Nemzetközileg is versenyképes a magyar diákok tudása

  • Idén is sikerrel pályáztak a világ elitegyetemeire a Milestone Intézet végzősei

A Milestone Intézet 108 fős végzős évfolyamából nyolcvannégyen kezdhették meg felsőoktatási tanulmányaikat az elmúlt hetekben külföldi egyetemeken, köztük sokan a világ legjobb képzési műhelyei között számontartott felsőoktatási intézményekben. A tehetséggondozó intézmény 2023/2024-es évfolyam végzősei olyan rangos helyekről kaptak felvételi ajánlatot, mint a Harvard Egyetem, a Bocconi Egyetem vagy a Cambridge-i Egyetem. Az Egyesült Államok, Európa és az Egyesült Királyság top egyetemeibe bekerült diákok többsége a közgazdaságtan, pszichológia, IT, orvosi és nemzetközi tanulmányok irányában folytatja tanulmányait.

A Milestone Intézet idén májusában érettségizett, és külföldi egyetemi felvételt nyert diákjai közül ötvennégyen európai országok, tizenhatan az Egyesült Királyság, tízen az Egyesült Államok, ketten Kanada, illetve ketten Ázsia és Ausztrália top egyetemei felé vették az irányt. E mellett tizenkilenc diák döntött úgy, hogy Magyarországon folytatja a tanulmányait, öt diák pedig bár kapott külföldi egyetemi ajánlatokat, egy évet “gap year”-en töltenek. Az egyetemi felvételi jelentkezések idén is kiemelkedő eredményeket hoztak. Így a Milestone egy végzős diákja sikerrel jutott be a Harvard Political Science képzésére, amely a QS Subject Ranking lista szerint a világ legelismertebb egyetemi szakja a politikatudományok területén. Emellett az évfolyam egy diákját 100%-os ösztöndíjjal vették fel az Egyesült Államok legrégebbi, 1749-ben alapított Liberal Arts College-ára, a Washington and Lee Egyetemre. A legnagyobb Milestone közösség azonban a Cambridge-i Egyetemen lesz. A QS World University Ranking rangsorában a világ ötödik legjobb egyetemeként szereplő oktatási intézmény felvételi ajánlatát összesen hat diák fogadta el idén.

“Idén végzett diákjaink 45%-a a QS World University Ranking első 150 helyén szereplő felsőoktatási intézményekben folytatják tanulmányaikat. Ezek a világ legjobb egyetemeinek számítanak. Nagy büszkeséggel tölt minket el, hogy a 2024-es végzős évfolyam diákjai közül sokan ilyen magasan jegyzett felsőoktatási intézményekben viszik tovább akadémiai pályájukat. Ezeket az eredményeket a diákok rengeteg munkával érték el, melyet már jóval az érettségire való felkészülés előtt elkezdtek.” – mondta Szentpály Dalma, a Milestone Intézet Pedagógiai vezetője.

A 2023/2024-es évfolyam 108 végzősei összesen 790 felvételi jelentkezést adtak be, 211 külföldi és belföldi intézménynek. Ahogy korábban, úgy idén is a legtöbben európai, amerikai és egyesült királyságbeli intézményekbe szerettek volna felvételt nyerni. Ezekben a régiókban összesen 659 felvételi jelentkezést adtak be. Az Egyesült Királyság még mindig vonzó célpont, azonban a Brexit és a szigetországban tapasztalható növekvő összegű tandíjak miatt a diákok elsőkörben az amerikai és nyugat-európai országokban található egyetemeket preferálják. Európa esetében, ahol a magas színvonalú oktatás sok esetben mérsékelt tandíjakkal párosul, a Hollandiában és Írországban található egyetemek számítanak a legkedveltebb választásnak. Az Egyesült Államokban pedig azért adnak le nagy számban jelentkezéseket a diákok a magas tandíjak ellenére is, mert az elnyerhető ösztöndíjak esetenként a tandíj mellett a kinti megélhetést is fedezik. Magyarországon 19 diákunk folytatta tanulmányait, a főbb irányok az orvosi karok, a jog és mérnöki szakirány, ketten pedig japán szakon tanulnak tovább.

A felsőoktatási tanulmányok tekintetében a Milestone Intézetben évek óta a közgazdaságtan, pszichológia, IT, orvosi, politikatudományi és nemzetközi tanulmányok számítanak a slágerszakoknak. Ez már több éve így van, az egyedüli, ami változik, az az egyes szakok iránt érdeklődő diákok száma. Érdemes kiemelni, hogy egyre kevésbé hódítanak a diákok körében a tisztán elméleti szakok, mint a matematika, a fizika és a kémia. Helyettük az ezeket a tudományágakat hasznosító gyakorlati, mérnöki szakok kerültek előtérbe. E mellett bár kisebb számban, de kiemelkedően teljesítenek az építészet és dizájn-szakok iránt érdeklődő diákok is, akik közül többen is a QS Subject Ranking top 20-as szakjain folytatják tanulmányaikat. Az idei évben például az egyik végzős a finn Aalto Egyetem dizájn szakára nyert felvételt, mely a nyolcadik legjobb design képzés a világon a QS Subject Ranking listája szerint.

Abban, hogy a diákok számára melyek a legmegfelelőbb szakok és megcélzott egyetemek, illetve hova tudnak a legnagyobb eséllyel bejutni, a Milestone Intézet szakemberei segítenek. Az oktatók és mentorok a diákokkal éveken keresztül dolgoznak és állítják össze a sikeres felvételihez legalkalmasabb stratégiát. A Milestone Intézetben a diákok junior évben (16-17 évesen, 11. évfolyamban) egy féléves projekt keretében mentoraik támogatásával állítják össze a megpályázni kívánt egyetemek sorrendjét helyet adva „álomegyetemeknek”, célegyetemeknek és biztonsági választásoknak is. Fontos szempont az is, hogy több országba is leadják a diákok jelentkezéseiket. A Milestone oktatói számára fontos, hogy a diákok minden esetben olyan intézményeket válasszanak, amelyek személyiségükkel, céljaikkal, jövőbeli elképzeléseikkel és anyagi lehetőségeikkel is összhangban vannak.

- bdpst24.hu

Check Also

Együttműködési megállapodást kötött a PwC a Debreceni Egyetemmel

A PwC Magyarország ötéves keretszerződést kötött a Debreceni Egyetemmel, melynek értelmében a PwC az elméleti …