyan állunk a második fiunk születéséhez, mert egyikünknek sincs testvére. Nehéz volt az első időszak, ráadásul ekkor lett Kristóf nagyon apás is, amit én egy kicsit rosszul éltem meg. Most már persze már nagyon élvezzük, ahogyan együtt játszanak. De azért volt olyan az elején, hogy mondta Kristóf, hogy már elég volt a sok sírásból, vigyük vissza Alexet oda, ahonnan hoztuk. Mondtuk neki, hogy ez már nem így működik” – tette hozzá nevetve Éva. A szakember szerint is minden gyermek születése változást hoz. De azt is érdemes figyelembe venni, hogy az első gyerek után már sok minden rutinból megy. Közben pedig akár megtanul az édesanya úgy szoptatni, hogy mesél közben, vagy lehet főzni, takarítani akár a nagyobbikkal közösen. Jó esetben már megalapozták a szeretetet, a biztonságérzetet, a biztonságos kötődést a nagyobbik gyerekkel, és akkor minden rendben lesz a testvér érkezése után is. Persze arra érdemes odafigyelni, hogy legyen olyan időszak az anyának, amikor az első gyerekkel tölt minőségi időt. Ha ez megvan, akkor segíteni fog a nagyobb gyerek a folyamatban.

A vodcastban szó esett még arról is, hogy mikor engedjük be a szélesebb családi kört az újszülötthöz, hogy hogyan óvjuk meg a férfi-női intimitást a kapcsolatban, illetve, hogy milyen egy jól működő család ismérve. Az Anyakadémia egy olyan új felület, ahol olyan témák, kérdések – és persze megoldások – kerülnek fókuszba a Sudocrem szakmai partnere, a MAVE (Magyar Védőnők Egyesülete) védőnői és más szakemberek, valamint ismert édesanyák és édesapák bevonásával, amikről más helyeken legtöbbször szó sem esik. Itt viszont igen. Filter nélkül. 

A teljes beszélgetést a www.anyakademia.hu oldalon lehet megnézni. 

- bdpst24.hu

Check Also

Fehér tetővel küzd a felmelegedés ellen ez a borászat

A tervezők egyedülálló építészeti megoldást választottak a hőmérséklet szabályozására Esztergom fölött bújik meg az a …